En svensk mössrevolution

Virkade mössor blev i slutet av 1990-talet den kanske hetaste imagebäraren bland svenska skidåkare. Idag vill Kask inte bara värma utan även skydda knoppar.


Foto: Simon Cederquist

Kaskmössan. Först satt de egenvirkade skapelserna bara på Kaj Zackrissons och Sverre Liliequist skallar, sedan på polarnas som tjatade till sig egna exemplar, sedan på var och varannan bummare och friåkare. En trevlig liten mössrevolution som började hemma hos föräldrahemmet Liliequist julen 1995 då Sverre skapade den första mössan. De som inte kom över en Kaskmössa gick till närmaste sybutik och köpte garn och virknål.

När sedan Kaj och Sverre körde den nordamerikanska proffstouren i parallellslalom 1996-98 blev virkningen ett bra tidsfördriv medan de kuskade runt i sin van. Mössorna visade sig även fungera utmärkt som muta för boende och mat i den living-on-a-shoestring-tillvaro som turnerandet innebar.
– Jag kom ihåg en gång när vi körde mellan Boston och Squad Valley, då gjorde jag själv fem mössor. Eller ja, i början var det mest baskrar. Sedan kom mössorna med roliga mönster, säger Kaj.

När de två 1998 valde att satsa på friåkningen spred sig kaskmodet snabbt i de nya leden. Två år senare startades företaget Kask med två mössmodeller som började säljas till butikerna. Sportshopen i Tandådalen var först på att nappa på virkat. Kask dubblade sin försäljning de tre första åren.

Kaj och Sverre lägger mycket tid på mössorna fortfarande; de virkar på och tar hela tiden fram nya prototyper som sedan tillverkas.
– Ja, en dag hemma blir det några timmar Kask-jobb på förmiddagen, sedan lite träning. Sedan lite Kask igen. Sedan ett träningspass igen. Det finns verkligen att göra, berättar Kaj.
Efter baskrar och skärmmössor kom den låga mössmodellen Sick bird att bli en klassiker, den finns kvar i sortimentet än. Annars är 2007 års mössor lite bylsigare, allt efter modets vind. En och annan tofs finns det också. Nytt för i år är en hjälm- och goggleskollektion i samarbete med POC.
– Goggles och hjälmarna har precis nått butikerna och det är kul men jättenervöst. Men vi är riktigt nöjda med dem. De är snygga och säkra och vi kan stå för grejerna och det är det viktiga.

Modell: Lucy
Modell: Lucy
Foto: Kask
Modell: Sick Bird
Modell: Sick Bird
Foto: Kask

Vad är egentligen det viktigaste hos en mössa?
– Den ska sitta grymt skönt och inte klia, vara varm men luftig. Sedan är det ingen mössa som fungerar för både juli och december. Det är viktigt att tänka på, avslutar Kaj.

Kask i Freeride Shop
I Freeride Shop kan du beställa mössor, tröjor och goggles från Kask. Fram till den 30 november är det fraktfritt att beställa alla produkter i Freeride Shop. Visa Kask mössor/tröjor.
Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.