Finalen NM 2019: 16-åringen Max Palm leder

Rider ready… rider go! Start-ropen ekade över hela Riksgränsen när den första finaldagen av NM avgjordes idag i Ravinen på Nordalsfjäll. Mer än halva startfältet från gårdagen hade sållats bort och åskådarna bjöds på högkvalitativ skidåkning!

Till en början såg det mörkt ut för finalen i Scandinavian Big Mountain Championships 2019 då det dragit in täta moln över dagens tävlingsområde och sikten var minst sagt minimal. Efter hand klarnade det upp och tävlingen kunde dra igång. Tävlingsfacet Ravinen såg riktigt lurig ut med is och snö om vartannat och droppet i övre delen av facet, även kallat Klumpen, skördade många offer i finalen.

I damklassen fick vi se Evelina Nilsson, som kvalade in på en andra plats, gå stort på Klumpen men hon orkade tyvärr inte stå den tunga landningen. Sofie Gidlund bjöd på stabila svängar i början av sitt åk, men det såg ut som att hon inte riktigt hittade avhoppet som planerat på den skoningslösa Klumpen, och hon fick nöja sig med en nionde plats idag.

Ronja Stenhöös som kvalade som fyra valde en spännande väg på lookers right men fick inte till flytet i sitt åk riktigt och landade nedanför Sofie Gidlund på plats nummer tio. Jessica Hotter från Nya Zealand var sista kvinna in i finalfältet men imponerade på domarna med en 360 från vinddrivan och avancerade till en fjärdeplats idag.

Ida Sivander, sjua från kvalet, bjöd på ett stilfullt flyg tvärs över Klumpen, där hon stompade landningen så kraftigt att det gick ett duns över hela Nordalsfjäll. Hon klättrade rejält på resultat-stegen och roffade åt sig tredjeplatsen i dagens final på 11,87 poäng totalt.

Caroline Strömberg gick ut med en förstaplats från kvalet. Hon öppnade upp sitt finalåk med några kvicka svängar nedför branten på åskådarens vänstra sida och flög sedan på tvärsen ut för både Klumpen och Klustret. En riktigt stabilt åk men det räckte inte riktigt hela vägen idag men väl till en andraplats.

Dagens vinnare på damsidan var Hedvig Wessel som fick till ett imponerande men något stökigt åk. Hedvig startade med ett litet drop i början av Ravinen följt av ett betydligt större flyg utför Klumpen. Hon avslutade med att kasta sig utför Klustret men körde över en sten direkt efter landningen och hamnade i obalans, men lyckades med nöd och näppe stå på fötterna hela vägen ned och det räckte hela vägen idag:
– Jävlar, hon är stark! Hörs från publiken.

Bland herrarna var Hugo Mörtsell den som fick publiken att vakna till med dagens första backflip utför Klumpen. Nästa åkare, Douglas Nordqvist, ville inte vara sämre och skickade även han på en stor raggare ut från samma klippa och belönades med en sjätte plats. Elias Henderson som enligt speaker-Julius ”drack extra starkt kaffe till frukost idag” hade nog koffeinet kvar i kroppen när han dundrade över Klumpen och därefter drog en 360 Reverse Safety Grab över Klustret med perfekt landning, ett åk som räckte till en femte plats. En av dagens största Crowd-pleasers bjöd Johannes Omma på, som körde baklänges ut för Klustret och fick till en perfekt Switch 180 till publikens stora förtjusning.

Carl Regnér blåste ut i full fart för stenröset lookers right om Kajklippan via Klumpen, där han hamnar i lite obalans på takeoffen, men lyckades reda ut det innan han begav sig vidare till Klustret där han körde en stor 360 med perfekt landning. Ett riktigt bra åk som gav honom 15,87 poäng totalt och en fjärde plats idag.

Veteranen Reine Barkered, trea från kvalet och favorittippad av många, halkade desvärre ned till åttonde plats i dagens final. Reine hade problem med sitt åk och hamnade fel i sin linje efter en tung landning och såg besviken ut när han kom ned till målområdet.

Edvin Olsson som kvalade in på första plats var nog riktigt hungrig på vinst idag. I hans åk fick vi se en riktigt stilig 360 på Klustret men Edvin hade lite problem i landningen på Klumpen och han fick nöja sig med en tredjeplats i dagens final.

Puckelåkaren från Åre, Albin Holmgren, bjöd på teknisk åkning i övre delen av facet och kastade sig sedan ut i två gigantisk bakåtvolter utför Klumpen respektive Klustret. Detta åk imponerade inte bara på publiken utan även på domarna som skickade honom raka vägen upp på en andra plats. En åkare som är 17 år är detta…. men en ännu yngre förmåga åkte ännu bättre.

Första platsen idag knep 16-åringen Max Palm, som bjöd på snygg åkning i stenröset bredvid Kajklippan, drog en stor 360 nedför Klumpen följt av en lika stor bakåtvolt på Klustret. Han satte bägge landningarna lekande lätt och mötte publikens jubel med bägge armarna i luften, nöjd med sin insats, som belönades med en första plats på 16,71 poäng totalt.

Vi fick se många krascher på Klumpen och det var många som föll riktigt hårt. En av dem var gårdagens jibb-kung och tillika publikfavorit bland Riksgränsen locals, Louie Magnusson Ekepil, som föll högt uppe i Ravinen och handlöst tumlade ned för klipporna:
– Nej, nej, nej! Viner det från andra sidan dalen.
Louie tog sig tack och lov ned för egen maskin men såg ordentligt skärrad ut när vännerna omfamnade honom i målet.

I telemarksklassen fick Erik Nordin kliva av tronen då han tappade en skida högt upp i Ravinen. Det lämnade plats för finska Leevi Keränen som knep vinsten trots lite bakstänka i landningen på sitt drop.

Bland snowboardåkarna var det Julia Örtengren som drog det längsta strået bland damerna trots att hon hade problem med sin bindning strax innan start. Julia visade fin brädåkning i övre delen av Ravinen men hade lite problem bland det steniga partiet i slutet av sitt åk och såg uppenbart besviken ut när hon gled igenom målfållan. Trots det gick hon ut med en förstaplats från finalen. Av snowboard-herrarna var det Rickard Croy som segrade med ett riktigt stabilt och snabbt åk som innehöll flera drop.

Imorgon körs andra och sista finalen på Insteget om vädret är med arrangörerna till Scandinavian Big Mountain Championships 2019. Tävlingen sänds live från klockan 10.15 och första åkare förväntas dropa in 10.30.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.