ÄNNU MER av skidåkartugget

Vi fortsätter att reda ut fler ofrånkomliga och märkliga begrepp i denna underbara skidvärld som vi lever i. Håll till godo med fem nya fikontermer att briljera med i vinter.

Det gäller att hänga med i tugget på berget och den outtömliga källan av mer eller mindre obegripliga uttryck och begrepp. Vi har tidigare listat hela 17 fikontermer inom skidåkningen och nu är det dags att fylla på med ÄNNU MER härligt och märkligt skidsnack. Håll till godo.

1. ”Overshoota”

Vedervärdigt fenomen som ger kalla kårer vid blotta tanken. Att overshoota betyder att flyga längre än vad den utvalda landningen egentligen tillåter vilket oftast inte är något att rekommendera då det i regel är förenat med livsfara.

Den tidlösa klassikern när en naken person flyger på tok för långt under Jon Olsson Invitational är ett skolboksexempel på att overshoota. Men även Sverre Liljequist har gjort en praktfull variant i Chamonix 1999 som kostade honom en tåbindning och ett ledband.

2. ”Butter”

Detta smöriga begrepp har sin härkomst från parken men ses idag även ofta i friåkar-sammanhang. Kortfattat så betyder det att pressa sig framåt eller bakåt så att du flexar skidorna och åker på skidans fram eller bakdelar kombinerat med någon form av rotation.

Regelverket för en väl utförd butter är ganska generöst och tricket kan i princip utföras var som helst, i kicken, i landningen, på flacken eller i lössnön. Utförs med fördel med mjuka skidor med en väl tilltagen rockerkurva.

3. ”Armågscarving”

Armbågscarvingen härstammar sannolikt, likt många andra tuffa grejer, från brädornas gyllene rike. Inom snowboard kallas denna mytomspunna sväng ofta för ”Euro Carv” och är det coolaste som går att genomföra i en preparerad nedfart.

I klartext uppstår denna sväng helt enkelt när du kantställer ditt åkdon så pass mycket att du kan lägga ned armbågen mot snön utan att ramla. För att genomföra detta krävs det dock att du bortser från den klassiska skidtekniken med höftkantning och istället lutar omkull hela kroppen, alternativt går sjukligt djupt ned och kantar asmycket med höften (se bild ovan). Hög fart och välslipade kanter är två komponenter som underlättar armbågscarvingen. Många hävdar också att det går enklast med ett par Hendryx-skidor under fötterna.

4. ”Race-farsa”

Race-farsorna gillar inte armbågscarving, tekniken är nämligen inte tillräckligt funktionell. Och för dessa personer gäller det att räkna hundradelar. Men race-farsorna kan mycket annat också, såsom att tränga sig i liftkön, vråla oförklarliga alpina floskler, ha sjukt långa jackor, ploga, åka suv med takbox och inneha ett allmänt oskönt beteende.

Detta begrep är dock mer komplext än vad man kan tro. En race-farsa behöver nödvändigtvis inte vara varken förälder eller pappa och är inte ens bestämt till ett visst kön (även om män är överrepresenterade). Och en fadersgestalt vars barn håller på med alpin tävlingsåkning behöver inte alls vara en race-farsa. Lite rörigt, men de flesta som besökt en skidort där det förekommit käpp i backen kan nog relatera. Tar du illa upp av detta? Då kan du vara i riskgruppen.

5. ”Faceplant”

När du glider ned till polarna med snö i hela nyllet får du vanligtvis frågan ”faceshot eller faceplant?”. Oavsett hur det gick till när du fyllde fejset med puder så svarar du givetvis ”faceshot”, som är det mest angenäma alternativet där lössnön sprutat upp i ansikten efter en fluffig sväng.

En faceplant är den något mer genanta varianten där du sular ansikten rätt i snön, ofta i samband med ett hugg eller en kraftig felfördelning av vikten som resulterar i en krasch. Utförandet får störst effekt i bottenlöst puder kombinerat med ett väl skäggbeprytt ansikte. I stenhård pist eller omfrusen offpist är samma sak inte sällan förenat med stora smärtor och i värsta fall en dyr tandläkarräkning.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.