Alla j-la sexistiska och onödiga kommentarer

”You girls should just smile and ski”, ”wow, du åker ju typ som en kille” eller ”åk till vänster, där är det flackast”. Det här är kommentarer som skid- och brädåkande tjejer uppger att de får höra alldeles för ofta på berget, just för att de är tjejer. Och skidåkaren Diana Deliv är en av många som tröttnat rejält.

Jämställdhet är ett ord som nästintill trendat de senaste åren, oavsett vad i samhället det handlar om. Det har gjort att det på många håll skett förändringar, inte minst inom skidvärlden.

Fler tjejer syns på covers till magasin och rippandes på vita duken, sponsorer visar upp sina kvinnliga åkare allt mer och utrustningen anpassas allt mer även åt den kvinnliga anatomin.

Men trots att mycket hänt, så har skidvärlden fortfarande en lång väg kvar att gå. Det menar skidåkaren Diana Deliv som beslutat sig för att uppmärksamma frågan och visa att det fortfarande haglar nedlåtande kommentarer på berget:
– Jag tror att nästan alla tjejer har hört någonting någon gång, men få orkar nog ta fighten. Men jag kan inte bara låta det passera när jag hör något, utan jag blir förbannad och sen är det upp till kamp, säger Diana.

Senast i ledet var det en skida med orden ”No girlfriends on a powder day” som fick henne att börja koka inombords. Men istället för att bara gå runt och vara arg, ville Diana göra någonting mer:
– Jag kände att jag ville bevisa svart på vitt att sådant här händer. Så jag drog igång ett litet projekt, berättar hon.

Samma kväll kastade hon ut tråden ”Shit women hear – snow edition” i sociala medier och på ett diskussionsforum på Facebook, där hon efterfrågade stories från skid- och brädåkande tjejer. Och responsen hon fick var betydligt större än vad hon väntat sig:
– Det är väldigt många som hört av sig och skrivit, inte minst i privata meddelanden. Och många har fått höra ganska liknande saker, till exempel att ”man är bra på att åka för att vara tjej” eller att man blir ifrågasatt och känner att ingen lyssnar, trots att man har mest kunskap. Det kan också vara att man inte får vara med och åka för att man är tjej, att man alltid får åka sist i en grupp eller ett killarna i en grupp alltid fattar alla beslut, säger Diana.

Hon fortsätter:
–  Många tänker nog att det inte är så farligt och så skakar man av sig det, men i själva verket är det ju en stor grej.

Vad ska du göra med allt material du fått in?
– Tanken är att få ihop en video av det. Just nu känner jag lite att jag tagit vatten över huvudet, eftersom jag fått in så mycket, men jag ska ta tag i det och försöka göra något bra av det!

Vilka förändringar skulle du vilja att det här leder till?
– Att de förändringar som håller på att ske fortsätter åt samma håll, att tjejer har samma värde som killar och att sponsorer bryr sig lika mycket om sina kvinnliga åkare som de gör om sina manliga. Det handlar i grunden om att kvinnliga åkare ska respekteras som idrottare, säger Diana.

Här är några av berättelserna som Diana fått in från skid- och brädtjejer:

”Jag var på säsong i Kanada och när jag gick på topptur var random snubbar sååå snabba med att ”hjälpa” mig med MIN utrusning. Alla män på berget hade en åsikt om min häl-del, men ALDRIG någonsin sa de till mina manliga skidkompisar nått om deras utrustning. Blev på riktigt helt knäpp.”

””Kan jag åka före?” är ju en klassiker…”

”Folk vänder sig ofta till min sambo för råd, men om jag kommer med en rekommendation viftar de bort den … lalala. Vilket var komiskt i början när vi hade träffats och han var newbie och jag hade kört rättså länge och var skapligt rutinerad. […] Han hade ju ingen aning. Lite tröttsamt.”

”När vi var på väg hem från att ha isklättrat såg jag en kille packa ihop sitt rep på helt fel sätt, så jag påpekade det. Typ: ”du, om du gör sådär kommer det bli svårt att bära repet på ryggsäcken sen, du borde göra såhär istället”, och så visade jag med mitt rep. Hans reaktion? ”Mm, men jag gör alltid såhär och det funkar bra.” 30 sekunder senare kommer en annan kille och säger EXAKT samma sak som mig… och då blev reaktionen: ”jaa du har rätt, fan vad bra, det hade jag aldrig tänkt på! Jag gör om det på en gång”. Suck.”

”En kompis fick kommentaren ”you girls should just smile and ski” av en domare på en friåkningstävling när hon ifrågasatte hur han tänkte när han dömde hennes åk…”

”Jag kan inte ens räkna alla gånger jag har fått främst medelålders/äldre män som elever på skidlektion, som man märker blir lite missnöjda för de fått en kort och kvinnlig instruktör. Men det brukar ordna upp sig när man visar att man är 1000 gånger bättre än dem på att åka, och de får respekt för en. Men det ska ju helst inte vara nödvändigt…”

”Vi som gått på skid- och snowboardgymnasium gick nyss ihop för att skriva under för all sexism och förtryck vi fått vara med om. En snabb sak är skillnaden mellan priser på samma snowboard tävling för tjejer och killar! En mössa för tjejer och tusenlappar för killarna…”

”Var ute och skotertolkade med en stor grupp där fyra var tjejer. När vi kom upp sa skoterkillen till gruppen att ”det är lite brantare till höger och snällare till vänster”. Sen vänder han sig om till oss tjejer och säger ”åk långt åt vänster där är det väldigt flack och snäll terräng”. Men bah, jag åker ju bättre än de flesta i den gruppen, hade inte ens efterfrågat att få åka snälla backar…”

””Wow, du åker ju typ som en kille” är ju en riktig klassiker man fått höra…”

”Det värsta, tycker jag, är att man alltid blir lämnad utanför eftersom det är ju ”boysen” som hänger i backen…”

”Tror tyvärr att sexismen är så normaliserad så att en inte ens tänker på det längre….”

”En gång i Kanada fick jag inte följa med och åka off pist ”för vi åker inte med tjejer”.”

”Hörde extremt mkt under en säsong i Mayrhofen när jag jobbade som shaper i parken. ”Girls cant shape” eller ”no job for a girl” va ju klassiker. ”Är du inte rädd för att få för mkt muskler?” också. Vi tjejer lämnade till slut jobbet en efter en… det gjorde jag också…”

Text: Elin Turpeinen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Sick_Pete
  1
  Sick_Pete | 2019-03-07 08:11          

  Spot on, LinnaEhn.

 2. LinnaEhn
  4
  LinnaEhn | 2019-03-06 21:09          

  Mycket gnäll och förorättade miner tycker jag. När blev vi tjejer så ynkligt behövande. Åk där ni vill och som ni vill. Och skidåkare är väl som folk mest. Man vill inte hänga med alla... den enda vettiga och berättigade kommentaren var ju de som inte "åker med tjejer" off pist. Löjligt förstås. Och Mayrhofen.. Men alla ställen på jorden är inte som Sverige. Tror ni att alla killar får vara med i tuffa offpistgänget? Och varför vill ni hänga med just dem?? Tjaa idioter finns överallt men det är uppenbarligen inte bara grabbar i den kategorin.

 3. Sick_Pete
  1
  Sick_Pete | 2019-03-05 20:13          

  Vad leder sexistiska kommentarer till? Kärnvapenkrig!
  Temakväll hos Ung Vänster eller samlat diskussionsforum efter artikel på Freeride?


  I min ungdoms dagar stod det "No friends on a powder day" på både klistermärken och t-shirts. Det var fö då det bara fanns två kön. Alla kokade inombords. Alla var kränkta. Jag lovar.

 4. pirrson
  1
  pirrson | 2019-03-05 19:11          

  Min poäng är inte att det inte finns personer (av båda könen) som är puckon utan att det är undantag och inte regel. Jag köper inte den verklighetsbeskrivningen över huvudtaget. Alla kan fiska fram historier om dåligt bemötande men att det finns något systematiskt förtyck av tjejer i pisten är dumheter och simpla tricks för att få lite likes.

 5. havreboll
  1
  havreboll | 2019-03-05 19:11          

  Nu tänker jag inte ge mig in i själva sakdiskussionen men jag kan inte hålla mig från att kommentera kommentarsfältet. Vad sjutton är detta för samtalsklimat, det är så man skäms.

  @pirrson skriver att dennes observationer är tvärt emot mot de som görs av författaren. rätt eller fel så är det dennes åsikt baserat på dennes observationer. Personen lyfter även frågan om prestation vs betalning (en fråga som bland annat blivit hett debatterad inom e-sporten där båda könen tävlar tillsammans men där kvinnliga lag objektivt tjänar mer än manliga lag relativt deras världsranking då de, relativt sin prestation, drar in mer pengar åt sina sponsorer). Återigen, jag tar inte ställning men allt är inte svart och vitt.

  Baserat på dessa två saker får vi till svar:

  1. Dumförklaringar där en person inte anses ha rätt till en åsikt
  2. Nedvärdering på grund av en antagen könstillhörighet
  3. Tillskrivna egenskaper på grund av könstillhörighet -> "tjejer är bäst", lite likt "alla kineser är smarta"
  4. En väldigt "konstruktiv" kommentar

  Hur skulle det här se ut i en annan del av forumet..

  - "Du som tjej kanske borde läsa på lite innan du pratar om herrskidor"
  - "Ännu en snowboardåkare som tror den har rätt att kommentera frågor om skidåkning"
  - "Hur kan ni telisåkare inte fatta att fast häl RULES, hur kul är det med bara telisåkare"

  Kanske borde vissa här ta sig en sväng förbi https://www.freeride.se/regler/ där första punkten är att man bör "Vara trevlig och respektera andras åsikter"...

 6. Mizze
  5
  Mizze | 2019-03-05 19:00          

  Jag levlar förbi @pirrson och skriver under på artikelns budskap. Även jag möter ofta föreställningen att jag som tjej är mindre bemedlad både fysiskt, intellektuellt och kompetensmässigt i relation till (bland annat) skidåkning. Vid ett tillfälle i år delade jag kabin upp med mer ett än vanligt nedlåtande gäng grabbar som jävlarimig minsann åkt TVÅ veckor om året i tio år och således nästan kvalade in till världscupen. Säjerude, tänkte jag på toppen, trampade i bindningarna på FIS-laggen och frågade om de inte kunde hjälpa mig lite nerför backen strax till vänster (som inte riktigt kvalar in som pistad vardagsrumsvägg, men åtminstone nästan på sina ställen), fick ett hånfullt jomenvisstlillabruden, tog med jordens adrenalinpåslag, kröp ihop mer ju brantare backen blev och stannade och väntade till synes oroligt i dalen med kommentaren att jag ju trodde de kunde åka och frågan om det kanske var lite för läskigt med branter. Jag vet att det var omoget gjort, men det var så roligt att jag står för det.

 7. Sanns
  2
  Sanns | 2019-03-05 17:19          

  Samma sak händer överallt 🙁 Stå på er alla skid- och snowboard tjejer❤

 8. JonathanB
  4
  JonathanB | 2019-03-05 14:47          

  @pirrson du är problemet

 9. Fingerjam
  3
  Fingerjam | 2019-03-05 12:43          

  Va fan är det för fel på er män(snorvalpar)som inte kan fatta att tjejer är det bästa som finns,jag blir gärna frånåkt av en tjej.hur kul är det på en skidresa med bara killar?

 10. pirrson
  0
  pirrson | 2019-03-05 11:55          

  Sluta köna mig ffs! ;)

  Apropå tips så har jag också ett: Levla förbi nivån tolkningsföreträde så blir det helt plötsligt en intressant diskussion.

 11. CombatSarah
  4
  CombatSarah | 2019-03-05 10:54          

  @pirrson - Snark - ännu en man som ska berätta för kvinnor hur det ligger till och är.
  Jag har personligen varit väldigt förskonad från korkade kommentarer som tas upp i artikeln, men det betyder ju inte att jag inte tror på dem som får utstå skiten.

  Vad du, som MAN, ser på fjället är inte det som avgör hur det faktiskt ÄR.

  Pinsamt

 12. Jochelem
  5
  Jochelem | 2019-03-05 10:25          

  pirrson. Det är exakt kommentarer som dina som gör att frågan behöver lyftas. Läs på lite om strukturellt förtryck innan du ger dig ut och berättar för kvinnor "hur det egentligen ligger till". Det finns massor av bra information på nätet. Eller fråga någon som är insatt. Hett tips från mig till dig.

 13. pirrson
  4
  pirrson | 2019-03-03 20:21          

  Snark.. Sexistiska kommentarer suger men att påstå att svenska kvinnliga skidåkare inte är respekterade känns som lite väl starka brösttoner (no pun intended). Vad jag ser på fjället är nog snarare en allmän uppmuntran till alla tjejer i både pisten och parken.

  Den gamla käpphästen om att man ska få lika mycket betalt oavsett kön är ju bara för mycket. Lika betalt för samma värde du skapar för bolaget som betalar är rimligt i den mån det går men något annat är bara dumheter. Hur fan ska det regleras? Alla som lagt mer än ett par minuter på den frågan förstår hur problematiskt det är.

  Ansträng dig lite mer om du nu är seriös med ditt arbete mot ökat jämställdhet för det här ser bara ut som klassiskt "like-fiske".

 14. Ulnes
  1
  Ulnes | 2019-03-02 12:47          

  Bra text. Olyckligt med bot-inlägget nedan. Det är flaggat till admin.