Den femte årstiden (när liftarna stänger)

Jon & hans vänner i Funäsdalen tyckte att skidåkningen slutade väl tidigt denna vinter och gav sig ut på några sköna svängar efter att säsongen officiellt tagit slut. En fin dag på Anåfjället och en lika fin skiddag på Lillskarven, vad mer kan man begära under den femte årstiden? 

Tidig morgon i slutet på april, klarblå himmel och ett par plusgrader. Jag möter upp fotografen och skidåkaren Ronny på en parkeringsficka efter en grusväg strax utanför Funäsdalen. Fortsätter man den vägen fram kommer man till samebyn Mittådalen och den lilla, gemytliga skidorten Kappruet, men det är inte vårt mål idag.

Vi byter om till pjäxor och sätter på stighudarna direkt på parkeringen. Det går en skoterled från parkeringsfickan som gör anmarschen bra mycket lättare för oss då den är jämn och fin.

Medan vi traskar i godan ro funderar jag på denna tid. Det händer varje år. Ibland lite tidigare, ibland lite senare. Är det inte corona så är det något annat, hur som helst stänger liftarna någon gång. Men en sak är säker: Som skidåkare känner man sig sällan färdig med skidåkningen när vändhjulen slutar snurra, när pistmaskinerna tystnar och allt blir stilla i skidorterna.

Dessutom finns det ofta mycket fin snö kvar runt om i våran fina fjällvärd. Själv har jag dessutom ”turen” att bo på en plats i Funäsdalen med mycket snö och lättillgängliga berg. Så vad gör man? Drar på stighudarna, sätter pjäxor och bindningar i gå-läget och ger sig av såklart! Precis som vi gör idag.

Solen ligger på där vi hudar och ganska så snart får vi stanna och ta av oss ett lager. Anåflällets drakrygg sticker upp ovanför trädtopparna och vi tar oss vidare, ganska snart är vi uppe vid trädgränsen, som för övrigt är Sveriges högsta på 960möh och tar oss upp mot Ånnfjällstjärnen, som ligger där uppe på 1100möh, för en välförtjänt fika. Anåfjällets alla toppar radar upp sig i vårsolen med flertalet intressanta åk och raviner. Efter fikat är det bara att köra! Och det gör vi!

Anåfjället kryllar av lite kortare åk i alla nivåer. allt från banta rännor och raviner med mer eller mindre obligatoriska dropp till öppna ytor med härliga svängar.

Vi betar av topparna och efter några timmar börjar vi känna oss rätt möra, på vägen tillbaka ser vi ännu en yta som passar sig perfekt för en riktig foto-sväng ”bara en till” säger vi och jag klättrar upp under tiden Ronny förbereder kameran.

Nu återstår bara vägen ner längs kammen och otroligt rolig skogsåkning innan vi är nere vid bilarna igen! Trötta och nöjda tar vi av oss pjäxorna och packar in oss i bilarna.
-Imorgon ska jag upp med familjen på fjället, ska du med?
-Självklart!

Morgonen efter möts vi upp bakom Ica-Stigmyhrs i Bruksvallarna. Vi tänker oss en riktig familjedag vid Lillskarven. Vi packar skoterkälken full med Kylväskor, grill skidutrustning och allt som hör dit. Solen skiner precis som igår, så vi smörjer in oss och hoppar på skoter, ner i kälken och tar tag i tolklinan, för att få med oss all packning och barn krävs lite logistik, men det löser sig.

Ganska snart ser vi Skarvarna torna upp sig. Vi passerar Storskarven och jag tittar lite längtande upp mot åken ”Ridges-of-pain” och den legendariska ”SM-rännan” men det får bli en annan dag. Med en åkpeppad 7 åring har man inte så mycket där uppe att göra.
Vi kör vidare och når snart Lillskarven. Efter att ha fått upp alla saker till foten och hittat en färdig solgrop i lagom storlek är det bara att köra, vi delar upp oss så någon stannar nere med Love 3 år och leker och busar i snön, medan Arve 7 år drar på stighudarna och börjar knata tillsammans med mamma.

Själv sitter jag och njuter i solen tillsammans med Love, medveten om att snart är det min tur. När de andra kommer ner med ett leende är det dags för mig att dra på hudarna. Tillsammans med Fotograf-Ronny och Fanny (16 år) tar vi oss upp mot toppen.

Framför oss har vi ett lekfullt åk med ett antal dropp i olika storlekar, öppna ytor med sköna slasksvängar och vetskapen att när vi kommer ner är grillen tänd och det nalkas hamburgare! Ner med ett leende, och sjunka ner i solgropen!

Efter några hamburgare är det dags igen, och så fortsätter dagen! Fram på eftermiddagen beger vi oss ner med skotern igen, röd-brända näsor och leenden på läpparna ingår! Under dagen har jag haft kontakt med en lokal skidguiden. Imorgon ska vi ta oss an Storskarven. Men det är en annan historia som utspelar sig under den femte årstiden 2020.

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer