Extrem NM firar 15 år

Extrem NM fyller moppe i år. Det gör tävlingen till världens äldsta friåkningstävling. Nu är det öppet att anmäla sig till drabbningen på Nordalsfjället i Riksgränsen.


Foto: Mattias Fredriksson

Den 22-24 maj är det återigen dags för Skandinaviens mest prestigefyllda friåkningstävling, Nordiska Mästerskapen i Extremskidåkning eller Extrem NM som tävlingen kort och gott kallas. I år firar NM 15-års jubileum vilket gör tävlingen i Riksgränsen till världens äldsta friåkningstävling.

NM har sedan starten 1992 varit mer än bara en kamp om ära och prispengar, tävlingen är också den perfekta avslutningen på den Europeiska skidsäsongen. I femton år har gräddan av Svenska och internationella friåkare samlats i Riksgränsen för att se vem som drar på mest ned för berget och för ta del av den sköna atmosfären och midnattssolen.

Även i år väntas deltagarantalet bli stort, i fjol stod dryga 110 åkare på anmälningslistan. Namn som Sverre Liliequist, Kaj Zackrisson, Robert Olsson och Henrik Windstedt är redan klara för årets tävling. Windstedt som har fyra tidigare segrar i tävlingen, lika många som friåkningslegenden Jesper Rönnbäck, är en av de stora favoriterna. Med en femte seger skulle han bli historisk, frågan är bara om han pallar för trycket.


Foto: Mattias Fredriksson

Foto: Mattias Fredriksson

Precis som tidigare år är det Nordalsfjället som ska bemästras. Åkarna ”rekar” sina egna åklinjer och har allt ifrån småstenar till håriga klippdropp och branter med 50 graders lutning att välja bland. Domarna bedömer åkarnas vägval, teknik, kontroll, aggressivitet och flyt.

De som lyckas imponera bäst på domarna under måndagens kval går vidare till följande dagars finalåk. Finalen avgörs i 1-3 åk, beroende på väder och snöförhållanden. Damer och herrar tävlar i olika klasser i disciplinerna alpint, telemark och snowboard.

Deltagaravgiften är 750 kr och inkluderar liftkort för tävlingsdagarna samt den legendariska NM-banketten. Anmälan görs på www.bigmountain.se där det även finns mer info om tävlingen.

Tidigare vinnare av Extrem NM:
1992 Peter Kirkegaard, Canada
1993 Per Swartling
1994 Jesper Rönnbäck
1995 Jesper Rönnbäck
1996 Jesper Rönnbäck
1997 Jesper Rönnbäck
1998 Stephan Lagarde, Frankrike
1999 Bruno Compagnet, Frankrike
2000 Robert Olsson
2001 Henrik Windstedt
2002 Henrik Windstedt
2003 Henrik Windstedt
2004 Jon Olsson
2005 Henrik Windstedt
2006 ?
Text: Redaktionen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.