13 saker som du förmodligen gjort fel i hela ditt skidåkarliv

Att bära skidor, bemästra lager-på-lager tekniken och smidigt ta sig igenom liftkön. Ett skidåkarliv är inte helt okomplicerat. Här listar Freeride 13 saker som många åkare missat typ hela livet…

1. Bära ett par skidor

Det kan vara lite klurigt ibland. Men att bära skidor på tvären som en baby eller som en bazooka är knappast optimalt. Tryck snarare frambindningen mot baksidan av axeln, lägg handen på skidans främre del, se till att den översta skidans skistopper stannar mot den undre så att inte övre skidan glider framåt. Då uppnår du den där jämnvikten som gör det enkelt att bära skidorna.

I liftkö eller trånga utrymmen fungerar inte över-axeln-metoden. Har du starka nypor så kläm ihop brättena på skidorna och lyft med handen rätt långt upp på skidorna och ha dem hängandes vertikalt, ta lätt stöd mot marken med bakändarna medan du går om det behövs.

En annan variant, lite beroende på hur bindningen ser ut, är att lyfta i frambindningen och ha skidorna vertikalt. Kolla då så att skistoppern på den skida du lyfter i är närmast marken och på så vis tar med sig den andra skidan.

2. Inviga puderskidorna

Lyssna på proffsen som har ett helt skidåkarliv bakom sig: Lämna de bredaste planken hemma och ta dina groomers de första dagarna. Varför? Det är det bästa sättet att vänja kroppen och musklerna vid snön utan en massa hopp och drop.

3. Bemästra liftkön

När det gäller långa, maffiga liftköer, skippa innerkurvan eftersom risken är stor att du fastnar. Ta istället ytterkurvan, den går som regel fortast. Åker du ensam, håll utkik efter singelkön. På så sätt kan du smitta förbi huvudkön och fylla upp de tomma platserna. Galant. Denna metod är inte alltid kompatibel med eventuella trängsel-/covid-restriktioner, så håll utkik för hur man ska/bör köa innan du verkställer detta råd helt blint.

4. Lager-på-lager principen

Att inte ha tillräckligt på sig kan vara ett riktigt bottennapp. Att vara varm som en finska bastu är inte heller najs. Underställ-, fleecetröja och en skaljacka gör det enkelt att justera klädsel efter väderlek. Blir det kallt framemot eftermiddagen, sätt på en dunjacka under skaljackan. Undvik frusna/svettiga händer, och byt ut finger- mot tumhandskar eller vice versa.

5. Åka på stålräcken

Planerar du att köra rails? Ta inte de finaste skidorna eller dem med de vassaste stålkanterna. Antingen ha ett par skidor som är anpassade för att åka park, alternativt ta ena skidan och dra den över den andra så att du får en rundare yta som glider bättre mot metallen.

Vägrar du stål? Men vill raila ändå? Kika efter PVC rails av plast som ofta finns i lite enklare blå eller gröna parklinjer, då kan du glida med finskidorna utan att riskera mer än att några plastmaskar lossnar från röret.

6. Sätta första hoppen

När man ska göra sina första hopp i parken kan det svårt att veta farten. Fråga någon som redan åkt ett par åkt om du kan hänga på för att känna av farten.

Att landa efter landningen är ingen bra idé… 

7. Fixa frusna fötter

Pjäxor i all ära men frusna fötter och kramp är väl knappast någon höjdare? Lätta på trycket genom att spänna upp pjäxorna över foten innan du åker upp i liften och fötterna kommer att må prima.

8. Sumpa pistkartan

Det är frestande att förlita sig helt på mobilen. Emellertid utnyttja den gamla klassikern pistkartan, speciellt om du ska ge dig ut i backen på ett nytt ställe. Dessutom är den både batterilös och köldsäker. Nej, den är inte vindsäkrad.

9. After ski’n

När det börjar vankas after ski är det lätt hänt att man bara ställer laggen vind för våg utanför. Försvåra för skidtjuven och skydda din utrustning genom att istället sära på skidorna och ställa dem på olika ställen och/eller mixa med en kompis skidor: Vem vill stjäla ett omatchat par skidor?

10. Vårda pjäxorna

Torkar du pjäxorna ordentligt först efter en hel veckas åkning? Surt sa räven. Torka av dem redan efter en dag. Ta av pjäxan, ta ut innerskon och sulan så att pjäxan får chansen att torka ut ur under dagen/natten.

11. Köra med bara ett par goggles

Vädret i bergen kan förändras i en svinblink så att ens goggles antingen immar igen eller att man plötsligt behöver en ljusare lins. Ta som vana att alltid ha med ett extra par i ryggsäcken.

12. Hajka

Apropå googles, sätter du skidglasögonen ovanpå mössan när du hajkar? Oftast immar de då igen när du blir svettig. Fast det är lätt avstyrt. Ta av dem och stoppa dem i fickan, eller ryggsäcken. Då kommer du ha bättre chans till imfria goggles och klar sikt på vägen ner.

13. Väskebrist

Avslutningsvis, när man är ute och turåker är det a och o att ha med sig en vattenflaska. För att det inte ska frysa i plastflaskan, koka upp lite vatten på morgonen, häll i och blanda det så att det blir ljummet. Det kommer garanterat att hålla längre under skiddan utan att frysa. Om du fyller på vatten i backen på nån restaurang så fyll också då med ljummet vatten.

Fler tips och life hacks som kanske sitter bra:

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.