Bland vulkaner och hotsprings – surfsemester på Island

Mats Kahlström med vänner har gjort en surfresa många drömt om och framförallt hört skrönor om. Myter om olika faror slås åtminstone delvis hål på och förhoppningarna om bra surf infrias likväl. Både fotomaterial och text lockar nog de flesta som jagar nya bryt att boka flyg norröver

På andra sidan jordklotet, i ett svettigt hotellrum någonstans i Bangkok, har jag nu gjort det oundvikliga. Kanske var det den tryckande hettan, t-shirten som i 4 veckor klibbat runt min kropp, all solkräm, alla mygg, allt kliande. Kanske var det desperationen – ”stolt surf-fri sedan 4 veckor tillbaka”… NOT. Alla bilderna från swell efter swell hemma i Stavanger. Pumpande vinter-vibes.

Vi har bokat flygbiljetter till Island. För att surfa. Inte nog med att de är bokade och betalda, vi har råkat boka via en sådan idiotisk resebyrå-sajt. Nu kan vi inte ens avbeställa dem. Typiskt. Känslan av ”oh fan, vad har vi gjort?” kommer snabbt krypande.

”Stränder fyllda med isblock, svart vulkan-sand och ett tungt Atlantiskt swell”

I årsvis har propaganda spritts om Island som en omvänt exotisk surf-destination med bitande kyla, arktiskt klimat, frostskador, “som Norge på steroider”. Stränder fyllda med isblock, svart vulkan-sand och ett tungt Atlantiskt swell som garanterat kommer trycka ner dig djupt mot avgrunden och ett sylvasst lavarev.

Klart man tvekar, eller? Varför genomlida en resa till Island för att leta vågor som antagligen bara finns på bild? Norwegian-biljetterna till Agadir är inte bara billigare, men istället för att klämma i sig en vinterdräkt kan jag känna mig fri som en fågel i en 3/2 och njuta av värme i ansiktet. Men Island, kan de verkligen vara så extremt?

Den 29e mars landar tre trötta grabbar på Keflavik International Airport. Efter en klassisk försening i Oslo har klockan skruvats fram till 0330 på morgonen när vi möts av en glad islänning från hyrbils-firman. Friska 10 m/s blåser utanför, temperaturen är kanske -4 grader. Perfekt campingväder.

Vi har planerat noga. Att surfa i kallt vatten är egentligen som att åka skidor i Åre i januari. Simple as that. ”Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Vi har förberett, förenklat, fördelat, testat och samkörd all packning. Våtdräkter, brädor, vax, tält, stormkök, liggunderlag, vintersovsäckar, underställ, kängor, whiskyn och allt mer som behövs.

En timme eller mer söder om Keflavik har vi slått läger bakom en vågbrytare. Till vår stora förvåning ligger det på andra sidan ett fantastiskt höger pointbreak, som rullar in 24/7. Tidvattenskillnaden är markant, fullmånen gör att differensen mellan ebb och flod är metervis. Men, ändå rullar vågorna in – vissa tider bättre än andra. Tipi-tältet fungerar som ett base-camp där tiden spenderas inuti sovsäcken när vi in guppar i lineupen eller kör runt och letar vänstervågor, en av oss är goofy-footer och vill också få surfa framåtvänt. Det slutar dock allt som oftast med att vi kommer tillbaka till högerpointet framför vågbrytaren.

”De lokala hjältarna surfar i 5mm och klagar inte. Säkert allt vikinga-blod”

Snabbt upptäcker vi att inköpet av 8mm-handskar och skor var onödigt. Här fås inga frostskador. Visst, det är kallt, men det är ju bara vanligt vinterväder och inte ens i närheten av de -12 grader som vår Luleåsurfare brukar trivas med hemma i Bottenviken. De lokala hjältarna surfar i 5mm och klagar inte. Säkert allt vikinga-blod. Men, det är faktiskt varmare i vattnet än hemma. Vinden är väll det ena. Påståendet om att vädret är ”som Norge på steroider” stämmer gott – på några få timmar upplevs allt, från solsken till hagelstorm.

Längs hela kusten finns vågor för den som har tid att köra runt och leta. Vinden är till tider hård. Vi kör österut längs Route 1 och passerar de flesta klassiska turist-spotsen på sydkusten – Skogafoss och Seljalandsfoss inkluderat. Rykten om en DC-3a som på 80-talet nödlandade och nu ligger kvar på stranden Solheimasandur måste ses. Vad vore ett surf-mission till Island utan ett par selfies framför ett kraschat flyg?

Helt till den lilla byn Vik kommer vi, tills vi inser att swellet och vinden inte alls spelar på vårt lag. Faktiskt inte ens i samma division som oss. Stark onshore möter ett tungt shorebreak som exploderar ner på svart sand. Nej tack. Istället tar vi en kopp kaffe på bensinstationen, fyller upp vår törstiga kärra med diesel och sätter kurs mot en närliggande hotspring. Vi slår upp läger i dalgången och spenderar natten i skydd för vädret, innan vi dagen efter återigen blickar tillbaka mot vårt pointbreak framför vågbrytaren.

Vi kom till Island med hopp om att surfa massa olika vågor, runtom hela ön, men i realiteten spenderade vi våra 8 dagar vid samma våg. Inte för att klaga, det var fantastiskt, och för en person som mest surfat i Skandinavien var möjligheten att träna på en kvalitetsvåg så många dagar i rad en helt ny upplevelse. För att summera; Island är inte extremt, men kom förberedd. Jag vill tillbaka.

5 tips för vinter-surf-camping

  • Bättre med en för varm sovsäck än för kall. Men, det är bevisat att en säck från Biltema faktiskt går att sova i.
  • Boardbagen kan användas som liggunderlag.
  • En ombytes-robe är starkt rekommenderat, typ DryRobe som både är flisfodrad, vindtät och vattentät. Vi hade inte överlevt utan.
  • Termosar för lagring av varmvatten, koka upp kvällen innan och ha nog till frukost och efter-surf-kaffet.
  • Bunkra med proteinbars och enkel men energi-rik mat.

5 tips för surfresan på Island

  • Hyr en bil eller camper-bil, det går helt fint utan fyrhjulsdrift om ni håller er till de mest vanliga spotsen, ibland kanske det krävs lite fotvandring för att nå fram till vattnet. Men, fyrhjulsdrift har sina fördelar. Bra hyrfirma precis vid flygplatsen: geysir.is
  • Gratis WiFi på alla större bensinstationer – swell och väder ändrar sig konstant och Island är större än man tror.
  • Håll koll på vädret och varningar om sandstormar på sydkusten som kan förstöra lackeringen på en bil – detta täcks inte av vanlig försäkring.
  • Bästa tid att resa för surf (kombination av dagsljus/swell/vattentemp): mars-april eller september-oktober.
  • Att flyga med boardbag är gratis hos SAS (upp till 23kg) men inte hos IcelandAir.
Text: Mats Kahlström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.