Finaldag 1 NM Riksgränsen är avgjord

Kristofer Turdell, Hanna Westman, Johanna Lindqvist och Rickard Croy åkte fetast i Ravinen på Nordals idag. Här är allt du behöver veta om första finaldagen på extrem-NM i Riksgränsen 2022. 

Jag står och rekar Klusterklippan, eller Klosterklippan som många också säger, på morgonen inför dagens finalåk i Ravinen. Det är sedvanligt snålblåst, flatljus och något tryckt stämning bland åkarna på NM anno 2022. Men så hörs speaker Julius bekanta stämma i mikrofonen:
”Sound check, check, check! Om ni hör oss i facet så vinka med en stav, en bräda eller en lem!”

Hela racet vinkar och tjoar, Julius och Felkans snack drar igång och helt plötsligt är stämningen på topp. Hur det är möjligt för dessa två herrar att få en kylig majdag på en brant bergsluttning i nordligaste Sverige att upplevas som den peppigaste strandfestivalen på Ibiza är för mig ett evigt under. Den energi, kärlek och pepp, som de outtröttligt sprider till samtliga deltagare och publik på berget är vad som gör att stämningen på NM alltid är på topp, oavsett väder.

Ravinen är välfylld med snö i år, men sol och vind har tagit det bästa ur lookers left-sidan och blottat en rejäl hockeyrink för de åkare som väljer att ta sig in i Ravinen från ridgen ovanför Kaj-klippan. Min spaning är ändå att samtliga landningar är mjuka och det är egentligen bara det provocerande kontrastlösa ljuset som blir den riktigt stora utmaningen idag.

Dam snowboard

Snowboard damklassen öppnar dag två med bravur. Flatljuset spelar en del åkare ett spratt i kombination med relativt kuperad terräng även på öppna referenslösa ytor. Men detta verkar inte vara något problem för gårdagens kvalvinnare Johanna Lindqvist som ställer ner ett snabbt och säkert åk. En annan som är hänsynslös mot flatljuset är rutinerade Caroline Kihlström som dänger av en snygg 180 i sitt åk.

Bräda herr: Croy flög som en klok korp

Gårdagens kvaltvåa, Melker Tillhagen, i Snowboard Herr, ramlade tyvärr i ravinen. Däremot Adam Falk, som hade med sig en riktigt bra poäng från gårdagen, ställde ner ett snyggt och stabil åk där han först attackerade hockeyrinken vänster om ravinen med nyvässade stålkanter för att sedan flyga ut från både Klumpen och Klustret och kunde glida i mål två stoppade landningar i bagaget.

En linje som inte var helt olik min egen, även om jag föredrog att njuta av lite sköna pudersvängar i ravinens högra del istället för att åka skridskor. HÄR GÅR REDAKTÖRN IN OCH TAR ÖVER TEXTEN: I resultatlistan syns att domarna gillade Croys linje allra bäst, som fick dagens högsta score:
– Jag stod två rejäla drop, och mitt gamla rekord på jägarvila när jag var 17 år på 43 minuter hade eventuellt ett värde idag, säger Rickard Croy via digital korrespondens med redaktionen på Freeride.se. ORDET ÅTER TILL CROY. 

Skidor dam

Att det fanns ett enormt pepp i Dam Alpinklassen visste vi redan från gårdagens uppvisning. Men att det skulle skickas både riktigt stora klumpenflyg och 360’s av damerna vet jag inte om någon hade förväntat sig.

De som numer kan sälla sig till ”Skickar skitstort på klumpen men kraschar tyvärr”-klubben är inga mindre än Ellie Olsson, Christina Slinning och Sara Blixt. Där den sistnämnda såg ut att stompa landningen för att sedan snöpligt bli tillintetgjord av kompressionen ett tiotal meter längre ner.

Åkaren med NM’s högljuddaste hejarklack, Hanna Westman, ställde däremot ner en stabil landning på ett stort klumpenflyg och rundade av med ännu en flygtur på ett för dagen välbesökt kloster. Starkt, stabilt och snabbt konstaterades bredvid mig i pubilkfållan. Hanna fick dagens bästa score i sin klass.

Manon Loschi från Frankrike visade hela startfältet varför hon har kvalat in till Freeride World Tour inför nästa säsong genom att köra ett snyggt och stabilt åk nerför hela racet för att avsluta med en enorm 360 ut från Klosterklippan. Nämnvärd är också Petra Norgren som från tillsynes ingen take-off alls bjöd på en snygg helikopter på en flack vinddriva mitt i facet.

Sofie Gidlund, Astrid Cheylus och Frida Lindgren visade också varför dom kvalade in i toppen av fältet när de ställde ner snabba stabila åk som innefattade både Klumpen och Klosterklippan.

Skidor herr

På morgonens åkarmöte tillkännagav tävlingsledning att ”Kaj-klippan is open, but very tricky”, så frågan hängde hela tiden i luften huruvida någon skulle ge sig på att köra detta mytomspunna dropp.

Under reket stod bland annat Kristoffer Turdell och rekade den med ett leende på läpparna. Men det skulle vara en viss Schweizare som öppnade klippan och samtidigt fick hela publikhavet att sätta i halsgropen.

Victor Hale-Woods körde tyvärr först lite out of bounds och drog därmed på sig en diskning, innan han respektlöst kastade sig ut för Kaj-klippan. Vi hörde alla hur han sen sprängde ljudvallen när han försökte hålla ihop landningen, men sköts ut från nästa lilla vinddriva, vilket resulterade i en okontrollerad flygtur som vi aldrig trodde skulle ta slut. Victor såg som tur var helt oskadd ut när han gled ner till målfållan efter att han samlat ihop sin bakluckeloppis av prylar på berget.

Ett annat trippande efter andan i publiken spred sig när Dan Elgar från Kanada, för en sekund såg ut att haka fast i en sten strax ovanför Klumpen. Men han redde ut situationen och tar sig med kontroll ut för Klumpens innan han avslutar med ett stort flyg på Klosterklippan.

Lookers left i Ravinen, Klumpen och sen Klustret blir annars något av en highway för Herr Alpin, men några utmärkte sig med en kreativ take-off på vänstersidan från publiken sett, för att sen med fart hoppa långt åt publikens höger. Kirunasonen Jack Piirunen gick riktigt stort på detta sätt, men kraschade tyvärr stå han såg ut att ha lite väl mycket fart med sig ut. Julius Linder stod däremot sitt åk på detta sätt, även om han vevade ner bilrutorna till botten på sin Volvo 240 under flygfärden över Klosterklippan.

Inspirerade av tjejerna trickpepp så fick vi se en hel del 360s på Klosterklippan även av herrarna, bland annat Månas Arvesgård och Albin Ljudén. Och även om Oliver Movenius hade vissa problem i toppartiet så vägde han upp det med en stilig cork 7a på den nästintill obefintliga windlipen, för att sedan släppa på bromsen och etta rätt in i målfållan.

Alexander Flygare gjorde också skäl för sitt namn då han ställde ner ett stort dropp från Klumpen för att sedan kasta en enorm flip över vinddrivan. Det debatteras fortfarande i bastun huruvida detta var en Lincoln, Flatspin, D-spin eller ett helt nytt trick. Den som vet får gärna skriva i kommentarsfältet!

Med endast tre åkare efter sig i startgaten satte William Larson iväg på medaljjakt. Tyvärr slutade det med en kraschlandning på en annars imponerande stor 360 från Klumpens nya take-off som Jack och Julius tidigare hade öppnat.

Två som däremot varken tvekade eller kraschade var Nils Wersén och Kristoffer Turdell. Nils viker sig inte en tum på väg ner för ravinen med siktet inställt på Klumpens absolut högsta take-off, när han därefter stänger ner åket med en enorm 360 över Klosterklippan så tror nog de flesta att de har fått se dagens bästa åk.

Om det då inte vore för att siste man kvar på start har ett gäng vinster från både Freeride World Tour och NM i bagaget. Kristoffer Turdell åker på ett sätt som gör att det ser lekande lätt ut, som att någon häller en klump kvicksilver på toppen av berget och sen bara låter den rinna ner den naturligaste vägen, helt effortless. Linjevalet är nästintill identiskt med Nils men belönas med högre poäng från domarbåset.

”Dagens Krasch” går till Douglas Nordqvist som kastade iväg en backflip till en ommöblering av ansiktet på Klumpen.
”Dagens Back Slap” går till Alexander Magnéli som behövde skriva om en och annan fysiklag för att kunna ställa sig upp efter att ha landat rejält i baksätet på Klosterklippan.

Veckans mest spännande tävling börjar dock ikväll, Peak Performance Table Tennis Tournament. Favorittippad är tveklöst speaker Julius Aspman, som har tränat varje tisdag hela året med ett gäng fd SM-mästare. Mer rapport om detta i morgon!

Final dag 2 imorgon: Branten?

Imorgon avgörs NM i Riksgränsen. I lobbyn skvallras det om regnväder och finalåk i Branten i morgon. Men jag är övertygad om att med Julius och Felkans speakerenergi kommer jag ändå behöva solfaktor 50 i ansiktet! Over and out!

Resultat Finaldag 1 NM Riksgränsen 2022

Text: Rickard Croy
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.