Europas största skidfabrik förstörd i brand

Europas största skidfabrik som ägs av Fischer har förstörts av en stor brand som tros ha orsakats av en kortslutning. Ingen person kom till skada. Hela 60 procent av alla skidor och snowboards som används i Europa varje säsong uppskattas vara tillverkade i denna fabrik.

Den 12 oktober utbröt en stor brand i Fischers fabrik i Mukachevo, Ukraina. Detta är Europas största skidfabrik, som ägs av Fischer, men som producerar skidor åt flera andra varumärken som Rossignol, Scott, Tecno Pro, Hagan, Alpina och Splitkein. Hela 60 procent av alla skidor och snowboards som används i Europa varje säsong uppskattas vara tillverkade i denna fabrik.

Över hundra brandmän deltog i släckningen och det tog brandkåren tre timmar att få kontroll över branden som lyckligtvis inte spreds till fabrikens lagerutrymmen. Orsaken till branden är i dagsläget under utredning men en elektronisk kortslutning misstänks vara orsaken till den kraftiga eldsvådan. Fabriken har cirka 1000 anställda, men ingen person ska ha kommit till skada under branden.

Flera frågor dyker givetvis upp för oss dödliga skidkonsumenter. Har alla skidor brunnit upp? Kommer mina beställda Fischer-lagg att levereras? När börjar fabriken tillverka skidor igen?

Fischer meddelar glädjande att hela 90 procent av deras förbeställningar redan var producerade och redo att levereras samt att märkets race-skidor och top-end modeller tillverkas på en annan fabrik som ligger i Reid im Innkreis, Österrike vilket gör att den alpina marknaden i princip inte påverkas alls av branden. Produktionen av pjäxor, stavar och liknande alpina tillbehör ska inte heller ha påverkats av det inträffade.

I dagsläget kan inte Fischer uppskatta när fabriken i Mukachevo kommer att vara fullt återställd men meddelar däremot att produktionen i den österrikiska fabriken, där också huvudkontoret är beläget, kommer att öka för kompensera för den begränsade kapaciteten i den ukrainska fabriken. Fischer menar också att utökade skift på båda fabrikerna ska göra det möjligt att säkra skidtillverkningen ända fram tills nästa höst.

Fischer startades i Österrike redan 1924. Och även fabriken i Mukachevo har en lång historia och grundades år 1944, men det var inte förrän på 80-talet som Joseph Fischer och hans familj involverades. Nu får Europas skidåkare tacka den ukrainska brandkåren för den heroiska insatsen som gjorde att denna anrika fabrik inte jämnades helt med marken.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.