...

12 tips till blivande säsongare

Avresan närmar sig med stormsteg för många säsongare, och har du inte börjat planera dina vintereskapader än är det hög tid att göra det nu. Anders Broman, en gång bummare men numera bofast i Bad Gastein delar med sig av några tips inför säsongen.

Har du varit i Bad Gastein någon längre tid är chansen stor att du stött på Anders Broman, tidigare bland annat dörrvakt på Gatz och Häggis, och numera mannen bakom bummarboendet på Casinot. Här delar han med sig av svaren på några av de frågor som han ofta får av blivande säsongare.

För en väldans massa år sedan fick jag jag en förfrågan om jag ville åka ner till Österrike och göra en säsong. Jag hade inte åkt skidor sedan jag var liten, och mina drömmar var att göra karriär i en helt annan sport. Men vad fan tänkte jag, det kunde säkert vara kul, så jag tackade ja och tog min gamla risiga Volvo 245 ner till Bad Gastein.
Nu sådär 19 år senare så bor jag fortfarande i denna lilla alpby, and löving it!

Detta är mina tips till er som ska/funderar på att dra iväg på skidåkning och äventyr:

1.

Välj skidort utifrån vad det är du söker efter. Om du tar en liten okänd skidort så kommer du få anstränga dig mer för att lära känna lokalbefolkningen och att få ett bra jobb, men det är å andra sidan kanske inte så många andra som vill droppa klippor och pumpa puder. Om du istället tar en välkänd och populär skidort så kommer du att få slåss med en massa andra ungdomar i samma situation som du, detta gäller både jobb, boende och first tracks.

2.

Se till att ha sparat pengar nog för ett drägligt liv i minst tre månader, eller ha ett jobb fixat redan när du åker ner. Det är inte kul att behöva toksnåla och titta på när polarna drar på fest eller käkar en lunch i backen.

3.

Planera att vara borta hela säsongen, alltså början av december till någon gång i april. Om du åker efter nyår så har de flesta jobb blivit tillsatta, dock så är det alltid ganska stor omsättning på personal, så det är aldrig omöjligt att få jobb även om du kommer ner sent.

4.

ÅK INTE hem till mamma och pappa över jul, det imponerar inte alls på arbetsgivare att du inte är där när du behövs som mest. Det brukar även vara skitmysigt att fira jul med nyvunna vänner som alla är i samma situation som du.

5.

Skidvalet bör vara bredare än det du kört på hemma i Svedala. Det är mer snö i Alperna.

6.

Köp inte puderlaggen på en vanlig sportaffär i hemstaden innan du åker, chansen att de har ett schysst utbud av breda lagg är liten. Köp istället på plats i Alperna eller i en specialistbutik.

7.

Samma sak gäller pjäxorna. Ett stort utbud ökar chanserna till ett bra köp. Om du har råd så investera i formgjutna innerskor.

8.

Berätta för föräldrarna om de nya, fina airbag-ryggsäckarna som nu finns på marknaden.. och att du kan tänka dig en något för tidig julklapp.

9.

Airbag-ryggsäck är inte ett måste, men det är däremot ett vettigt lavinsändar-paket med transceiver, spade och sond. Och kom ihåg att grejerna är värdelösa om du inte övar med dem och kan använda dem även under stress.  Har du möjlighet så gå en lavinkurs.

10.

När vi nu är inne på utrustning/packning – LÄMNA FINSKJORTAN HEMMA!!
Du kommer bli förvånad över hur kul man kan ha i t-shirt och hoodie, det är mycket mer avslappnat i Alperna och inte som modesidorna i Café. Däremot så kommer typ 70 procent av säsongarna med en tjock dunjacka och ett par slitna Converse.

11.

Ta med ett par vettiga kängor – det kommer att SNÖA.

12.

Om de ”gamla rävarna” i byn är coola/dryga/märkvärdiga bara för att de har gjort fler säsonger än du: Skit i dom och ha skoj med dom andra kompisarna. Du kommer att träffa en massa sköna vänner som kommer ge dig minnen för livet, kanske ännu mer än skidåkningen.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.