Alla j-la sexistiska och onödiga kommentarer

”You girls should just smile and ski”, ”wow, du åker ju typ som en kille” eller ”åk till vänster, där är det flackast”. Det här är kommentarer som skid- och brädåkande tjejer uppger att de får höra alldeles för ofta på berget, just för att de är tjejer. Och skidåkaren Diana Deliv är en av många som tröttnat rejält.

Jämställdhet är ett ord som nästintill trendat de senaste åren, oavsett vad i samhället det handlar om. Det har gjort att det på många håll skett förändringar, inte minst inom skidvärlden.

Fler tjejer syns på covers till magasin och rippandes på vita duken, sponsorer visar upp sina kvinnliga åkare allt mer och utrustningen anpassas allt mer även åt den kvinnliga anatomin.

Men trots att mycket hänt, så har skidvärlden fortfarande en lång väg kvar att gå. Det menar skidåkaren Diana Deliv som beslutat sig för att uppmärksamma frågan och visa att det fortfarande haglar nedlåtande kommentarer på berget:
– Jag tror att nästan alla tjejer har hört någonting någon gång, men få orkar nog ta fighten. Men jag kan inte bara låta det passera när jag hör något, utan jag blir förbannad och sen är det upp till kamp, säger Diana.

Senast i ledet var det en skida med orden ”No girlfriends on a powder day” som fick henne att börja koka inombords. Men istället för att bara gå runt och vara arg, ville Diana göra någonting mer:
– Jag kände att jag ville bevisa svart på vitt att sådant här händer. Så jag drog igång ett litet projekt, berättar hon.

Samma kväll kastade hon ut tråden ”Shit women hear – snow edition” i sociala medier och på ett diskussionsforum på Facebook, där hon efterfrågade stories från skid- och brädåkande tjejer. Och responsen hon fick var betydligt större än vad hon väntat sig:
– Det är väldigt många som hört av sig och skrivit, inte minst i privata meddelanden. Och många har fått höra ganska liknande saker, till exempel att ”man är bra på att åka för att vara tjej” eller att man blir ifrågasatt och känner att ingen lyssnar, trots att man har mest kunskap. Det kan också vara att man inte får vara med och åka för att man är tjej, att man alltid får åka sist i en grupp eller ett killarna i en grupp alltid fattar alla beslut, säger Diana.

Hon fortsätter:
–  Många tänker nog att det inte är så farligt och så skakar man av sig det, men i själva verket är det ju en stor grej.

Vad ska du göra med allt material du fått in?
– Tanken är att få ihop en video av det. Just nu känner jag lite att jag tagit vatten över huvudet, eftersom jag fått in så mycket, men jag ska ta tag i det och försöka göra något bra av det!

Vilka förändringar skulle du vilja att det här leder till?
– Att de förändringar som håller på att ske fortsätter åt samma håll, att tjejer har samma värde som killar och att sponsorer bryr sig lika mycket om sina kvinnliga åkare som de gör om sina manliga. Det handlar i grunden om att kvinnliga åkare ska respekteras som idrottare, säger Diana.

Här är några av berättelserna som Diana fått in från skid- och brädtjejer:

”Jag var på säsong i Kanada och när jag gick på topptur var random snubbar sååå snabba med att ”hjälpa” mig med MIN utrusning. Alla män på berget hade en åsikt om min häl-del, men ALDRIG någonsin sa de till mina manliga skidkompisar nått om deras utrustning. Blev på riktigt helt knäpp.”

””Kan jag åka före?” är ju en klassiker…”

”Folk vänder sig ofta till min sambo för råd, men om jag kommer med en rekommendation viftar de bort den … lalala. Vilket var komiskt i början när vi hade träffats och han var newbie och jag hade kört rättså länge och var skapligt rutinerad. […] Han hade ju ingen aning. Lite tröttsamt.”

”När vi var på väg hem från att ha isklättrat såg jag en kille packa ihop sitt rep på helt fel sätt, så jag påpekade det. Typ: ”du, om du gör sådär kommer det bli svårt att bära repet på ryggsäcken sen, du borde göra såhär istället”, och så visade jag med mitt rep. Hans reaktion? ”Mm, men jag gör alltid såhär och det funkar bra.” 30 sekunder senare kommer en annan kille och säger EXAKT samma sak som mig… och då blev reaktionen: ”jaa du har rätt, fan vad bra, det hade jag aldrig tänkt på! Jag gör om det på en gång”. Suck.”

”En kompis fick kommentaren ”you girls should just smile and ski” av en domare på en friåkningstävling när hon ifrågasatte hur han tänkte när han dömde hennes åk…”

”Jag kan inte ens räkna alla gånger jag har fått främst medelålders/äldre män som elever på skidlektion, som man märker blir lite missnöjda för de fått en kort och kvinnlig instruktör. Men det brukar ordna upp sig när man visar att man är 1000 gånger bättre än dem på att åka, och de får respekt för en. Men det ska ju helst inte vara nödvändigt…”

”Vi som gått på skid- och snowboardgymnasium gick nyss ihop för att skriva under för all sexism och förtryck vi fått vara med om. En snabb sak är skillnaden mellan priser på samma snowboard tävling för tjejer och killar! En mössa för tjejer och tusenlappar för killarna…”

”Var ute och skotertolkade med en stor grupp där fyra var tjejer. När vi kom upp sa skoterkillen till gruppen att ”det är lite brantare till höger och snällare till vänster”. Sen vänder han sig om till oss tjejer och säger ”åk långt åt vänster där är det väldigt flack och snäll terräng”. Men bah, jag åker ju bättre än de flesta i den gruppen, hade inte ens efterfrågat att få åka snälla backar…”

””Wow, du åker ju typ som en kille” är ju en riktig klassiker man fått höra…”

”Det värsta, tycker jag, är att man alltid blir lämnad utanför eftersom det är ju ”boysen” som hänger i backen…”

”Tror tyvärr att sexismen är så normaliserad så att en inte ens tänker på det längre….”

”En gång i Kanada fick jag inte följa med och åka off pist ”för vi åker inte med tjejer”.”

”Hörde extremt mkt under en säsong i Mayrhofen när jag jobbade som shaper i parken. ”Girls cant shape” eller ”no job for a girl” va ju klassiker. ”Är du inte rädd för att få för mkt muskler?” också. Vi tjejer lämnade till slut jobbet en efter en… det gjorde jag också…”

Text: Elin Turpeinen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
14 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (14)