90 dagar i Sareks nationalpark

Att ibland få hajka långa sträckor för att ta nå en orörd bergssida är ingen ovanlighet för den som föredrar åkning utanför de preparerade nedfarterna. Killarna i Sarexp 2010 har bestämt sig för att ta det ett steg längre.


Foto: www.vintersarek.se

I dagarna fyllde de sina pulkor med tält, mat och utrustning för att under 90 dagar bosätta sig i Sareks nationalpark, långt från barnfamiljer och liftköer.

Sareks nationalpark ligger cirka 10 mil väster om Gällivare och är till ytan, ungefär fem gånger så stort som Stockholms tätort, men i stället för kunglig glans bjuds det här på majestätiska toppar. Sex av dem mäter över 2000 meter och tillsammans med totalt 148 kvadratkilometer glaciärer lockar det de fyra killarna mer än discodans på Stureplan.
– Första gången jag var i Sarek hade jag faktiskt svårt att tro att jag var i Sverige, landskapet var fantastiskt, och mycket mer alpint än vad jag väntat mig. Eftersom det inte finns några stugor eller markerade leder så är det inte heller så många som är där vintertid, speciellt inte för utförsåkning, berättar Henrik Simu Gunnarsson.

Intresset för randonée, eller toppturer, har de senaste åren börjat ta fart i Sverige och det är något som gänget bakom Sarexp 2010 gärna bidrar till, helst då i kombination med mer klassiskt fjällliv i tält. 
– Vi vill visa på potentialen som finns i Sverige, att man inte behöver åka till Kanada eller alperna för att få sitt livs äventyr, ute i Europa omtalas Sarek ofta som Europas sista vildmark. Visst kan tältlivet vara krävande med vardagsbestyr så som matlagning och hygien, men det är en del som gör upplevelsen och äventyret ännu större, säger Petter Lämås.

Efter turen är målet att samla intrycken tillsammans med information om området till en guidebok. Under turen kommer det dessutom gå att följa dem via deras hemsida www.vintersarek.se

Text: Redaktionen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
 • Gilla0   Kommentera (7)
 • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
 • KATEGORIER:
 • TAGGAR:
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. John_Te
  0
  John_Te | 2010-02-19 22:09          

  Önskar dom lycka till. Har själv dragit pulka genom Sarek för att topptura. Dock inte under 90 dagar. Finns grymt mycket att åka på. Ser fram emot topptursboken.

 2. Lowe71
  0
  Lowe71 | 2010-02-19 19:54          

  Ett amibtiöst projekt men frågan är hur mycket turer dom kommer få gjorda under dom närmsta veckorna med tanke på hur jävligt vädret tenderar att vara i Sarek. Ingen hit att gå på tur i -20 och blåst som det brukar va den här tiden på året. Sen tycker jag det verkar lite fånigt att söka så mycket sponsorer och uppmärksamhet för ett projekt som knappast kan vara så dyrt att genomföra att man inte skulle kunna betala det ur egen ficka. Såg just på deras hemsida att dom redan skickat 15 ljudmeddelanden och då har dom ändå inte varit borta ett helt dygn än.... Men det är väl så här det går till när facebook-generationen drar på expedition...:D

 3. karljonas
  0
  karljonas | 2010-02-19 18:37          

  ja och sen så står det på hemsidan att dom har med sig mat och bränsle i tre omgångar. två anledningar att kolla hemsidan asssssssr.

 4. Isabellakong
  0
  Isabellakong | 2010-02-19 17:58          

  Jag avskyr folk som är pessimistiska Assr, håll klaffen och kolla in deras hemsida istället och inse att det faktiskt finns folk som planerar minitiöst för sina projekt.

 5. Vattendroppe
  0
  Vattendroppe | 2010-02-19 15:47          

  Det där skulle jag inte ha något mot att uppleva!

 6. LawndartGustav
  0
  LawndartGustav | 2010-02-19 15:46          

  go go go!!

 7. assr
  0
  assr | 2010-02-19 11:53          

  jag har svårt att se att de har lyckats få med mat och bränsle för 90 dagar, men det kanske går. Det måste i så fall röra sig om runt 50kg per person i bara mat och bränsle O.o