Cody gick King Kong och krossade allt motstånd i Kiwiland

Svenska brädåkaren Cody Bramwell var snudd på att kvala in till världstouren förra säsongen. Igår sparkade kvaltourssäsongen igång 2018/2019 och brädkungen från Åre kunde inte ha börjat den på ett bättre sett. Cody krossade allt annat motstånd på Nya Zeeland och kammade hem viktiga poäng i den 4-stjärniga FWQ-tävlingen. 

Cody Bramwell och Adam Björk representerade Sverige på bräda och körde högstatustävlingen ”The North Face Frontier” på Nya Zeeland. I skidorten The Remarkables utanför Queesntown gick den fyrstjärniga FWQ-tävlingen i friåkningen igår. Cody Bramwell, med sitt anglosaxiskt klingande namn, var den som drog det längsta strået och tog hem första platsen och 2500 viktiga kvalpoäng inför den fortsatta tävlingssäsongen på kvaltouren. G’day mate!

Grattis Cody Bramwell, hur känns det?
– Otroligt skönt, man kan andas ut lite! Det känns som att det är lite mer på spel när man åker halvvägs över världen ner till Nya Zeeland för att tävla! Det blir riktigt najs nu att åka tillbaks med dessa poäng bakom sig inför den europeiska vintern, nu har jag ett bra försprång!

Hur var tävlingen?
– Bra! Välorganiserad, men med en lekfull attityd till tävlingsmomentet, lite så som folket down under brukar vara. Snön var dock jäkligt svår, speciellt för snowboardåkarna. Hårt och puckligt, men det är som hemma i Åre så det passade ju nog bättre för mig än många andra åkare, berättar Cody.

Cody Bramwell var snudd på att kvala in till världstouren förra säsongen, men åkte bort sig i sista fyrstjärniga tävlingen i Obergurgl i Österrike förra vintern. Nu är kvaltourssäsongen igång 2018/2019 och brädåkaren från Åre kunde inte ha börjat den på ett bättre sett. På samma tävling i Obergurgl i våras kom Adam Björk tvåa, men lyckades sämre nu på andra sidan jordklotet och slutade 12:a.

Hur var ditt åk Cody?
– Jag tog ett litet mer tekniskt åk jämfört med de andra. Fick in lite mer hits och tog en lite saktare approach, men som sagt nog lite svårare vilket domarna gillade, berättar Cody.
Nästa tävling för Cody på FWQ blir i mitten-slutet av januari och denna ser karln redan fram emot. Men vad gör han nu under hösten då?
– Nu drar jag och jobbar så mycket jag kan för att spara ihop pengar inför att Alp-säsongen. Dessutom blir det gym för att bli stark och förhoppningsvis lyckas jag även klämma in en liten surfresa nånstans för att hålla mig frisk i brädskallen!

Styrkebesked från skiddamerna & kraschande skidherrar

 

Sofie Gidlund tog sig även hon upp på pallen med ett brons, medan Moa Wärvik som var årets rookie på NM 2017 slutade femma.

Hur kändes tävlingen för dig Sofie Gidlund?
– Det var en väldigt rolig tävling, bra uppstyrt. Jag var väldigt nervös på start, men lyckades hantera det bra. Otroligt skön stämning i mål. Roligt att det tillhörde Audi quattro winter games.

Beskriv ditt åk!
– Jag körde som jag rekade så det kändes bra. Hade kunnat pusha lite mer och ta större risker. Men man får ta det lite som det kommer och förhoppningsvis kunna utvecklas mer och våga gå för det mer i framtiden.

Är du nöjd?
– Jag är sjukt nöjd, det var min andra 4* någonsin så det kändes fantastiskt kul att få kliva upp på pallen. Jag är också väldigt nöjd över mitt linjeval, tror det var en av de mer tekniska linjerna jag kört. Kul att utmana sig!

Hur bra var vinnaren på bräda svenska Cody Bramwell, hann du se?
– Jag hann inte se Cody live eftersom skiddamerna droppade in efter. Har sett hans åk på film efteråt vilket var grymt. Han körde mer tekniskt än de andra snowboardåkarna på herrsida, vilket gick hem hos domarna. Sen åker Cody väldigt aggressivt samtidigt som han har en lekfull stil, vilket sticker ut en del jämfört med de andra i hans klass. Kul att kolla på helt enkelt!

Vad säger du om skidherrarnas insats?
– Det var väldigt hög nivå som alltid bland skidherrarna. Trist att svenskarna David & Hugo inte fick till det eftersom båda kört på hårt innan tävlingen och skickat massa coola grejer. Men jag tror att de två kommer att göra bra resultat i vinter.

Ja, David Deliv och Hugo Scharl hamnade lite väl upp och ner där down under, med en delad sista placering. David Deliv var hyfsat nöjd tills hans sista feature:
– Jag var rätt nöjd med mitt åk ändå tills jag total-dog på sista klippan vilket sög såklart. Tävlingsfacet är ett kort men brant och svårt face med mycket sten vilket gör det utmanande, berättar David Deliv.

Hur var snön?
– Jag skulle säga att snön var mer is än snö, men fortfarande greppig så man fick jobba med kanterna. Så ganska likt förhållandena hemma i Åre. Det gynnar ju bara oss skandinaver ännu mer, det såg man ju när man kollade på Sofie Gidlund och Cody Bramwell som åkte sjukt bra.

Hur var motståndet bland skidor herr?
– Nivån var väldigt hög och det var tight mellan ski men uppe bland toppen, men både jag och Hugo Scharl kraschade på grund av otur och våra egna misstag så vi har bara oss själva att skylla, säger David Deliv.

Vad säger du om skiddamerna Sofie och Moas åk?
– Jag har inte sett Moas åk, men jag såg Sofies på film efter tävlingen och dom båda är ju väldigt duktiga skidåkare med en alpin bakgrund så de åker ju bättre än de flesta. Kul att se Sofie köra en mer utmanade linje än vad dom flesta tjejerna gjorde så big ups till henne!

Cody Bramwell var också imponerade av de svenska damernas åk:
– Yes, de körde riktigt bra! Snabba, stabila åk! Såg nästan för lätt ut jämfört med de andra! Man kan se att de har sjukt bra bakgrund i sin skidteknik. Nästa gång riskerar de lite mer och pallar båda två förhoppningsvis!

Till sist David Deliv: hur laddar du om nu då?
– Nu är det jobb och gym på schemat ändå fram tills de öppnar backarna hemma i Åre så man är redo både ekonomiskt och fysiskt när säsongen drar igång igen!


Resultatlistor 4-stjärnig FWQ- tävling, The Remarkables NZ 5-7sep 2018
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.