3…2…1…Winter X Games!

Nu har den riktiga nedräkningen börjat; om några dagar börjar allvaret i Winter X Games 2003.

Vinterns främsta freeridehändelse, Winter X Games, återvänder den 30 januari till Buttermilk Mountain i Aspen. Förra året besöktes tävlingen av närmare 40 000 personer. Även i år bjuds det på skidsidan upp i tävlingsgrenarna Skier X (både dam- och herrklass), Slopestyle och Superpipe.
Fenomenet Winter X Games föddes 1994 när ESPN annonserade ut de första spelen på en presskonferens på Planet Hollywood i New York. På den tiden kallades tävlingen Extreme Games. I begynnelsen fanns det 27 tävlingsgrenar uppdelade i nio kategorier, bland annat bungy jump!

Förra året fick den amerikanske publiken stifta ny bekantskap med skidgrenarna slopestyle och superpipe. I superpipe flaggade som bekant Sverige högst tack vare Jon Olsson. Då var det mycket luft

Jon Olsson fläskar på i superpipen.
Jon Olsson fläskar på i superpipen.
Foto: Credit: Shazamm/ESPN

under belagen samt en Flair Tailgrab och en McTwist 900 i finalen som fällde avgörandet. Tanner Hall var dominanten i hoppen och på räckena i förra årets slopestyle. Årets slopestyletävling spås bli en tuff duell där bland annat fjolårets tredjepristagare Jon Olsson och Vincent Dorion är utmanarna. I år kommer kvalet att sortera ut tio finalister som får två åk på sig att övertyga domarna.

Även i momentet skiercross har Sverige mark att försvara. Peter Lind och Magdalena Johanssons silverpengar från i fjol får gärna uppgraderas till guld. De sexton bästa skierX- respektive snowboarderX-åkarna tävlar dessutom i grenen Ultracross, som tar sig formen av en stafett där varje lag består av en snowboardåkare och en skidåkare.

Resultat Winter X Games 2002:

Slopestyle
Guld: Tanner Hall
Silver: C.R. Johnson
Brons: Jon Olsson

Superpipe
Guld: Jon Olsson
Silver: Philippe Larose
Brons: Philippe Poirier

Skier X
Män
Guld: Reggie Crist
Silver: Peter Lind
Brons: Enak Gavaggio

Damer
Guld: Aleisha Cline
Silver: Magdalena Jonsson
Brons: Patti Sherman-Kauf

Ultracross
Guld:
Seth Wescott, SBD
Peter Lind, SKI

Silver:
Scott Gaffney, SBD
Eric Archer, SKI

Brons:
Rob Fagan, SBD
Enak Gavaggio, SKI

Text: Dan-Marcus Pethrus

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.