Nu öppnar The Bunch gamla gymnasieskola i Kiruna igen

Nu är  det klart att Kiruna åter öppnar sin gymnasielinje för snowboard och freeski. Till nästa höst (Ht 2020) tar man in nya elever. Skolan där The Bunch lärde sig ett och annat skönt move. 

Erik Rosenfors är kontaktperson för NIU (nationellt godkänd idrottsutbildning) snowboard och freeski på Lapplands Gymnasium i Kiruna och förklarar hur det kommer sig att Kiruna drar igång sin utbildning igen:
– Rymdgymnasiet , den friskola som tidigare drev NIU snowboard och freeski (Vinteridrottsgymnasiet, VIG), lade ner utbildningen pga. ett svårt ekonomiskt läge. Sedan dess har det jobbats för att starta på nytt i Kiruna kommuns regi, och nu har det blivit verklighet. Det finns stora ambitioner för att utveckla både skola och idrott- och friluftsliv i Kiruna och NIU är en del i detta. Det har bland annat satsats på backen med nytt kanonsystem, ny lift och inte minst parken, så att starta igång ett NIU var en naturlig följd.

Vad kan man förvänta sig av utbildningen i Kiruna?
– Först och främst är Hjalmar Lundbohmsskolan en skola med bra stämning, hög lärartäthet, goda resultat osv. En bra skola helt enkelt. Läget längst upp i norr garanterar långa vintrar, vilket innebär mycket åkning. Kiruna har goda kommunikationer med Arlanda bara en dryg timme bort och nattåg alla dagar i veckan. Många som inte har varit i Kiruna tidigare blir förvånade över att det är en levande stad med bio, caféer och butiker. Det betyder att det finns annat att göra utöver åkning och skola.

Var kommer ni att åka skidor/snowboard?
– Luossabacken ligger mitt i stan och bara minuter från skolan, så där förlägger vi naturligtvis den mesta träningen. Kommunen som driver backen har investerat i ny belysning, jordhögar i parken, kanonsystem och till den här vintern en fyrstolslift parallellt med parken. Backen är öppen varje dag i veckan så har man inte fått nog med åkningen under skoltid kan man hänga där varje kväll och under helgerna. Ambitionen är också att åka i närområdet (Riksgränsen, Björkliden, Dundret och Levi) men även åka på läger och tävlingar.

The Bunch-ligan gick ju i Kiruna back in the days, hur tror du att det påverkade deras åkning och uttryck?
– Antalet dagar på snö är helt klart en del i deras utveckling. Framför allt Pär, Magnus och Lucas åkte VÄLDIGT mycket under sina år i Kiruna. Förutom träningarna var de i backen alla kvällar och helger, åkte timme efter timme på skolans rails på skolgården och hittade naturligtvis en massa features att åka på i stan. De fick även upp ögonen för den naturliga terrängen i Riksgränsen. Parken i backen var inte på samma nivå som den är idag och kulturen på VIG var att man fixade saker själv. Skolan designade och byggde parken (tränare och elever tillsammans) och tillverkade och underhöll till och med sina egna rails. Detta kunde naturligtvis vara frustrerande ibland, men att ta tag i saker och hitta lösningar känner jag kännetecknar the Bunch. De började göra sin egen grej i Kiruna och har fortsatt med det sedan dess (i skrivande stund filmar Magnus Granér och Pär Hägglund från the Bunch utanför kontorsfönstret på Hjalmar Lundbohmsskolan…).

KORTFAKTA OM NIU KIRUNA:

Antal platser/årskurs: 4st (Freeski), 4st (Snowboard)..
Kombinerade program: Bygg- och anläggning, El- och energi, Ekonomi, Samhällsvetenskap, Naturvetenskap och Ekonomi.
Boende: Hjalmar Lundbohmsskolan erbjuder elevhem vägg i vägg med skolan.
Kontakt Freeski: Erik Rosenfors, erik.rosenfors@lapplands.se
Kontakt Snowboard: Erik Rosenfors, erik.rosenfors@lapplands.se

Mer information på: www.lapplands.se

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.