...

Carl Regnér tvåa inför Le Grande Final i Verbier

FWT-säsongen börja lida mot sitt slut. På lördag går sista tävlingen. Vi syftar såklart på den prestigefyllda tävlingen: Verbier Xtreme som går nu på lördag. Vi satte oss ner med Carl Regnér, som i nuläget är placerad tvåa, för ett snack om hur säsongen varit.

Carl Regnér, kanske inte helt oväntat, sitter på lodgen i Engelberg en dag efter backen och suger i sig en kall dryck. Finalen på Freeride World Tour går av stapeln nu på lördag, live stream börjar 9.15 på morgonen.

Vi inledde intervjun med en enkel fråga.

Hur är läget?
– Det är bara bra. Snön är slaskig, drycken är kall och snart är ännu en tävlingssäsong över.

Carl har haft en riktig bra säsong och klev in i finalerna som 5:a. Efter ett kanonåk i Fieberbrunn ligger han nu placerad tvåa i totalen med bara en tävling kvar.

Härligt! Hur har det känts under säsongen?

 – Det har ändå känts stabilt, säger han kort och koncist. 

Han berättar att han känt sig trygg i sin skidåkning och att han har haft koll på vad han vill göra inför alla tävlingarna.

Förra året slutade du 3a i totalen, en riktigt bra placering, har du gjort något annorlunda i år?

”Förutom en försäsong med lite skidåkning har jag inte gjort något annorlunda. Jag har tagit en tävling i taget och fokuserat på att göra åk som verkar roliga. Åk som jag verkligen vill göra”

Men Carl, du ställde ned två riktigt grymma åk i Fieberbrunn, det måste känts bra?
Jaa helt klart! Det var kul att få ställa ned åk som jag var riktigt nöjd med”

Han fortsätter förklara att han haft en bra känsla under tävlingen i Fieberbrunn och tänkt ”nu gasar vi” vilket helt klart gick hem. Däremot berättar han att det var svårt att ladda om inför åk nummer två.

Att köra en tävling är ofta en mental urladdning och när man gjort sitt åk och kommit ned är det vanligtvis över. Nu var åkarna tvungna att ställa sig på start på nytt och göra samma sak en gång till. Det verkar däremot inte ha påverkat Carl allt för mycket som ställde ned ett åk som gav mer poäng än det första.

Men han säger också att det var precis tvärtom i Andorra.

”Man är ju bara människa, man kan vakna upp och ha en dålig dag”

Carl berättade att det var det som hände honom i Andorra. Han hade precis varit sjuk och kände sig inte helt hundra. Nervositeten var högre än vanligt och det kändes som att allt var emot honom. Trots detta placerade han sig 7a men säger just att det är den mentala biten som är svårast under tävlingarna:
Friåkning är en väldigt speciell sport. Bortser man från tävlingen i Fieberbrunn har vi åkare bara ett åk, en chans per tävling att visa vad dem går för och allt ska klaffa. Har man inte den mentala biten med sig blir de redan påfrestande tävlingarna ännu jobbigare.

Stämmer det att du värmde upp i Hammarbybacken i Stockholm 3 dagar innan tävlingen i Fieberbrunn?
Haha det stämmer bra det. Lite halv-kass planering gjorde att det fick bli så. Men det blev ju ganska bra ändå. De hade roliga hopp i Stockholm!

Vad har varit utmärkande för denna säsong? Är det något speciellt?

– Temat för denna tävlingssäsong har ganska genomgående varit otur och dåliga förhållanden.

Det är väll egentligen ingen som har missat att snöläget i Europa har varit dåligt denna säsong och det har minst sagt påverkat även FWT. Tävlingarna har blivit tidigarelagda, det har bytts tävlingsface i sista sekund och snön har varit lurig.

Men Carl berätta även att har varit imponerad av FWT som organisation och att alla inblandade verkligen har koll på vad de gör.

– All cred till FWT, säger han.

Han ger som exempel att samtliga åkare var negativt inställda till beslutet om att tidigarelägga tävlingen i Fieberbrunn. Alla åkare ville vänta ut väderluckan och tyckte att de fanns av en anledning. Men beslutet togs och nu i efterhand var det helt rätt. Bara någon dag efter tävlingen drog ett oväder in i form av en sandstorm med plusgrader. Det hade alltså varit omöjligt att genomföra tävlingen om man väntat.

Du ligger två inför sista tävlingen, hur känns det?

”Det känns självklart jättekul men jag tänker egentligen inte så mycket på det. Mycket kan fortfarande hända i Verbier”.

Poängmässigt är det väldigt tajt för topp 9 i herrklassen och vilka som kommer sluta på pallen är långt ifrån avgjort. Dessutom är tävlingen i Verbier värd mer i poäng än vad kvaltävlingarna har varit, vilket kan komma att spela en stor roll.

Har du någon taktik inför sista tävlingen i Verbier?

”Gör det bästa av tävlingen och ha kul. Sen får resultatet bli vad det blir”

Det verkar ha varit lite av Carls strategi genom hela tävlingssäsongen. Han berättar att han inte brukar tänka på resultat och inte välja åk utifrån det. Vi får väll ändå säga att det verkar fungerat väldigt bra.

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.