Bitande och bra topptur i Kittelfjäll

Kittelfjäll, en klassisk destination för toppturer i vårsolen. Vi kunde inte hålla oss till dess. Vi trotsade kylan och testade på Kittelfjälls klassiska åk i januari. Kyla, mörker men framförallt otroliga vyer och fina åk. Häng med på topptur i Kittelfjäll!

Det är dimmigt och kallt men efter en timma och några oförglömliga skogsåk senare har visserligen humöret lättats upp en aning. Jag hade nästa gett upp hoppet om att få se Kittelfjäll från sin bästa sida. ’

Då plötsligt, får Sebbe en live-uppdatering från toppen av Sadeln. En guide-kollega har skickat en bild från toppen och skriver: ”Dimman har lättat, det är vindstilla och alldeles underbart kom hit!”

Kittelfjäll är ett populärt resmål för toppturs-entusiaster. Den varierade terrängen, fina vyerna tillsammans med variationen av korta enklare turer och mer avancerade långa heldags projekt gör Kittelfjäll till ett riktigt toppturs-mecka.

Det är inte helt ovanligt att svenska skidåkare avslutar sina säsonger (oavsett skiddagar) med en vår-tur till Kittelfjäll. För att njuta av den värmande vårsolen och kunna gå på efterlängtade turer och njuta av fina åk i solnedgången. Under vårt besök till Kittelfjäll testade vi på de närliggande, klassiska turerna runt liftsystemet.

Kittelfjäll med omnejd har extremt mycket att erbjuda, men när en besöker den klassiska orten för första gången kan det vara bra att ta hjälp av en guide. Vissa av turerna är välkända och enkla att ta sig till men om man är osäker eller helt enkelt vill lägga till ytterligare en dimension av upplevelsen så kan jag rekommendera guiderna på Kittelfjäll Adventure.

Är det däremot som så att det här med turande, (blod, svett och tårar) inte är något för dig finns det även möjligheter till förstklassig helikopterskidåkning till ett överkomligt pris. Hur som helst, vi tog rygg på Sebastian (Guide på Kittelfjäll Adventure) som visade oss några av hans favoriter Sadeln och Norgesvängen, häng på!

”Vi hade skyhöga förväntningar på toppturen Sadeln, efter vår sociala medier-research som i vanlig ordning visade åket i absolut toppform och inte dess vardagliga förhållanden. Men Moderjord hade gjort en sista-minuten-justering och bestämt sig för att visa sig från sin sämre sida.”

Sadeln – Kittefjälls klassiska tur

Ett klassiskt misstag jag ofta gör, som jag tror många kan relatera till, är när man sitter och skrollar sociala medier och ser på bilder från en viss destination eller topptur.

Det är inte för inte som bilder som publiceras ofta visar saker och ting från sin bästa sida. Med det sagt, satt jag kvällen innan vår topptur och tittade på de mest spektakulära bilderna från olika turer kring Kittelfjäll – Sadeln.

Dagen efter skulle vi upp och göra en av dessa tidigare nämnda turer och mina förväntningar var sky high på Sadeln. Prognosen såg bra ut, men när vi vaknade upp var vädret inte alls som utlovat. Moderjord hade gjort en sista-minuten-justering och bestämt sig för att visa sig från sin sämre sida.

Frustrationen var enorm och när jag mötte upp med vår guide Sebbe och han berättade att vi eventuellt skulle få spendera dagen under trädgränsen så blev jag inte direkt gladare.

Inget illa emot Kittelfjälls fina skogsåk, men idag var det Sadelns topp som hägrade och efter samtalet ovanför molntäcket styrde vi om planerna, tog oss upp med Jan-Express-liften och slängde på oss stighudarna.
”Det blir nog som jag önskat ändå”, tänkte jag på vägen upp i liften.
Efter en genomgång om snöläget och lavinrisken började vi knalla och en 45-minuters tur senare så stod vi på toppen av Sadeln och blickade ut över de vackra fjällvyerna. Solen som precis orkat upp över horisonten var nu på väg ner igen och vi fick ett fantastiskt fint åk ner från Sadeln.

Norgesvängen och risken för ras

När vi möter upp med Sebbe dagen efter har vi fortfarande inte landat efter gårdagens euforiska åk ner från Sadeln. Jag går som på moln men snart är jag nere igen. Sebbe berättar att stora mängder snö har drivit in under natten och det finns en viss risk för drevsnöflak.

Prognosen gäller för Norgesvängen, åket vi planerat att göra under dagen. Det här är ett av de klassiska åken i Kittelfjäll. Det är en enkel stigning från liftsystemet. Åket sker på andra sidan fjället. För att sedan ta sig tillbaka till Kittelfjäll får man ha en snäll kompis som kan hämta med bil. Alternativet är mindre lockande, att skejta 4 km längs bilvägen tillbaka till byn. Det låter kämpigt men kanske ett alternativ för den hurtige.

Jag vill inte säga att vi trotsar riskerna men vi tar oss däremot till toppen av Norgesvängen för att se ner på åket och göra en bedömning om det är åkbart. Efter den lätta stigningen och väl på toppen av Norgesvängen så inser vi att det är för stor lavinrisk för att åka ner.

Det är alltid motvilligt att ta sig till en topp och sen få vända om igen och glida där ifrån med känslan av att man gått miste om något. Men det är vår plikt som skidåkare att inte utsätta oss själva eller någon annan för risk.

Det positiva med att vända på klacken och inte bomba ner för Norgesvängen är att man kan skråa ner längs trädgränsen och ta sig in i den så kallade Björnfällan.

Ett av de mest omtalade offpist-områdena i Kittelfjäll. Det blir som plåster på såren efter att ha gått miste om Norgesvängen när vi bränner ner mellan fjällbjörk och gran i Björnfällan. Ett grymt åk som går att nå utan stighudar från liftsystemet och tipset är att ta sig tillräckligt långt ut. Hit orkar sällan folk och gud i himmelen vilket åk vi får till. Känslan när vi dessutom prickar transporten som tar oss tillbaka till liftsystemet är obeskrivlig.

I slutet av vår sista dag i Kittelfjäll planerar vi redan vår kommande resa när vi ska återvända. Då blir det vårskidåkning för hela slanten. Vi planerar att genomföra några längre heldagsturer och ta oss ut en bit i fjällvärlden med hjälp av skotrar.

Sebbe visar oss fjällkartan och nämner en hel uppsjö av turer som kommer passa perfekt när vi återvänder till våren. Jag frågar Sebbe om vilket åk han helst skulle vilja göra denna säsongen. ”Borkafjällets fingrar, står näst på tur”, svarar Sebbe sammanbitet på sitt präglade Ume-mål. Vi får se om han hunnit göra det tills vi kommer dit eller om det blir vi som får följa med honom dit på nästa resa till Kittelfjäll. Och tar vi oss dit vet du exakt på vilken skidsajt vi kommer att rapportera om det, på återhörande!

Vi du ha ett meddelande om nästa stora snöfall i Kittelfjäll?
Prenumerera då på puderlarm från Kittelfjäll via knappen nedan 


Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.