Åre får tre nya stolsliftar

Åre får tre nya stolsliftar nästa säsong, en fyrstolslift i Tegefjäll, en sexstolslift mellan fjällgården och Sadeln och ytterligare en sexstolslift mellan Högåsliftens dalstation i Björnen och Sadelliftens toppstation. Invigningen sker i december.


Foto: Skistar AB

Åre satsar stort inför nästa säsong. I maj sätts spaden i jorden och i december kommer tre nya stolsliftar att öppna på strategiska platser nedanför trädgränsen.  

I Tegefjäll kommer en fyrstolslift vid namn Tegefyran att ersätta bygelliften Tegefjällsliften som finns där idag.
Från Fjällgården och upp mot Sadeln kommer man att bygga sexstolsliften Fjällgårdsexpressen. I dag finns det ingen lift på den sträckan.
Den tredje liftnyheten är Sadelexpressen, även det en sexstollift, som kommer trafikera sträckan mellan Högåsliftens dalstation i Björnen och Sadelliftens toppstation. Både Fjällgårdsexpressen och Sadelexpressen är viktiga delar i utvecklingen av Björnenområdet som nu länkas ihop med systemet i Åre på ett smidigare sätt.

I och med de nya liftarna kommer liftsystemets kapacitet att öka med drygt 5 000 personer.
–Det här är en av de största satsningar på liftar som någonsin gjorts i Åre. Med de nya liftarna håller Åre jämna steg med de stora alpdestinationerna. Vi blir ännu mer attraktiva, inte minst internationellt, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef SkiStar Åre.

Liftarna kommer att ägas av Tegefjäll Linbane AB och Sadeln Fjällgården Linbane AB. SkiStar AB som är en av delägarna i de båda bolagen kommer att arrendera och driva liftarna.
–Den här affärsmodellen har tidigare visat sig effektiv bland annat i Vemdalen. De båda bolagens arbete tillsammans med SkiStar har varit en förutsättning för att möjliggöra en investering av den här storleken. Det här skapar inte bara en stor förbättring i skidområdet. Det leder även till ökad sysselsättning i hela Åre med bland annat fler arbetstillfällen inom turismnäringen och byggbranschen, säger Niclas Sjögren Berg.

 

Åres tre nya liftar


Tegefyran

Fyrstollift som kommer att ersätta den bygellift som finns idag i Tegefjäll. Längd 1 100 meter, fallhöjd 275 meter. Kapaciteten blir 2 400 personer i timmen vilket innebär en fördubbling av nuvarande kapacitet. Satsningen på en stollift i Tegefjäll innebär en fantastisk utvecklingspotential av de fina förutsättningar som finns i Duvedsområdet.

Fjällgårdsexpressen 
Sexstollift som snabbt kommer att transportera skidåkare från Fjällgården upp mot Sadeln med en kapacitet på 2 400 personer i timmen. Längd 1 200 meter, fallhöjd 270 meter. Idag finns ingen lift på denna plats. Tottliften kommer att finnas kvar i nuvarande sträckning.

Sadelexpressen 
Sexstollift som tar gästerna från Högåsliftens dalstation i Björnen till toppen på Sadelliften med en kapacitet på 2 800 personer i timmen. Längd 1 600 meter, fallhöjd 302 meter. I samband med detta kommer den befintliga Sadelliften att plockas ned för att möjliggöra fler nedfarter samt breddning av de befintliga nedfarterna.

 

Text: Fredrik Tacacho
Foto: Skistar AB
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.