Dags att söka till skid- och snowboardgymnasium

Åka skidor och bräda på skoltid… låter som en dröm, eller hur? Det kan bli verklighet för er som söker till någon av de skolor som bedriver utbildning inom Freeskiing och Snowboard. Sista ansökningsdag är 1 december.

I Sverige finns 3 olika skolor belägna på 2 olika orter (Malung och Vännäs) som bedriver verksamhet inom Freeskiing och Snowboard just nu. Det har tidigare funnits fler alternativ, bland annat i Sandviken, men den skolan har tvingats lägga ned sin utbildning. Efter att denna artikel publicerades är det klart att Kiruna öppnar sin utbildning igen, läs mer här.

Idrottsutbildningar bedrivs som nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU eller som Riksidrottsgymnasier, RIG. Skillnaden rent praktiskt mellan dessa utbildningarna är att ett NIU har en målsättning som strävar efter att nå nationell elit medan elever på ett RIG siktar mot internationell elit. Träningen är också intensivare på Riksidrottsgymnasier vilket resulterar i en gymnasieutbildning på 4 år för att hinna med studierna, istället för 3 år, som är det vanliga i Sverige.

  • Ansökan sker på skidor.com (sista ansökningsdag är 1 december).

Freeride har träffat tränare och elever från sveriges skid- och snowboardgymnasier under ett träningsläger på Dome Adrenaline Zone i Gävle och har sammanfattat och listat den informationen ni behöver kring de skolor som inriktar sig mot Freeskiing och Snowboard:

Freeskigymnasiet/Snowboardgymnasiet (RIG Malung)

Freeskiing & Snowboard

På Freeskigymnasiet och Snowboardgymnasiet går eleverna i 4 år för att göra plats för ännu mer skidåkning och träning utan att det bekostas av studierna. Under hösten genomförs ett antal läger och höjdpunkten för många elever är snölägret i Saas-Fee som genomförs i månadsskiftet mellan september och oktober. Försäsongsträningen i övrigt bedrivs i ”Fabriken”, som är Malungs kombinerade trampolinhall, gym och klassrum. Under vintern åker elerna skidor och bräda i Sälens anläggningar 3 dagar i veckan fram till och med februari månad då det oftast blir en dags mindre åkning under skoltid, för att eleverna ska orka med det hektiska tempot under tävlingssäsong. Freeskigymnasiet och Snowboardgymnasiet följer eleverna på den nationella tävlings-touren Swedish Slopestyle Tour och Swedish Snowboard Series under hela vintern.

Målsättningen på ett RIG är att nå internationell elit och det är många föredetta elever som lyckats med en karriär på det internationella tävlingsscenen. Välkända landslagsåkare som Oliwer Magnusson, Emil Granbom och Sven Thorgren har samtliga studerat i Malung.
– Till och med Ingemar Backman har gått hos oss, första årskullen någonsin. Flikar Markus Rehn in, tränare på Snowboardgymnasiet in.

En annan duktig skidåkare som nyligen studerat i Malung är Isak Davidsson som är en del av Europacup-laget i Freeskiing. Han lovordar Freeskigymnasiet och dess tränare.
– Freeskigymnasiet var som natt och dag för mig, jag hade aldrig kommit så här långt utan den skolan. Här finns tränare som engagerar sig och en riktigt bra support runtomkring.

Men även om många riktigt duktiga åkare har ett förflutet i Malung så är tränarna noga med att poängtera att det är elevernas utvecklingspotential som är intressant, inte nivån när de söker in.  
– Alla är välkomna med sin ansökan! Många tror att nivån är högre än vad den faktiskt är när eleverna tas in. Det gäller alla skolor, inte bara hos oss. Säger Jim Johansson Wolf, tränare på Freeskigymnasiet i Malung.

Kortfakta om RIG Malung:

Antal platser/årskurs: 5st (Freeskiing), 4st (Snowboard).
Antal skiddagar/vecka: 3 dagar i veckan fram till februari, därefter 2-3 dagar.
Kombinerade program: Samhällsvetenskaplig, Naturvetenskaplig och Ekonomi.
Boende: Campus första året, därefter ordnar elev själv boende.

Kontakt Freeskiing: Jim Johansson Wolf, 073-025 43 41, freeskigymnasiet@vduf.se
Kontakt Snowboard: Markus Rehn, 073-995 55 36, marcus.rehn@vduf.se

Mer information på: freeski.se / snowboardgymnasiet.se

Freeridegymnasiet (NIU Malung)

Freeskiing & Snowboard

Freeridegymnasiet bedriver ofta sin verksamhet i samma lokaler och på samma anläggningar som RIG-gymnasierna i Malung, men det finns givetvis en del som skiljer skolorna åt. Freeridegymnasiet bedriver ingen lägerverksamhet, men följer oftast med eleverna under den nationella tävlingstouren. Utbildning är också treårig, det vill säga ett år kortare än de rikstäckande skolorna i Malung vilket innebär något mindre åkning för att hinna med övriga skolgången. Under början av vintern åker eleverna skidor eller bräda 1 dag i veckan för att under högsäsong höja snödosen till 2 dagars åkning. Under säsongen genomförs också en eller två ”åkveckor” beroende årskurs och under sista året bedrivs flera veckors praktik, ofta på en skidanläggning.

Hotell- och Turism är det program som är möjligt att kombinera med Freeridegymnasiet och efter avslutad utbildning så innehar eleverna grundläggande behörighet till fortsatta högskolestudier.

I Malung bor eleverna på bemannat Campus under det första året med subventionerad hyra samt möjlighet till billig frukost och middag. Efter det första året finns möjlighet till förlängning av boendet i mån av plats men i övrigt är det upp till eleven själv att ordna ett boende under resterande skolgång, vilket gäller oavsett om eleven studerar på RIG eller NIU.

 

Kortfarkta om NIU Malung:

Antal platser/årskurs: 9st (Freeskiing), 4st (Snowboard)
Antal skiddagar/vecka: 1 dag fram till februari, därefter 2 dagar.
Kombinerade program: Hotell- och Turism (högskoleförberedande)
Boende: Campus första året, därefter ordnar eleven själv boende.

Kontakt Freeskiing: Alexander Sverin, 010-121 97 83, alexander.sverin@vduf.se
Kontakt Snowboard: Bengt Åsemark, bengt.asemark@vduf.se

Mer information på: freeridegymnasiet.se

Liljaskolan (NIU Vännäs)

Freeskiing & Snowboard

Vännäs är en liten by belägen några mil utanför Umeå och skid- och snowboardgymnasiet här bedriver sin träning i Agnäsbacken. Upplägget i Vännäs skiljer sig åt i jämförelse med skolorna i Malung då träningen sker under 3 halvdagar i veckan, oavsett säsong. Under hösten tränar de vattenhopp, trampolin samt hikar rails vid den lokala ishallen. När vintern faller på så är det fullt fokus på skid- och brädåkning i Agnäsbacken där de har ett nära samarbete.
– Här finns stor möjlighet att påverka parkens uppbyggnad och vi kan fräsa landningarna med pistmaskin själva när det är hårt. Vi har alltid mjuka landningar! Säger Kalle Hellqvist, tränare på skidgymnasiet i Vännäs med ett stort leende.

Elever som studerar Freeskiing eller Snowboard på Liljaskolan får åka på flera läger under deras skolgång, oftast inom Skandinavien och tränarna följer tävlande elever på Swedish Slopestyle Tour och Swedish Snowboard Series. Det råder ingen tvivel om att eleverna trivs i Vännäs och kommentarer om den goda stämningen, som uppenbarligen råder i denna nordligt belägna skola, är återkommande.

– Alla borde söka hit, det är riktigt bra gemenskap och det är väldigt roligt att gå med folk som gillar samma sak som en själv. Säger Elias Ögren, studerande och boende i Vännäs.

– Det är skitroligt! Det känns inte som vi går i skolan, det blir så mycket lättare att klara övriga ämnen när vi får åka skidor under dagarna. Tillägger Hugo Filén, även han elev på Liljaskolan i Vännäs.

De som vill förlägga sin gymnasiegång i Vännäs har följande program att välja mellan: Samhällsvetenskaplig, Naturvetenskaplig, Ekonomi samt Barn och Fritid med inriktning mot idrottsledare.

Kortfakta om NIU Vännäs:

Antal platser/årskurs: 8st (skidor), 6st (snowboard)
Antal skiddagar/vecka: 3 halvdagar.
Program: Samhällsvetenskaplig, Naturvetenskaplig, Ekonomi samt Barn och Fritid (med inriktning mot idrottsledare)
Boende: Lägenhetsboende som skolan förmedlar.

Kontakt skidor: Kalle Hellqvist, 070-655 91 21, carl-gustaf.hellqvist@vannas.se
Kontakt snowboard: Mattias Hägglund, 070-955-44-08, mattias.hagglund@vannas.se

Mer information på: liljaskolan.se 

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.