Åktips – Offpist

Inget offpist åk är det andra likt. Därför gäller det att kunna variera sin skidåkning så att den anpassas till rådande förhållande.

För att bli en bra offpiståkare måste du kunna variera din skidåkning så att du hittar rätt skidteknik vid rätt tillfälle. Ett brett skidkunnande är alltså en förutsättning för dig som vill bemästra alla typer av offpist. När du tränar skidåkning utanför pisten är det alltså viktigt att inte låsa sig vid en typ av skidteknik. Det gäller att våga experimentera och prova sig fram för att hitta lämplig skidteknik. Det är svårt att utpeka en särskild teknik som är den optimala tekniken för off pist. Ju mer flexibel man är som skidåkare desto lättare är det att behärska åkningen utanför pisten.

Nedan har jag listat ett antal rubriker för dig som vill träna på att bli bättre skidåkare utanför pisten. De är inte skrivna i någon speciell ordning utan du kan läsa och träna dem i precis vilken ordning du vill.

Våga åka som vanligt
Svensk offpist bjuder sällan på djupare snö än att man bara kan överföra sin vanliga skidteknik från pisten till åkningen utanför pisten. Problemet är att många skidåkare inte vågar lita på sin vanliga skidteknik utan får för sig att de ska ändra teknik så fort de hamnar utanför pisten. Det absolut vanligaste felet är att man lutar sig bakåt, vilket får till följd att låren blir stela och snabbt trötta. Dessutom gräver skidornas bakändar ned sig i snön och de blir svåra att få med sig runt i svängen.

Stå mitt på skidorna
Försök att stå centrerat på skidorna, varken bakåt eller framåt. Skulle skidspetsarna hamna under snön gör det inget. De är gjorda för att klara av det. Du behöver inte vara orolig om du inte ser dem. Du kan kontrollera att du står mitt på skidorna genom att känna att du har kontakt med pjäxornas plösar med smalbenen när du åker.

Spetsarna före
En skida är tillverkad för att åka med spetsarna först (rakt fram) och resten av skidan i ungefär samma spår. Det betyder att du bör undvika att tvärställa skidorna mot färdriktningen, dvs. sladda så lite som möjligt. Tvärställer du skidorna för mycket hugger de fast i snön.

Starta i fallinjen
För att lättast komma igång är det taktiskt att starta åket rakt ned i fallinjen. Då får du upp den fart du behöver för att kunna göra första svängen. Om du vill kan du också prova att ”gunga” upp och ned några gånger innan första svängen. Det underlättar att hitta rytmen och det blir då enklare att starta svängandet.

Börja med halvsväng
Är det en flack slutting du åker i kan det vara lämpligt att starta åket med halvsvängar, för att efter ett tag gå över till rundare svängar. På det viset blir det enklare att få runt skidorna i svängen innan du hittat rytmen och fått upp farten.

Halvsväng
Halvsväng
Rund sväng
Rund sväng

Rytm/takt
Var noga med att du hittar en jämn rytm/takt. Då kan du åka mer avslappnat. Om du tittar på dina egna spår när du åkt kan du se om de följer samma mönster hela vägen ned. Ju mer liksidiga svängar desto jämnare rytm/takt.

Undvik för korta svängar
Det är egentligen bara i branta partier du behöver göra riktigt korta svängar. Korta svängar leder ofta till att det blir tungt att få med sig skidorna i svängen.

Planera ditt åk
Bestäm var du ska lägga de 2-3 först svängarna. Om du gör det hittar du lättare rytmen i början av åket och då löser sig resten automatiskt.

Bibehåll farten
Om du provat att cykla långsamt vet du hur svårt det då är att hålla balansen och att svänga. Detsamma gäller skidåkning. Du måste lära dig att utnyttja farten precis som vid cykling. Träna på att bibehålla farten genom hela åket.

Plattform
Om det är djup snö kan du låta båda skidorna utgöra en gemensam plattform genom att hålla ihop fötterna. Du vinner två saker på det:
1. Skidorna följer samma spår och spretar inte åt olika håll så du tappar balansen.
2. Skidorna får större bärkraft och kan lättare flyta uppe på snön.

Blicken långt fram
Fäst blicken långt framför skidspetsarna. Precis som vid bilkörning måste du vara beredd på vad som kan dyka upp framför dig. Ju längre fram du klarar av att fästa blicken desto lättare blir det att planera ditt åk och desto mer kan du slappna av.

Text: Ola Rockberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.