CODY BRAMWELL – FÖRSTA BRÄDÅKAREN ATT GAPA BIMBOES-COULOIR


Svenska rookien på bräda Cody Bramwell fick hela publiken att skrika sig hesa under Freeride World Tours fjärde stopp i Fieberbrunn idag. Han gjorde ett hopp som ingen brädåkare någonsin tidigare gjort. Cody Bramwell får därmed åka finalen i Verbier. Övriga svenskarna gick det inte lika bra för: Evelina Nilsson och Kristofer Turdell kraschade, Reine Barkered och Carl Regnér placerade sig i mitten av resultatlistan.

Från åskådarlinjen fick vi helt plötsligt se en jämtlänning ladda fart och gapa en ökänd ravin i facets nedre del. Det har bara gjorts en gång tidigare av franska skidåkaren, Mickael Bimboes, men aldrig av en brädåkare. Publiken vrålade sig tokiga – Cody själv kunde knappt förstå vad som precis hade hänt.

Snowboard män fick idag köra två stycken åk i Fieberbrunn för att ta igen efter deras inställda tävling i Ordino-Arcalí, Andorra. De inledde med att köra ett första åk för Fieberbrunn, och avslutade hela tävlingen med att köra ett andra åk – som räknades för Ordino-Arcalís.

Under sin första tur utför det branta facet bjöd Cody på ett stabilt åk som tog honom till en sjätte plats i totalrankningen. Topp sex snowboard män kvalar in till finalen i Verbier, så när det var dags för hans andra åk var nerverna minst sagt påtagliga. Det var nu eller aldrig, han fick inte förlora sin position. Dags att ta sig an en ny nivå av jävlar anamma, stil och kreativitet.Hans andra åk började med lekfulla pudersvängar innan han slängde en 360 och buttcheckade i sin landning. Vidare ned för facet droppade han stabilt en stor klippa och började sedan ladda fart med siktet inställt mot ravinen. Och sedan hände det. Han skrev in sig i historien genom att flyga över ravinen och STOMPA skiten (ursäkta språket, men det krävs faktiskt i det här fallet) ur sin landning. Kommentatorns skrik:
– “NO WAY, I have never seen anyone do that on a board before, I’ve hardly seen anyone on SKIIS do that before. What is going on?!” ekade över dalen och Cody fortsatte resten av sitt åk med bravur.
Nere i målfållan, fylld av adrenalin, förklarade Cody sin känsla under åket:
“Jag trodde att jag hade motlut där alltså, jag trodde att jag skulle dö. Det var in till Valhalla som gällde där. Så jävla kul att få testa en sådan där grej! Kan jag bara snälla få en plats på podiet nu, det hade varit så jäkla fett.”

Och visst fick han äntligen, för första gången i vinter, kliva upp på podiet och ta emot en efterlängtad medalj i Freeride World Tour. Med sitt galna åk norpade han åt sig en välförtjänt andra plats och en fjärde plats i totalrankningen. Det blir antagligen en kväll med full on firande för den talangfulla brädåkaren och det med all rätt.

Reine Barkered sammanfattade det hela med ett stort leende och kommentaren:
– 

“Cody räddade svenska flaggan!”


För de övriga svenskarna på tävlingen var resultaten blandade: Kristoffer Turdell åkte in i ett träd och kraschade men utan några bestående men, Evelina Nilsson laddade på med en bakåtvolt men ramlade rejält efteråt, Carl Regnér tog sig ned säkert och landade på en 15:e plats, och Reine Barkered gjorde ett snyggt åk men som tyvärr endast räckte till en 13:e plats.

Codys åk från idag

RESULTAT i FIEBERBRUNN, FWT 2020

RESULTAT SNOWBOARD MÄN, ”ANDORRA”-tävlingen som körde i Fieberbrunn

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.