Årets bästa skidor 2020 enligt POWDER

Amerikanska skidmagasinet POWDER har utsett sina favoritskidorna denna säsong. Här är de 49 bästa skidorna 2020, enligt deras nära trettio man starka testpatrull. 

Återigen har det stora amerikanska skidmediet Powder Magazine släppt en lista över årets bästa skidor. Det är alltså de skidor som säljs nu under säsongen 2019/2020. Powder bjöd in nära trettio skidåkare, vilket de kallar ”Powder Union” som fick teståka massa nya skidor under fyra dagar i Red Mountain, Kanada. Teståkarna är människor som har byggt sitt liv kring skidåkning, racers, hot doggers, skidåkare från amerikanska östkusten, renläriga toppturare, galningar, pistörer, skribenter och allesammans nördar som gillar att känna, klämma och pröva nya skidor.

Det var från början 125 skidor som teståktes, varav 49 stycken hamnade i guiden. Powder har inte satt några betyg på skidorna i sin guide, utan har alltså valt att beskriva karaktären på dem och givet att de har kommit med i urvalet av de 49 bästa skidorna år 2020 så ska det så klart säga något.

De 49 skidorna är indelade i fem olika kategorier: Årets 11 Bästa Skidor, Powder, All Mountain över 100 mm, All Mountain under 100 mm och Touring. Damskidor är inkorporerade i respektive kategori, det vill säga är det en fet puderskida för dam så ligger den under Powder och så vidare. Då det inte finns betyg att sortera skidorna efter så presenteras de efter midjemått, från smalt till brett för varje kategori.

Årets 11 bästa skidor

 • NORDICA Enforcer 104 Free
 • ICELANTIC Nomad 105
 • HEAD Kore 105
 • SALOMON QST 106
 • 4FRNT MSP 107
 • K2 Mindbender 108Ti
 • MOMENT Bella (W)
 • ARMADA ARV 116 JJ UL
 • BLIZZARD Rustler 11
 • J SKIS The Friend
 • ATOMIC Bent Chetler 120

Nordica Enforcer 104 Free

Mått: 134.5-104-123.5mm
Radie: 17.5m
Om skidan: Få skidor är lika mångsidiga som den nya Enforcer 104 och den föll mer eller mindre samtliga åkare i Powder Union i smaken. Käpp-smiskarna gillade möjligheten att få skidan från kant till kant medan de som tog med den på flygturer var imponerade över stabiliteten och de solida landningarna.

Med titanal, balsa, poppel och bok i kärnan hör den här Österrikiska all-mountain-skidan lika hemma i puder som på manchester. Med sina 17.5 meter svängradie levererar den racer-lik manöverbarhet, men rocker i tip och tail gör att skidan känns något kortare och smidigare än sin angivna längd.

Åkarcitat: Var beredd att du måste ta kontrollen över den här skidan och åka den aggressivt, den behöver en bestämd åkare och vill flyga fram.”


Icelantic Nomad 105

Mått: 140-105-130mm
Radie: 19m
Om skidan: En lekfull och jib-sökande gen har modifierats in i Nomad 105, en bombsäker skida med ett förlåtande flex som inte kommer suga ut din energi.

Den förlitar sig på en dämpad kärna av poppel och käjsarträ, kallad Hybrid Flight Core, och skötte sig väl flytandes runt mellan träden på Red Mountain. Den är otrolig på att imitera en bredare skida, tar sig enkelt genom uppkört och pucklar, samt inspirerar till en och annan helt vild butter.

Åkarcitat: ”Skidan svänger helt utan hastighetsbegränsningar. Med en radie på 22 meter, minimal taper, 2 mm camber under foten och riktigt breda tips och tails kan Nomad 105 passa många mellangoda och avancerade åkare som letar efter en skida full av energi.”


Head Kore 105

Mått: 134.5-104-123.5mm
Radie: 17.5m
Om skidan: Head Kore 105 måste anses vara en kunglighet bland skidor. En quiver-dödande skida som kommer vara ditt förstahandsval oavsett förhållanden. Kore 105 är bland de bästa i sin klass på djupa puderdagar, i pisten och i skogen – allt som återfanns på Red Mountain.

Skidans kärna, som är gjord i kejsarträ, i kombination med Koroyd håller skidans vikt låg – 1750 gram, men den är trots det flexibel och ingjuter förtroende. Konstruktionen ger Kore 105 sin lekfulla och poppiga personlighet utan att offra sin förmåga att köra riktigt aggressivt. I tip och tail har de lagt in den mycket lätta material grafen som dämpar skidan och ökar smidigheten och flytkraften i djup snö. Kore 105 har en lång effektiv kant som ger en stabil känsla som kombineras med en god manövrerbarhet i täta skog och på tekniska passager.

Åkarcitat:Efter att ha åkt dem på Powder Week skulle jag låta min mamma, min kusins man och grannen som bor fem dörrar bort åka på dem.”


Salomon QST 106

Mått: 134.5-104-123.5mm
Radie: 17.5m
Om skidan: Salomon QST är den skidan jag helst skulle vilja ta med min hem till vintern. Det är en charger. Jag kände mig trygg plöjandes genom vilket hinder som helst som stod i min väg och straightlineade blockiga fält under Red Chair. Med råge tillräckligt stabila vid min topphastighet, men skidan har fortfarande ett roligt flex och känns inte som en renodlad tuffing-skida. QST 106 går lätt att släppa ut ur en sväng, initierar lätt och flexar precis perfekt. Hon får dig att känna dig ung.

Radien på 22 meter låter åkaren själv bestämma över upplevelsen snarare tvärt om. På samma sätt känns den bekant samtidigt som den bygger grunden för dig att åka bättre än vad du gjort förr. Dens förhållande mellan vikt och stabilitet är perfekt för en skida till liftburen åkning, men om jag bara hade en skida skulle jag montera den med ett par rejäla turbindningar. Bra jobbat, Salomon, behåll den här skidan i sortimentet. Men snälla, göra något åt grafiken.


4Frnt MSP 107

Mått: 134.5-104-123.5mm
Radie: 17.5m
Om skidan: Med ursprung i MSP 99, en populär all-mountain-skida, utvecklade 4FRNT en bredare version till i år. MSP 107 är för skidåkare som längtar efter mer stabilitet och flytkraft.

MSP 107 är tillräckligt smal för att mina knän inte skulle bli överarbetade i pisterna ner från Red Chair, men den är fortfarande tillräckligt bred för att hantera djupa puderdagar galant. Titanal i hela skidan ger stabilitet vid högre hastigheter. Powder Union satte den här skidan på prov i ganska många puckelåk det här året och MSP 107 var snabb och responsiv tack vare svängradien på 21 meter och en skärningsprofil som möjliggör snabba och tighta svängar.

Titanalen är parad med en kärna i poppel vilket ger ett jämnt flex genom hela skidan. Därför finns det ingen risk att trycka igenom skidans flex som med vissa andra mjukare träkärnor. Dessutom är stålkanterna delvis svepta runt skidorna för att förhindra delaminering i tip och tail. Det är tydligt att hållbarhet var prio för 4FRNT när de designade MSP 107. 


K2 Mindbender 108 Ti

Mått: 134.5-104-123.5mm
Radie: 17.5m
Om skidan: K2 mindbender 108 Ti är en rejäl skida som bara är gjord för att åka framåt på. Den är byggd för att vara en riktig storbergsskida, solid, styv, dämpad och lugn. Det är en kategori som K2 har investerad mycket energi i de senaste åren och det börjar ge avkastning.

Delar av skidans design blickar tillbaka till en tidigare era och kommer vara en välkommen syn för många. Rocker- och taper-profilen på skidan är eleganta och subtila, det finns ordentligt med camber under foten och paketet rundas av med en platt tail. Skidan är en ren sidewall-konstruktion med gran och asp i kärnan tillsammans med vad K2 kallar ”Titanal Y-Beam” som går längs kanterna i tip och tail, men sedan går ihop och smalnar av längre bak i skidan. Detta ger en vridstyv skida utan att offra möjligheten att sladda genom svängar.

Den färdiga produkten är intuitiv att åka på och extremt förutsägbar i höga hastigheter och varierande snöförhållanden. Jag har alltid dragits till skidor som har lite tryck under huven och 108 Ti är var inget undantag.

Åkarcitat: ”Jag kan varken bekräfta eller dementera att jag skulle haft mer fart än lämpligt från toppen till botten av berget. Rent krasst, det är en stor skida som gillar fart.”


Moment Bella (dam)

Mått: 134.5-104-123.5mm
Radie: 17.5m
Om skidan: Efter att ha experimenterat med fullrocker på Bella under två säsonger har Moment valt att ta skidan tillbaka till mustasch-rocker (d.v.s. – camber – rocker) och sina daily-driver-rötter. Och kvinnorna i Powder Union jublade.

Under några snabba varv i fallinjen under Red Chair fick skidan och jag smak på några tighta svängar i fickor av färsk nysnö som var kvar från sista dumpet. Med en kärna i asp och gran är Bellan en högenergetisk skida som känns säker och snabb i kantbytena, till och med i riktigt stökigt före. Tack vare kolfiberstringers är skidan dämpad nog för att ta hand om alla vibrationer medan du svassar runt i systemet, poppandes från kickers eller åkandes större linjer helt efter eget tycke.

Du kan hitta skidans svaghet om du är van vid att köra stora, snabba svängar i branta pister – då uppstår fladder. 3.0-iterationen av den här skidan har några välkomna uppdateringar, som en sidecut med dubbel radie och mer taper i tip och tail, vilket ger bättre prestanda i puder i förhållande till den gamla modellen. Den enda baksidan på detta blänkande mynt är det begränsade längdutbudet – med det sagt så ger Bellan en känsla som stämmer med den angivna längden, och om du verkligen behöver en längre skida är det bara vända sig till herrmodellen Wildcat 108.

Åkarcitat: ”Jag skulle åka på den här varje dag, den tvingar dig att vara aggressiv och det är så givande.”


Armada ARV 116 JJ UL

Mått: 139-116-135mm
Radie: 18m
Om skidan: Vi ska börja med att gå igenom lite av Armadas skidnamngivning. ARV är deras all-mountain-kollektion för friåkning, 116 betyder 116 mm under foten, och UL står för ultralight. ARV 116 JJ UL är alltså lättvikts-/turversionen av deras ikoniska JJ, skidan som hjälpte till att definiera storbergsfriåkning.

Kärnan kejsarträ håller den total vikten nere på 1792 gram vilket gör att skidan skiner på snön och i luften. Med sin ”AR Freestyle Rocker” och ”Smeartech” säger en åkare att ”den här skidan vill surfa puder. Det är en lekfull skida som vill hoppa runt, men är solid nog att stompa,”. Samtliga åkare i Powder Union gillade skidans mjuka, lena tail genom svängar. Eftersom ARV 116 JJ UL är så lätt sätts den lätt ur kurs i hårdare snö och några av åkarna var fundersamma över hållbarheten. Om du spenderar all din tid på tur i puder och gärna droppar klippor är den här skidan riktigt kul och kapabel.

Åkarcitat: ”Om konstruktionen håller ihop, med tanke på vikten, så kan det här vara årets bästa puderskida,”


Blizzard Rustler 11

Mått: 143-116-123mm
Radie: 23m
Om skidan: Med 116 mm under often (i 192-längd), är Rustler 11 gjord för att slakta puder i aggressiva linjeval i liftservade skidsystem som Alta, Big Sky och Squaw Valley. Kärnan i skidan är komplex – poppel, bok, balsa och kejsarträ finns alla där och ger en styv skida som är stabil från tip till tail och ger förtroende i höga hastigheter.

Kör på och stompa den där 10-meters-klippa rätt under liften. Den här skidan kan hantera det om du kan det, tack vare ett Titanal-lager som går två tredjedeler av hela skidans längd i kombination med kolfiberinlägg i tip och tail för ytterligare vridstyvhet, precis som du vill ha det i en riktigt storbergs-charger. Den är alldeles för tung för att ha som turskida, Rustler 11 känner sig mest hemma i liftburen puderåkning, men där kan den hantera alla förhållanden en säsong kastar i din riktning.

Åkarcitat: 


J Skis The Friend

Mått: 143-117-133mm
Radie: 18.5m
Om skidan: J Skis vinner enkelhetskategorin för mig det här året vad gäller puderskidor. The Friend är en fantastisk klassisk konstruktion i trä och glasfiber. Medan andra tillverkare grejar med lite metal här och där, kolfiberlayouter, urborrade kärnor och material jag inte har tid att undersöka vad det där innan de tas bort ur nästa säsongs version, håller sig J Skis till en gammal god kärna i lönn, enkel kolfiber och väljer att bygga vidare på vetskapen att Jason Levinthal bygger fantastiska skidor. Punkt.

The Friend är den typen av skida jag skulle ta med på mitt livs resa utan att tänka på att ha med ett andra par skidor. Jag kände mig mycket säker på skidan och Powder Union kände att de kunde lita på den i nästan vilken terräng som helst. Den är tillräckligt mångsidig för att hantera mer än bara puder, men åkare hemmahörande på östkusten borde se sig om efter en annan skida i J Skis utbud – med 117 mm under foten är det här en skida som är gjord för de djupa dagarna.

The Friend är stabil, men lekfull. Det låter nästan för enkelt när jag beskriver det, men kanske det är det jag älskar med den.

Åkarcitat: ”The Friend är Peanut Butter and Jelly som din farsa gjorde precis när du behövde det som mest.”


Atomic Bent Chetler 120

Mått: 143-120-134mm
Radie: 19m
Om skidan: Bent Chetler 120 är Atomics nya friåknings-flaggskepp och har varit stommen i deras utbud de senaste 11 åren. Varje iteration är mer raffinerad och slutresultatet är en ökning i prestanda och mångsidighet. Mjuk snö är Bent Chetler 120:s hemmaplan, men den är mer än kapabel som val även när väderrapporten visar torka. Det jag gillar mest med skidan är att den är riktigt rolig att åka – den skär och sladdar, du kan lägga tryck på tipsen och få den att manövrera runt hinder med självkänsla. Dessutom svarar det väl avrundade flexmönstret bra på förändringar i terrängen och svängarnas storlek.

Skidan är minutiöst tillverkad i Österrike med en sidewall-konstruktion och lätt kärna i kejsarträ. Kärnan innehåller också en kolfiberstomme och så har den HRZN Tech i tipen (en 3-dimensionell form på skidan som ökar flytkraften). Camber under foten hjälper också till med egenskaperna i hård snö och en poppig känsla ur sväng.

Det är inte konstigt att Bent Chetler 120 är vanlig i områden med rikliga snöfall över hela världen.

Åkarcitat: ”Även om jag aldrig kommer ha samma silkeslena stil som skidans namne är det ett steg i rätt riktning att kliva i de här skidorna.”


Årets 14 bästa All mountain över 100 mm

 • Lib Tech Wreckcreate 102
 • Fischer Ranger 102 FR
 • Black Diamond Helio Recon 105
 • Dynastar Legend 106
 • Kästle FX 106 HP
 • Salomon QST Stella 106
 • Atomic Vantage 107 Ti
 • Armada Tracer 108
 • Moment Wildcat 108
 • Blizzard Sheeva 10
 • Nordica Santa Ana 110
 • Instinct Seeker 112
 • Renoun Citadel
 • Fischer Ranger 107 Ti

Lib Tech Wreckcreate 102

Mått: 137-102-124mm
Radie: 20m
Om skidan: Wreckcreate 102 fick snabbt mitt förtroende i de branta och tekniska traverserna på Red Mountian. När jag droppade in i 30 cm gömt puder fick jag smak på skidans mångsidighet. En midja på 102 mm och en early-rise-tip var nog för att göra jobbet, och jag uppskattade fortfarande den mjuka snön. Dessutom är topsheetet ”Bio Beans” tillverkat av faktiska bönor, och den vattenbaserade, sublimeringstryckta, grafiken får dig att må bra över att ha en miljövänlig och giftfri skida.


Fischer Ranger 102 Fr

Mått: 136-102-126mm
Radie: 18m
Om skidan: Den här skidan är orubblig tack vare en kombination av styvhet och välrundad sidecut. Den har en konstruktion och design som drar mer åt det traditionella – camber under foten, en kärna i bok och poppel, och sidewalls i ABS – åkare med racebakgrund kände sig bekväma på skidan med en gång. Den kantar lätt tack vare rockern i tip och tail, och när himlen öppnade sig i slutet på veckan presterade 102 FR bra i puder också.


Black Diamon Helio Recon 105

Mått: 132-105-118mm
Radie: 21m
Om skidan: För att skapa en skida som känns dämpad och håller vikten nere på 1700 gram har Black Diamond kombinerad en kärna i poppel med sidewalls i ABS-plast och sin alltid lika imponerande förimpregnerade kolfiber. För att göra en lång historia kort, den här skidan är gjord för turentusiaster som värdesätter prestanda på vägen ner och är villiga att offra en gnutta vikt i förhållande till en totalt turfokuserad skida. I mjuk snö upplevde jag ansträngningslös initiering av svängar, en perfekt balanserad svingvikt och överraskande mycket flyt för en skida med 105 mm midja.


Dynastar Legend 106

Mått: 139-106-123mm
Radie: 17m
Om skidan: Dynastar Legend 106 briljerar när förhållande är rätta för stora pudersvängar rakt i fallinjen. Den är snabb och smidig med sin svängradie på 17 meter medan fempunktsskärningen ger extra grepp i varje sväng, vilket låter dig öka farten när du skär upp manchester. Legend 106 har tip och tail rocker med en traditionell camber under foten. Den lätta kejsarträkärnan är omgiven av en full sidewall-konstruktion vilket absorberar ojämnheter i snön och stabiliserar skidan.


Kästle FX 106 HP

Mått: 137-106-125mm
Radie: 20.4m
Om skidan: I och med introduktionen av en urholkad tip, ”Hollow Tip Technology”, har Kästle också passat på att stärka upp skidan genom att ersätta metallen i kärnan med kolfiber. Jeg kände mig trygg i alla fören på skidan. Den är inte bara solid i uppkört, den är lekfull och poppig och gav en livlig skidåkning. I pucklar tyckte jag att FX 106 HP var lättmanövrerad och snärtig och det gick att göra det bästa av de små återstående puderfickorna. Det här är skidan jag inte visste att jag behövde.


Salomon QST 106 Stella

Mått: 138-106-124mm
Radie: 18m
Om skidan: Salomon försöker inte dölja det faktum att konstruktionen i Stella 106 är exakt samma som i unisex-modellen QST 106. Den enda skillnaden är grafiken. Under huven har Salomon lätt modifierad den genomgående populära Stella det här året för att göra den mer dämpad och stabil, och dragit ner något på mängden taper i tip och tail. Powder Union tyckte den var full av energi i pisten och mångsidig i uppkört före. Det är en intuitiv och rättfram skida som många olika åkare kan uppskatta. Om du är en mellangod skidåkare som vill utvecklas till en mer avancerad nivå är QST 106 Stella ett bra alternativ för dig.


Atomic Vantage 107 Ti

Mått: 137-107-124mm
Radie: 18.4m
Om skidan: Jag hade inga problem att ta mig igenom vilka snöförhållanden som helst tack vare en distinkt, bred och hög skovel i tipen på den här skidan. Det Atomic kallar ”Titanium Tank Mesh”, tillverkat av en Titanal*, reducerar vikten samtidigt som den ger den dämpning och stabilitet som gör att vi vill ha metallager i skidor. Även vid min absoluta maxhastighet kunde jag byta till korta svängar och dra ner farten på kommando. För att vara en skida med metall upplevde jag att tailen var precis lagom mjuk för vara användbar, den lät mig ta en mental paus mitt i svängen och förbereda mig på nästa.

Åkarcitat: ”Jag rekommenderar den här skidan till alla prestationsinriktade skidåkare på västkusten och definitivt till min farsa.”

*Titanal är en metall-legering som består till största del av aluminium och inte innehåller titan. Namnet kan därför uppfattas något missvisande. Reds. Anm.


Armada Tracer 108

Mått: 134-108-126mm
Radie: 19m
Om skidan: Armada Tracer 108 är ett bländade exempel på en lättviktsskida som skulle fungera för vilka förhållande som helst i vilken terräng som helst. Idealt används den dock som en puder-turskida mitt i vintern. Jag kände direkt den intuitiva lättåkta känslan som jag vill ha tack vare den 19 meter långa svängradien. Kärnan, som är gjord poppel och käjsarträ, ger en svarande och poppig känsla i skidan. Där andra skidor offrar utförsprestande till förmån för låg vikt har Tracer 108, med sina 1750 gram, funnit en bra balans mellan dem.


Moment Wildcat 108

Mått: 134-108-127mm
Radie: 22m
Om skidan: Det jag beundrar mest med den här skidan är hur smidig den var när jag stökande runt i den varierade terrängen och förena runt Red Mountain. Förutsägbar samtidigt som en ger gensvar ut ur sväng späder på lockelsen ytterligare. Med 108 mm under foten finns det tillräckligt med yta för att flyta genom oåkt snö och trycka sig igenom uppkört före, samtidigt som den erbjuder lekfullhet när snötorkan pågått länge. Moment har valt att utrusta den här skidan med Mustache Rocker (rocker-camber-rocker) och en kärna i asp och ask som, tillsammans med glas- och kolfiber, ger mycket pop och gensvar i sväng.


Blizzard Sheeva 10

Mått: 131.5-102-121.5mm
Radie: 16m
Om skidan: Sheeva-serien har varit en genomgående favorit under Powder Week uner flera år. Designändringarna till det här året har bara ytterligare cementerat den kändis-statusen. Kärnan i poppel, balsa, bok och kejsarträ ger en lekfull och förlåtande stomme, men ett deltäckande Titanal-lager ger Sheeva 10 en tydlig racer-känsla. Trots det, med en vikt på 1670 gram, är årets version 200 gram lättare än tidigare. Trogen sina Österrikiska rötter behåller Sheeva 10 sin förmåga att leverera precisa svängar i pist samtidigt som den 102 mm breda plattformen och kolfibertipparna bar mig ovanpå snön när ett oväntat dump släppte 30 cm puder på Red Mountain.


Nordica Santa Ana 110

Mått: 139-110-128mm
Radie: 15.5m
Om skidan: Den här skidan passar bäst till en aggressiv skidåkare som fortfarande vill ha en dam-specifik design och är en best att tämja. Dubbla lager Titanal omger en kärna i poppel, bok och balsa, vilket gör den till en av de tyngsta skidorna av alla – men också en av de absolut kraftigaste och mest responsiva skidorna. Early-rise rocker i tippen gjorde det lätt att initiera sväng och komma upp på kant, men om du inte själv tar greppet om åkturen kommer skidan inte manövrera snabbt nog i tät skog.
Åkarcitat: ”Börja med utfallen och benböjen redan nu. Santa Ana 100 vill bli körd snabbt och hårt. På’na.”


Instinct Seeker 112

Mått: 142-112-130mm
Radie: 17.5m
Om skidan: Tillverkad med en träkärna från hjärtat av Kootenay är Seeker 112 byggd för att surfa ner de branta sluttningarna och tighta skogarna på Red Mountain. Träkärnan har tre olika träslag: asp är stommen i kärnan, gran från Sitka lättar upp och vit ek ger ett bra kantgrepp – allt ihopslaget i ett Kevalar-laminat – något som gör att Powder Union utan problem kan köra Seeker 112 även i maxfart. Med en vikt på 1720 gram är vägen upp lika behaglig som vägen ner ifall du skulle dra ut med Seeker 112 på tur.


Renoun Citadel

Mått: 136-106-126mm
Radie: 19m
Om skidan: Citaldes unika kombination av kolfiber och Renouns varumärkesskyddade ShockStop-teknologi tillsammans med en kärna av asp, och Titanal vid monteringspunkterna, låter den skidan anpassa sig till hur fort och hårt du kör. Skidan är lekfull när den poppas genom puder, men styvnar upp när du börjar trycka på mer. Powder Union upplevde att teknologien innebär noll fladder, men också mindre fart. Allt som allt är Citadel en säker och förutsägbar skida.


Frischer Ranger 107 Ti

Mått: 141-109-133mm
Radie: 19m
Om skidan: Om du hellre lämnar efter dig djupa skåror än sladdar runt ovanpå snön är Fischers nya tillskott i freeride-serien det rätta verktyget. Dubbla Titanal-lager omger en träkärna och ger en styv skida som inte har några problem att bomba igenom alla sorters före, men den kan fortfarande flyta i puder. Dock leder kolfiber i tippen till rejält med fladder när vi kör de här skidorna fort. Rocker-camber-rocker-profilen och en svängradie på 19 meter i kombination med en så styv konstruktion gjorde att Powder Union tyckte det var utmanande att köra den här skidan i tight terräng och föredrog den i mer öppna områden.


 

Årets 7 bästa All mountain under 100 mm

 • Icelantiv Riveter 95
 • Blizzard Rustler 9
 • J Skis Masterblaster
 • Kästle FX 96 HP
 • K2 Mindbender 98 Ti Alliance
 • Rossignol Black Ops 98
 • K2 Mindbender 99 Ti

Icelantid Riveter 95

Mått: 130-95-117mm
Radie: 14.5m
Om skidan: Vi älskar sättet det subtila bergslandskapet i grafiken speglar skidans lugna och mjuka stil. Riveter 95 ger en konsekvent känsla i vilken sväng som helst. Tack vare tapern i tip och tail ändrar den riktning och sladdar runt lätt och det är smärtfritt att bryta ur en skärande sväng. Tip och tail rocker ger den mer flytkraft och göra det lättare att släppa svängen och 5 mm camber under foten ger en god kontakt i pisten. Skidan är mjuk eftersom hela kärnan är i poppel. Om du gillar skidor med en enkel träkärna, lugna dagar och du letar efter konsekventa karaktärsdrag och lätthanterbarhet är Riveter 95 en skida för dig.


Blizzard Rustler 9

Mått: 128-94-117.5mm
Radie: 18.5m
Om skidan: Rustler 9 är grym på att hålla skär och accelererar genom aggressiva svängar. Utanför pisten på Red Mountain gjorde tip och tail rockern sitt och lät mig ansträngningslöst åka i varierande terräng, samtidigt som den stabila plattformen under fötterna höll mig centrerad och upprätt. Rustler 9 är lätt att släppa lös ur sväng och går att lägga i följsamma sladdar när terrängen kräver det. Om du ofta upptäcker dig själv med att bränna på ordentligt i hård snö eller köra fallinjen genom skogen dagarna utan puder väntar Rustler 9 på dig.


J Skis The Masterblaster

Mått: 125-96-114mm
Radie: 18m
Om skidan: Masterblaster bygger igen hålrummet mellan att slakta manchester och pumpa puder och fick mig att känna mig som den snabbaste skidåkaren på berget, med mest kontroll och de snabbaste reflexerna. Med den utökade aktiva kantlängden och en Titanal-strip i skidans center tillsammans med lönnkärnan kunde jag poppa in och ut ur olika långa svängar utan att tveka. Jag kunde hålla åket stabilt samtidigt som den där lekfulla och smidiga känslan var kvar. Trots att den bara är 96 mm under foten gör den 125 mm breda, paraboliskt rockade, tippen och tailen (som är 114 mm bred) skidan ideal för oväntat eftermiddagspuder. Det är den perfekta skidan för östkusten där du behöver en livfull charger-skida som kan lämna pisten på de djupare dagarna.


Kästle FX 96 HP

Mått: 133-96-119mm
Radie: 18.1m
Om skidan: Till att börja med var jag tveksam till att en kolfiber- och träskida helt utan metall skulle klara de varierande förhållandena tidigt på veckan i Red Mountain, men den skar rakt genom det uppkörda till ett dump kom och ordnade till föret. Mjuka och lekfulla tails i kombination med Hollowtech 3.0 i tipparna och en radie på 18.1 meter gjorde det lätt att navigera genom tighta skogsdungar (jag åkte bara in i ett träd!). Den lätta konstruktionen orsakade förvisso en del fladder, men FX96 HP går som tåget i krispig snö och lägger sig lätt på skär i pisten. ”Jag skulle använda den här skidan överallt,” sa en annan skidåkare i Powder Union.

Åkarcitat: ”Jag älskar att den inte har metall i sig eftersom den känns längre än den är, att inte ha metall gör den mer hanterbar samtidigt som den är kraftig och pålitlig i alla förhållanden. En av mina favoritskidor den här veckan.”


K2 Minbender 98 Ti Alliance

Mått: 134-98-120mm
Radie: 15.6m
Om skidan: Powder Union tyckte att den mångsidiga bredden på 98 mm och den långa effektiva kanten var den perfekta balansen mellan puder och kul, skidan hanterar dessutom pist klockrent och hade fantastisk initiering av svängar. Andra tyckte att tippen gjorde det lätt att luta sig in i svängar, även i uppkörd snö eller i tight skog. K2 säger att det beror på tekniken ”Titanal Y-beam”, ett stämgaffelformat metallager som är smalt i tailen, tar hela skidans bredd på centern, för att sedan dela sig i tippen. Skidan har också vad K2 kallar ”Carbon Spectral Braid”, ett lager av kolfiber där väven är lagd på sned, vilket hjälper till med vridstyvheten och flexet. Vår enda kritik av skidan är att i riktigt höga hastigheter kändes den slingrig och mindre stabil än vad vi skulle vilja.


Rossignol BlackOps 98

Mått: x-98-x
Radie:
Om skidan: Den här skidan hör hemma på ett berg som Big Sky. Eftersom allt vad konstruktion, material och design heter dolts under testat lämnades Powder Union att döma skidan helt på känsla. Den är rejäl, direktionell och full av energi. Vid maxhastighet klarar den att lägga långa, vida svängar från kant till kant i pisten, samtidigt som den är responsiv nog för att lägga S:en mycket tätare i skogen. Den är möjlig att kanta, smeara och släppa utan problem och kantgreppet på hård snö är imponerande. Men vi varnar dig – den här skidan kräver en kapabel förare som inte räds att trycka tillbaka när den försöker sätta dig i baksätet.


K2 Mindbender 99 Ti

Mått: 138-99-123mm
Radie: 18.5m
Om skidan: Detta är en skida gjord för branta, snärtiga svänga i skogen eller till ett personligt guld-åk i storslalom och den saknar totalt hastighetsgräns. Den ber snarare om acceleration rakt ner i fallinjen. K2:s ”Torsion Control Design”, en kombination av strategiskt placerade Titanal-bitar och en balanserad profil längs med skidan, förbättrar vridstyvheten i skidans mitt, men låter den successivt mjukna av mot skidans tip och tail. Du kan pressa skidan till sin gräns utan att känna att du tappar kontrollen. Eller, så kan du slänga iväg dem sidledes och dra till en sväng. 99Ti är ett mycket bra val om du letar efter en skida för att hjälpa dig med din personliga utveckling när du börjar åka snabbare eller siktar på mer aggressiv terräng.


 

Årets 10 bästa Puderskidor

 • Nordica Enforcer 110
 • 4frnt Hoji
 • Elan Ripstick 116
 • K2 Mindbender 116C
 • La Sportiva Vapor Float
 • Line Outline 117
 • Dynastar Menace PR-OTO
 • RMU YLE 118
 • Rossignol Black Ops 118
 • Salomon QST 118

Nordica Enforcer 110

Mått: 140-110-129mm
Radie: 18.5m
Om skidan: För att vara en stor skida med dubbla metallager är Enforcer 110 ett smidigt paket att köra som liftburen daily driver var som helst på västkusten. Det tog inte lång tid för skidan att hitta sin sweet spot. Tip- och tail-rocker, i kombination med en kort svängradie gör skidan lätt och intuitiv, storleken och metallen till trots. Enforcer 110:s flerlagerskonstruktion kommer ge dig självsäkerheten att dra på ordentligt i stora linjer samtidigt som du kommer kunna tackla pucklarna på vägen tillbaka till liften.
Åkarcitat: ”Det tog två svängar för mig att känna som att jag hade åkt hela säsongen,”


4Frnt Hoji

 

Mått: 127-112-119mm
Radie: 30m
Om skidan: Om du vill ha en skida som totalt slaktar puder och får dig att känna dig som en expert när du är ute och turar, ta med dig 4FRNT Hoji. Poppel- och käjsarträkärnan skapar ett välbekant flex och styvhet samtidigt som vikten hålls nere.

Den är kanske inte lika lätt som andra kolfiberskidor där ute, men Powder Union var peppade över att få känn på Hojis kapacitet på vägen ner. Fullrockern är fantastisk för flyt i puder, men den ger också följsamt och effektivt turande.

Eftersom du har en stor yta mot snön ödslar du ingen energi på att trycka ut skidans camber i varje steg. Och din stighudar får dessutom bättre grepp.


Elan Ripstick 116

Mått: 143-116-132mm
Radie: 20.3m
Om skidan: Ripstick 116 är en bra storbergsskida som är stabil i höga farter och inte har några problem att ta sig igenom vare sig puder eller uppåkt eftermiddagssnö. 3-dimensionella kolfiberrör har kombinerats med en kärna i kejsarträ, bok och poppel och hjälper till med vridstyvhet och låter skidan få en poppig känsla i förhållande till vikten på 1900 gram. Kompositdelarna i tippen (Vaportip) reducerar mängden fladder i hög fart samtidigt som kolfiberrören som går från tip till tail gör att skidan kan hålla skär på hårt snö. Amphibio-teknologin (rocker på utsidan av tippen) och traditionell camber under foten gör att det inte är några problem att lägga svänger i vilka förhållanden som helst.


K2 Mindbender 116C

Mått: 143-116-133mm
Radie: 22.9m
Om skidan: K2 introducerar ett speciellt kolfiberlager, ”Carbon Spectral Braid” i den här skidan för att ge en tip som är mer vridstyv än dess tail, samtidigt som flexet är jämnt genom hela skidan. Detta ger en skida som är användarvänlig och som klarar mina rigorösa tester. Den här skidan är exakt det jag ville att den skulle vara. Tailen är styv nog för att självsäkert landa ordentliga luftturer och kolfiberväven innebar att tailen var mjuk nog att leka runt med och surfa genom svängar.

Jag åkte 116C under en dag efter ett mellanstort dump (läs: sjukaste dagen på säsongen på östkusten) och den flöt perfekt. En riktig carver på manchestern och den kan krossa en straightline genom pucklar också. Detta är en drömskida för mig. Tailen är platt, men jibbig, skidan är lätt, men kraftfull, och det känns precis rätt.


La Sportiva Vapor Float

Mått: 140-117-128mm
Radie: 26m
Om skidan: Med material som Kevlar, kolnanorör och kolfibertorsionsboxar har La Sportiva skapat en ultralätt fatski med 117 mm midja som briljerar på puderfälten efter en tur. Det första intrycket är att den är lätt – galet lätt. Vapor Float glider genom snön på ett sätt som bara kan liknas med känslan man får av att surfa.

I pisten är den något oförutsägbar och svår att få ner farten på. Skidan går att köra liftburet, men det är inte det den är gjord för att vara bra på. Summan av kardemumman – om du puderturar mycket är det skidan för dig.

Åkarcitat: ”Vapor Float kommer spara på dina höftböjare.”


Line Outline 117

Mått: 150-117-142mm
Radie: 18.5m
Om skidan: Line satte huvudet på spiken med en kombination av lönn och kejsarträ i kärnan på den här skidan. Kombinationen gör att skidan genomgående känns väldigt välbalanserad och den rekommenderade monteringspunkten är mitt i prick. Den enda nackdelen med den här skidan är att tipparna har tendenser att fladdra när du drar på i pisten, men det är inte tillräckligt mycket problem för att bli avtänd på resten av egenskaperna.

De mjuka tipparna gör att skidan känns otroligt lekfull, den vill studsa runt bland träden, flyta genom pudret och hitta drops över hela berget. Till och med en ordinär mängd nysnö kommer få dig exalterad att ta med dem ut.


Dynastare Menace PR-OTO

Mått: 145-118-135mm
Radie: 24m
Om skidan: Med sin Menace PR-OTO pushade Dynastar ordentligt för lätthet, kvickhet och prestanda, en hård-chargeande skida som ger en ganska surfig känsla och flyter ovanpå de flesta förena med den rätta känslan och farten. Kvickheten kommer från rockern i tip och tail som kortar av den effektiva kantlängden och tapern i tip och tail. Mitten av svängen kändes rejäl och inlåst när jag sköt genom pucklarna i Capt. Jacks Trees på Red Mountain.

Menace PR-OTO är en av de tyngre skidorna, så mer koncentration krävs om du är en lätt åkare. Totalt sett är det en bra skida för mer progressiva åkare som gillar att mästra sina skidor.


RMU YLE 118

Mått: 137-139-118-132-126mm
Radie: 25m
Om skidan: Med en längd på 188 cm och 118 mm under foten (vilket är den enda storleken som erbjuds) finns det ingenting förlåtande med de här monstren, och RMU ställer sig bakom det. Med sin surfbräds-inspirerade shape har YLEn skapats för stora backcountry-kickers och branta spines i Alaska.

Den asymmetriska tapern i tip och tail hjälper YLEn med sin jibbiga känsla i stor terräng och gör att den klarar av fart i djupt puder. Twisten är att den här besten är byggd på en poppel-kärna, vilket gör den tillräckligt lätt för att sätta på en tech-bindning och gå på tur med – inte ett vanligt karaktärsdrag i skidor som är så här stora.

Åkarcitat: ”Om du vill få med din ”bag och tricks” på tur i vinter, välj den här skidan.”


Rossignol BlackOps 118

Mått: x-118-x
Radie:
Om skidan: Medan vi fortfarande inte vet vad den här skidan innehåller (seriöst, de vägrar berätta för oss), vet vi att Black Ops 118 är en platt skida med rocker i tip och tail, designad för att göra allting bra.

Den flyter, sladdar, hoppar, antar, krossar och fräsar iväg nedåt. Skidan är väl avvägd, men den står inte heller ut på något speciellt sätt. Undantaget är, möjligen, straightlining i hög hastighet. Jeg tyckte att skidan saknade energi i sväng och den kändes långsam i pucklar, men jag antar att det är en kompromiss som måste göras när du har en skida som utan problem går att köra från toppen av berget hela vägen genom parken och ut på andra sidan.


Salomon QST 118

Mått: 142-118-129mm
Radie: 26m
Om skidan: QST 118 har en relativt platt skovel i tipen, men trots det surfar den ovanpå snön tack vare den lätta poppelkärnan och interna gummikanter som går längs hela skidan. ”Pulse Pads” placerade på platser där de har störst inverkan och en ny slags kolfiberlager – ”Carbon Flax Weave” – för att få vridstyvhet gör det här till en skida du kan köra i högkonsekvensområden. Kork i early rise-tippen absorberar oönskat fladder. Den kvicka designen gör den här skidan kapabel att erövra tight skog; en uppgift som är svår för en så här stor skida.


Årets 7 bästa Toppturskidor

 • HEAD Kore 99
 • 4FRNT Raven 104
 • BLIZZARD Zero G 105
 • INSTINCT Pretty Savage
 • RMU North Shore 108
 • DPS Alchemist Wailer 110
 • ICELANTIC Natural 111

Head Kore 99

Mått: 134-99-120mm
Radie: 17m
Om skidan: Kore 99 är perfekt för hård snö och prestanda i pisten. En kärna i kejsarträ med ”Koroyd”, kolfiber och grafen-inlägg i tip och tail gör det här till en responsiv och förutsägbar lättviktsskida. Polyester-fleece är inlagd i semi-cap-konstruktionen, vilket skapar en av de lättaste skidorna i sin klass samtidigt som en otrolig kraft och pop bevaras. För mig kändes Kore 99 som en turspecifik skida på uppvägen, men totalt krossade liknande modeller på nedvägen. Väl tillbaka i liftburen åkning fortsatte den att leverera massor med tryck i ett litet paket, helt klart en av mina favoritskidor.


4FRNT Raven 104

Mått: 121-104-122mm
Radie: 29m
Om skidan: Den här skidan är designad av Eric Hjorleifson med sin grund i en fullrockerprofil och är avsett att drivas från skidans mitt, där den är i kontakt med snön. Detta gör att tipsen och tailsen går lätt att bryta ut ur sväng. Det här leder till att det är lätt att byta mellan korta och långa svängar samtidigt som det är möjligt att ladda upp fart för en snärtig sväng utan att behöva ödsla energi och kunna maximera det roliga. 4FRNT Raven har en semi-cap-konstruktion, blandad med sidewalls i ABS och en stomme av lönn och asp med antydningar av kolfiber. Den utmärker sig i mjuk snö och känner sig lika hemma läggandes sväng på sväng genom tät skog som den är grävandes långa bågar genom öppna puderfält. På grund av fullrockerprofilen är flytkraften enastående.


Blizzard Zero G 105

Mått: 134-105-120mm
Radie: 23m
Om skidan: I och med den nya Zero G 105 har Blizzard tagit ett gigantiskt kliv mot att fylla igen tomrummet mellan aggressiva turåkare och krävande liftkramare. Skidan trippar in på 1650 gram och med Blizzards nya ”Carbon Drive 2.0” kombinerat med en längre svängradie är vridstyvheten i varierat före och stabilitet vid hög fart klart förbättrade. Lättviktskärnan i kejsarträ i kombination med en ökad kontaktyta ger optimalt grepp på alla typer av terräng och snö, från fickor med djupt puder till ställen med tjock skare.


Instinct Pretty Savage

Mått: 134-106-128mm
Radie: 17m
Om skidan: I den dubbel-rockade plattformen som är Pretty Savage och som har lite mer taper i tailen hittar du en träkärna som är förstärkt med basalt, Kevlar och Spectra. Jag spenderade morgonen med att prova öppna fält, lekfulla skogsgläntor och smala korridorer mellan träden under vår sista dag på Red Mountain, så jag var helt färdig – men Pretty Savage gav mig nytt liv. Jag flöt snabbt, rent och utan ansträngning. Du kanske inte kommer vara nöjd med kantprestandan i pisten eller på is eller hårdpackad snö, men den här skidan frodas på en plats med rikligt med offpist, som Red Mountain.
Åkarcitat: ”Redan efter min andra sväng avgudade jag den här storbergsskidan gjord för mindre personer.”


RMU North Shore

Mått: 132-108-118mm
Radie: 21m
Om skidan: Det här är den rejäla skidåkarens skida – en kraftig och förtroendeingivande downhillskida för charging. Jag skulle inte beskriva den som lekfull, men kraften i skidan låter åkaren få ordentligt med schvung ut av den i pisten, vilket är ovanligt från en så bred skida. Den flyter bra också, som förväntat från en 108-skida. Jag skulle älska att skriva att den här skidan fladdrar i pisten, sjunker på en puderdag eller se overkill ut i liftkön till Jay Peak Tram, men det är är hårdchargeande quiver-dödare. Sätt upp den här på din lista.


DPS Alchemist Wailer 110

Mått: 136-110-120mm
Radie: 22m
Om skidan: Alchemist Wailer 110 är ett bra alternativ för den som letar efter en bredare turskida som inte väger massor. Tapern i skidans tip låter dig skära igenom snön både på vägen upp och ner. Den styva tailen är en av skidans starka sidor. Ofta tenderar skidor med så här mycket kolfiber att tappa kraft vid högre fart och få dig att känna dig som att du inte har kontroll, men Alchemist 110 bara tågade på och fick mig att känna tillit. Den långa effektiva kanten gör den här skidan stabil i sväng och hjälper till att reducera lite av fladdret som annars vanligen finns i skidor med såhär massiv tiprocker.
Åkarcitat: ”Åk den här skidan utanför systemet så kommer du vara hemma.”


Icelantic Natural 110

Mått: 142-111-127mm
Radie: 21m
Om skidan: Vikten på Icelantic Natural 110 imponerar kanske inte på hardcore-alpinisten, men för alla andra finns den här. Tillverkad med prestanda och hållbarhet i åtanke är den, med en bred skovel och sen avsmalnande tip, en dröm för den aggressiva åkaren. Den klarar stora svängar i höga farter med ett otroligt grepp och, när det är djup, fungerar den som en 125 mm bred puderskida och flyter utan att kompromissa sin farthunger. De mjukare tipparna paras med den styva mitten och ger ett snärtigt, kraftfullt paket som aldrig kompromissar stabilitet. Jag har helt klart aldrig haft en bättre erfarenhet på nedvägen med en turskida under fötterna, så jag hade inte lämnat dem i garaget bara för att jag är på väg mot liften.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
13 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (13)