After-ski kungen ställde ut en redig raggare i Kicking Horse

Efter en något medioker start i Japan, levererade våra svenska skidåkare bra underhållning från Kicking Horse, Kanada. Carl Regnér tryckte en rejäl raggare och ställde ner ett respektabelt åk trots den diskuterbara försäsongsträningen. Kristofer Turdell fick allt att se enkelt ut i vanlig ordning och kammade hem en fjärde plats och Reines luftfärd genererade en stabil femte plats.

Först ut för dagen i morgonsolen var snowboard damerna som skulle ta sig an ansiktet av “Ozone”, den nyöppnade terrängen från förra året där vi fick se hårresande åk. De nervösa andetagen i startfållan evaporerade ut i luften likt ett ångande lok denna extremt krispiga morgon. Uppmätta temperaturen låg runt -20 grader celsius, men turligt nog ligger Ozone i sydostlig riktning och åkarna kunde insupa solens värme på toppen och njuta av god sikt på vägen ner.

Marion Haerty imponerade med ett åk långt till ”lookers right” där vi skulle se många göra liknande linjeval senare under dagen. Två klippdropp på övre sektionen för att sedan kämpa sig igenom en ravin som genererade en första plats i tävlingen men även i totalen. Anna Orlova fick se sig nedpetad efter ett dåligt linjeval.

Våra skidåkande damer stod för några riktiga nagelbitare och vi ser tydligt hur den kvinnliga delen pushar sina gränser hela tiden och nivån höjs till något som ingen kunnat förvänta sig. Den största besvikelsen fick tyvärr vårt skandinaviska hopp Hedvig Wessel uppleva. Några sekunder in i sitt åk ser det ut som att hon fastnar i en sten efter ett modigt indropp från en stenig travers. Vi ser en Hedvig som rullar nerför bergsidan och därmed är hennes åk över. Jackie Paaso bombade på rejält när hon tog sig lite för mycket vatten över huvudet och skapade en krater i avgrunden där hon sedan låg kvar innan hon hämtade andan och kunde ta sig ned för egen maskin. Vinsten tog rookien Jacqueline Pollard hem med ett stabilt och rutinerat åk trots sin ringa ålder. Kommentatorerna jublade i kör efter hon öppnade upp ny terräng för dagen med en kreativ linje och ett mindre dubbeldropp.

Klockan 06:51 såg vi svenskarna Carl och Kristofer lämna boendet Prestige Inn med stort leende på läpparna. Ovetandes om hur högt ribban skulle sättas för dagens tävling. Tanner Hall aka. “Ski boss” kom in med andra ögon och öppnade upp helt ny terräng som ingen sett tidigare långt till skiers right. Där han ställde ned en imponerande stor 360°, denna terrängen skulle dock visa sig att han var inte ensam om att ha sett. För där skulle vi även få se vår egen Reine åka samt dagens vinnare Craig Murray.

Men innan det så fick vi se att Kristofer Turdell har minsann studerat sin trickbok och bjöd på både en backflip samt 360° som gav honom värdiga 89.00 i poäng. Dock satte Craig Murray ribban strax därefter där han bjöd på en besynnerlig show. Han tvärstannade strax innan sitt indropp vid vinddrivan och började veva med armarna nästan frustrerat.

Det skulle visa sig att han inte alls var vilsen utan bara rejält hypad och redo för att droppa in och bränna av en 360° i blindo, där vi tidigare såg Tanner cruisa förbi lugnt. Därefter hinner han med en transfer och bränner in en flatspin till historieböckerna. Till råga på det hann han klämma in en liten mindre klippa på slutet och får därmed dagens högsta poäng 93.00.

Text: Victor D. Daggberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.