Cody Bramwell: ”– Inga fler safe åk”

Svenska Cody Bramwell är rankad etta inför den sista viktiga kvaltävlingen i Österrike som går till helgen. Tillsammans med skidåkaren Dante Prtic är dessa två åkare de svenskar som har chansen att kvala in till nästa års Freeride World Tour.

Svenska brädåkaren Cody Bramwell har en bra tävlingssäng bakom sig på kvaltouren med vinster på Nya Zeeland och i Silvretta-Montafon Österrike, samt en fjärdeplacering i franska Les Arcs på de viktiga 4-stjärniga tävlingarna som ger absolut mest poäng, poäng som sedan räknas samman i rankingen och avgör vem som får ta klivet upp till Freeride World Tour.

En brädåkande herre får ta klivet upp till världstouren nästa vinter och inför näst sista tävlingen i Nendaz hade Cody chansen att säkra en plats, men han upprepade inte vinsten från förra vintern utan missade i kvalet. Nu till helgen får han en ny chans i Österrike, då den sista kvaltävlingen med fyra stjärnor körs för denna säsong.

Hej Cody Bramwell: Hur är läget?
– Det är fint tack!

Du hade chansen att säkra din biljett till nästa års världstour på, lite av din hemmabana, kan man säga i Nendaz, Verbier där du säsongat: Vad hände?
– Nja du, vad fasen hände. Jag var bland de sista snowboardåkarna och den linjen jag kvalade in med som trea på förra året blir fort ”slaktad” så då tänkte jag att jag skulle köra ett säkert åk på andra sidan av facet. Tänkte att det blir ett genialiskt drag att försöka kvala in där som runt sjunde eller åttonde man (11 kvalar). Men det slutade med att jag blev 18…

Så nu kommer du inte safe igen då?
– Nej, det verkade vara en dålig taktik. Blir aldrig ”safe” igen haha

Hur bitter var du efteråt?
– Denna sved riktigt hårt, sjukt mycket ångest. Typ den värsta ”apre” tävlings känslan för mig någonsin!

Men Cody Bramwell har fortfarande ödet i sin hand. Han ligger trots fadäsen i Nendaz fortsatt bra till då 24-åringen är rankad etta. Bara en snowboardåkare tar steget upp på världstouren och det är de tre bästa resultaten som räknas. Den sista fyrstjärniga tävlingen på FWQ denna säsong går i Obergurgl-Hochgurgl nu till helgen 6-9 april i Österrike. Tävlingen går på facet Hangerer som har en lutning på upp till 70 grader.

Är du en tjurig tävlingsmänniska, eller skakar du av dig en krasch eller miss lätt?
– Alltså, lite av en blandning tror jag! Man har ju ändå en nivå som man själv vill och vet att man kan uppnå på varje tävling.

Friåking som sport känns riktigt svårt, det är så mycket som ska klaffa på tävlingsåken och lite kass och konstig snö som kommer på ett ställe där man inte har räknat med kan ställa till allt: Hur hanterar man det som åkare?
– Exakt, det är ju en så sjukt frustrerande sport haha. Men det är ju en del av spelet! Rekningen är ju bannemej det viktigaste. Noggrant försöka ”scopa” alla landningar, hur snön ser, hur lutningen ser ut etc.

Olle Regnérs tokkrasch i Nendaz 2019

Hann du se några av de andra svenska åkarna som tävlade i Nendaz: Olle Regnérs megakrasch exempelvis?
– Hann inte se så många, men Olles såg jag! Han kan ju ha den värsta oturen i fwqs historia.

Hur känns kroppen nu inför sista tävlingen på kvaltouren som går i Hochgurgl-Obergurgl nu i början av april?
– Det känns sjukt bra faktiskt! Jag är good to go, bara få nerverna på plats sen är de bara att bränna av det här, en gång för alla!

Ok, tack och stort lycka till!
–Tack! 


Freeride-TV från kvaltävlingen i Les Arcs

Rekordmånga svenska åkare (16!) begav sig mot franska Les Arcs för att tävla 2 februari 2019. Tyvärr följde Freeride-Tv:s hobbyreporter Fabian Omne med och störde åkarna till den grad att endast fyra av dom lyckades stå sina åk. Välkomna till the behind the scenes på Freeride World Qualifier. Just denna gång fick åkarna mötas av utmanande förhållanden och ett svåråkt face, vilket reportern tycker borde vara perfekt för skandinaver. Men tydligen kan man bara köra flatljus om man befinner sig norr om polcirkeln, och det är kanske just dit åkarna beger sig efter detta nederlag. Dom vill skida, Dom vill dö, i Norden. Eller så taggar dom om inför Silvretta Montafon och den 4* tävlingen som går av stapeln där mellan 15-20 Februari!

Freeride-TV från kvaltävlingen i Silvretta-Montafon

Ännu en gång skickade vi dalmasen Fabian Omne till en fyrstjärnig kvaltourstävling. Platsen var Silvretta Montafon i Österrike. Vi vet, vi vet. Vi måste hitta en bättre reporter. Men i tider av nöd så tager man vad man haver. Och just den här dagen befann sig Fabian Omne på plats i Silvretta Montafon för årets högst ansedda fyrstjärninga Freeride World Qualifier tävling. Det bjuds på få åk, mycket käbbel och kanske, bara kanske, en känsla av att friåkarna faktiskt hade det sjukt kul på det här eventet. Och kanske världens största 360 ever på en FWQ-tävling.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.