Den bästa snön i Åre någonsin?

Under tiden som stora delar av Sverige lider av snöbrist så pumpar Alexander Rydén och hans polare sinnesjukt bra puder i Åre. Freeride har fått bevismaterialet skickat samt tagit ett snack med några av dem som var med. Var det verkligen så bra som det ser ut?

Vintern 2020 kommer för många gå till historien som den eviga hösten. Snöbrist och skrämmande varma temperaturer har gjort livet till en pina för många skidåkare. Detta väderfenomen verkar dock helt ha kringgått Alexander Rydén, Felix Lundin och Tom-Oliver Hedvall (med flera) som lyckades skjuta mitt i prick under förra veckans snöfall i Åre.

Freeride har fått ta del av denna lyckträff i form av film och foto. Och det ser helt overkligt ut! Är detta verkligen från Sverige, vintern 2020? Vi har tagit ett snack med mannen bakom bilderna.

 

Hej Alexander Rydén! Åkningen ni har fått ser helt insane ut! Var det verkligen lika bra som det ser ut?
– Det var faktiskt bra, riktigt bra! Det kan nog till och med ha varit den bästa snön jag åkt i Åre/Sverige någonsin. Önskar jag hade valt bredare skidor denna morgon. Kore 105 var för smalt och de tog mer eller mindre stopp i en del av landingarna. Ett lyxigt problem. De var för mycket snö!

”Innan jag ens nämnt en ledtråd skulle David Kantermo kapat av min tunga och spikat upp den på väggen”

Åre är ju inte känt för att snön ligger ospårad speciellt länge efter ett dump. Är detta ett secret spot eller?
– Ja, det är en blandning av ett secret spot och ett annat super mega hemligt secret spot. Innan jag ens nämnt en ledtråd skulle David Kantermo kapat av min tunga och spikat upp den på väggen.

Hemligheter alltså. Men har du något bra tips till alla sportlovsfirare som ska leta puder i Åre under kommande veckor?
– Är det avblåst på skutan, har snön ofta blåst iväg och lagt sig någon annanstans, exempelvis sluttningar. Kolla väderprognosen och förstå vilken riktning snön blåst de senaste dagarna. Var uppmärksam när du är i lavin terräng. Är du osäker ta hjälp av Åre Guiderna, de kan visa dig bra snö på ett tryggt sätt.

”Det enda problemet var att det faktiskt var lite för mycket snö”

Vi har också vänt några ord med Felix ”Felkan” Lundin, som allt som oftast är där det händer, så även denna gång.

Tjena Felkan! Alexander hävdar att det faktiskt var lika bra som det ser ut, stämmer det verkligen? Det är ju enkelt att fejka bra åkning these days…
– Det var exakt så bra som det ser ut på filmen. Det enda problemet var att det faktiskt var lite för mycket snö. Vilket gjorde det lite svårt att få fart ibland, men det gjorde att vissa branta delar var jävligt bra istället. Åkningen påminde otroligt mycket om Kanada faktiskt.

Hur hittade ni dit? Är det nära liften eller var det hudar som gällde?
– Det är en timmes bilkörning från Åre cirka, därefter var det inte mer än 20-25 minuter på stighudar upp vilket inte innebär speciellt långa åk, men vi å andra sidan 6-7 vändor.

Stod du droppet på bilden?
– Jag stod det så jävla bra!

Freerideredaktion ber vädjande till vädergudarna om fler dump som dessa och hoppas att alla sportlovsfirare får njuta av grym snö i fjällvärlden kommande veckor.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.