Dante Prtic: Den enda nya svenska skidåkaren med chans på Freeride World Tour 2020

Finalen Xtreme Verbier må vara över och Freeride World Tour 2019 därmed avgjort, men slitet på kvaltouren är icke över. Det återstår en fyrstjärnig tävling i Österrike, en tävling som ger många viktiga kvalpoäng i slutstriden för vilka tre skidherrar som får ta klivet upp till världstouren nästa vinter. Dante Prtic är den enda svenska skidåkaren som fortfarande har chansen.

Dante Prtic hur är läget och vad gör du just nu?

– Tjena! Jag sitter på balkongen här i Verbier och smälter, det är så sjukt varmt!!
Läget är bra! Jag var dock med om en ganska så otäck krasch för två veckor sedan som jag i nuläget bara försöker rehabilitera mig ifrån. Det har blivit mycket vila den senaste tiden, men imorgon åker jag skidor igen!

”Har du tävlat i alpint eller puckel?  Nej! Nej! Nej! Är en äkta Freeskier från början till slut :)”

Hur kändes tävlingen i Nendaz?

– Det kändes sjukt bra! Jag hade en riktigt nice vibe båda tävlingsdagarna och kände att jag var på hugget. Nendaz är också en stor och sjukt bra tävling med ett magiskt finalface. 
Det väger helt klart in lite extra att det gick bra där.

Du har nu chans att ta dig till FWT nästa vinter, hade du räknat med att få den möjligheten?
– Man ska ha med sig sjukt mycket tur för att kunna gå hela vägen. Kvaltouren är ett mayhem! 
Men sedan så har jag ju också känt att det har varit möjligt hela tiden hehe. Självklart är det jättekul! Denna vintern har varit super!

Hur laddar du inför sista tävlingen i Österrike?
– Jag brukar försöka fokusera mycket på den mentala biten veckorna innan. Mycket tid går pt till att bara tänka på tävlingen och allt där om kring. Visualisera och planera så gott som det går. Då är jag oftast mer nervös veckan innan hemma i soffan än på själva tävlingsdagen. Tacksamt! Sedan så brukar jag inte ha en allt för hård approach mot mig själv, kring tävlandet och resultatet. Då brukar det gå bäst.

Hur ska du hålla nerverna i styr?
– Exakt! Jag har ju aldrig åkt i Obergurgl tidigare. Jag vet att facet både är stort och brant. Det ska bli kul som fan! Vi får se hur jag mår när jag kommer dit och får se facet. Men jag skall försöka hålla mig lugn och inte stressa upp mig i onödan.

Ok, stort lycka till!
– Tack!

Dante Prtic

 

Ålder: 24

Född: Åre

Lärde sig åka skidor var:
Åre, helt klart. Sedan flyttade familjen ner till Stockholm och då har många dagar spenderats i Väsjöbacken. Represent!

Tävlat alpint? Puckel?
Nej! Nej! Freeskier 🙂

Favoritskidort:
Verbier

Musik i lurar när du tävlar?
Nej! Åker nästan aldrig med musik. Vill ju kunna höra naturen, snön och skidorna såklart!!

 

Hungry Swedes med Hugo Scharl där Dante Prtic har en biroll!

Fler svenska åkare som har chansen på Freeride World Tour 2020

Precis som vi berättade före tävlingen i Nendaz ligger också svenska brädåkaren Cody Bramwell fortsatt bra till, han är fortfarande rankad etta och bara en snowboardåkare tar steget upp på världstouren. Intervju med Cody kan du också läsa. Cody har två vinster på fyrstjärniga tävlingar och en fjärdeplats som bästa resultat.

På damsidan skidor ligger tyvärr de svenska åkarna Caroline Strömberg, Sanne Mona, Moa Wärvik och Sofie Gidlund lite väl långt ifrån för att ha chans att gå upp till Freeride World Tour nästa vinter. Nya Zeeländska Jessica Hotter har redan full pott med tre vinster på fyrstjärniga kvaltävlingar, vilket gör att hon är klar för världstouren 2020. Bara en skiddam går upp från Europa-Oceanien.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.