48 toppar avklarade för Skantz

I höstas berättade vi om Mattias Skantz som skottåret till ära tänkte bestiga 366 toppar på lika många dagar. Två månader in på året blev vi såklart nyfikna på hur det gick för Skantz och hörde helt enkelt av oss till honom för att få en uppdatering.


Självporträtt i Rumänien

Nästan två månader in på 2012 och de första av oss har bara börjat fundera på att ta fram stighudar och skarjärn. Mattias Skantz har redan hunnit bestiga 48 toppar det här året. Nu har han ”bara” 318 toppar kvar.
– För första gången är jag före min planering sedan jag började projektet. Det känns skönt. Nu ska jag vila lite, säger Mattias Skantz.


Mattias Skantz
Foto: David Rangsjö
Vila för många vanligt dödliga betyder kanske en påse chips och en skön rulle. Mattias laddar batterierna med snårig skogsåkning och tunga dropp på hemlig skidort i Jämtlands skogar. Han poängterar att det trots allt är första gången han åker liftburet i år.

Karln besitter en näst intill en omänsklig energi och skidabstinens. Han är nyss hemkommen från Österrike där han matat cirka 25 toppar, de flesta kring 3000 meter. På vägen upp till Östersund där han bor passade han även på att mata sju stycken i Dalarna och Härjedalen.
– Det vara några riktigt schysta toppar med bra skidåkning och brutala vyer. De flesta topparna gjorde jag med min kollega, men några gick jag på själv, berättar Mattias.


Mattias Skantz
Foto: David Rangsjö

Själva boendebiten, som var Mattias stora frågetecken innan projektet drog igång, har han lyckats lösa genom att köpa en skåpbuss som han har värmeisolerat och monterat en säng i.
– Bilen har blivit en förutsättning för att kunna genomföra projektet. Nu kan jag åka dit jag vill och göra de toppar jag känner för, säger Skantz.

Ingen rast och ingen ro. Mattias hinner knappt låta stighudarna torka innan det bär av mot nya toppar. Nu väntar Norrbotten och Västerbotten. Där ska han jobba lite med Dynafit, som är hans arbetsgivare och sponsor, och mata toppar.
– Jag räknar med att försöka hinna göra ett gäng toppar nu på tre veckor, avslutar Mattias.

För att följa Mattias projekt 366 toppar på 366 dagar gå in på mattiasskantz.se och spana in alla toppar han gjort hittills i år.

Kort om projektet366 toppar på 366 dagar
Under ett år ska Mattias Skantz försöka bestiga en topp per dag i snitt. Då 2012 är ett skottår blir det 366 toppar med start första januari 2012.

Hans mål är att bestiga 366 så riktiga fjälltoppar som möjligt och 366 olika toppar. Mattias eftersträva att göra så många som möjligt på skidor men kommer även att använda alla möjliga redskap under alla turerna så som skidor, cykel, klätterutrustning, kängor och löparskor.

Skantz kommer att följa de klassiska reglerna vad en fjälltopp är. Det ska vara kalfjäll, det ska falla minst 50 meter åt alla håll och det ska se ut som en topp i verkligheten och på kartan.

– Infon ovan är saxat från mattiasskantz.se

Text: Andreas Jansson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.