Kvalet på NM i Riksgränsen 2019 avgjort

Kristofer Turdell och Olle Regnér kraschade ur sig ur NM i Riksgränsen redan idag på kvalet. Edvin Olsson dominerade herrklassen med bäst poäng. I vanlig ordning var det många elaka krascher på Sadeln, Nordalsfjäll. Här är allt du behöver veta om kvalet på NM 2019.

Det var hårt och svåråkt på Sadeln när kvalet i Scandinavian Big Mountain Championships 2019 avgjordes. Riksgränsen bjöd på en hejdundrande show och stämningen i publiken var på topp med kokkaffe, burköl och strålande solsken.

Riksgränsen sprudlar av entusiastiska friåkare som just nu drar en lättnadens suck efter dagens kval samtidigt som ledningen jobbar frenetiskt med att förbereda allt inför morgondagens finaler.

Under gårdagens åkarmöte var dock känslorna blandade. Nervösa åkare som tävlar för första gången diskuterade det konvexa facet samtidigt som mer rutinerade åkare som Reine Barkered, efter gårdagens rekning kunde konstatera:
– Det är hårt som fan.

Kvalet gick, precis som förra året, på Sadeln. Det var kallsnö hela vägen och riktigt hårt före kring det centrala partiet med det skräckinjagande Långflyget i mitten och vid Kvalklippan lite längre ut på högerkanten. Enda stället med tillsynes någorlunda mjuk snö var långt ut på vänster respektive höger sida där det fortfarande låg lite fluffig snö kvar efter senaste snöfall.  

Skidor dam

Sofie Gidlund, förra årets bronsmedaljör, med startnummer 56 som enligt speakern Julius Aspman ”turade fram till 02.00” dagen innan fick ner ett riktigt stabilt åk med en flygtur från både Ögat och Kvalklippan och såg riktigt nöjd ut när hon kom ned till målfållan vilket är förståeligt då hon kvalade in som femma med detta åk. Hennes vapendragare från Red Bulls serie ”Hungry Swedes”, Moa Wärvik, fick trots gediget tävlande på FWQ under vintern inte ned sitt åk som planerat efter att ha landat i bakvikt på sista droppet och orkade tyvärr inte stå den tunga landningen.

Caroline Strömberg, med en andraplats i bagaget från NM 2018, bjöd på en Shifty högt uppe i facet och gick därefter riktigt stort på Kvalklippan till publikens jubel. Med detta åk kan hon nog känna segervittring då hon kvalade in på en första plats med 6,17 poäng.

Nummer 74 utför Sadeln var ingen mindre än Evelina Nilsson. En meriterad åkare på Freeride World Tour, och med en vinst från NM 2012 liggandes i väskan, visade hon vart skåpet ska stå och stompade Kvalklippan och kvalade in på en välförtjänt andra plats.

Regerande vinnare sedan två år tillbaka, Hedvig Wessel, bjöd på ett snabbt åkt nedför det branta partiet lookers right, droppade Ögat följt av Kvalklippan där hon hamnade lite i baksätet i landningen men lyckades ändå hålla ihop sitt åk vilket gav henne 6.00 poäng och en tredjeplats.

I damklassen imponerade även Saga Ahlstrand som stod stabilt på det isiga underlaget i landningen efter sin alternativa luftfärd mellan Ögat och Kvalklippan. Jessica Hotter, från Nya Zealand bjöd på en snygg Japan Grab i första hoppet och lyckades otroligt nog stå Kvalklippan trots en rejäl bakvikt i landningen.

Vinnaren av Ride The Cow tidigare i vintras, Frida Lindgren, visade prov på sin alpina bakgrund och tog sig ned för Sadeln lugnt och sansat med bra kontroll, vilket inte var en självklarhet för delar av startfältet. Slopestyle-stjärnan Elina Vesterlund tappade skidorna efter tre svängar. Ella Forsman, fjärdeplats-tagare i Red Bull Homerun, hade svårt att stå Kvalklippan, där även Irma Krantz Golinsky fick känna sig besegrad. Olivia Svonni bjöd på ett magplask i full fart som såg riktigt otäckt ut, men vinkade till publikens lättnad med staven och signalerade att hon var okej.

Hela publiken höll andan när Vera Lindberg ramlade på sämsta tänkbara ställe och ofrivilligt droppade alla klippor på Sadeln utan skidor innan hon till slut fick stopp och tack och lov reste sig upp själv.

Skidor herr

I herrklassen skidor föll många förhandsfavoriter bort, då det omtalade Långflyget visade sig från sin sämsta sida för många av åkarna. Det var hårt, slagit och som alltid mega-brant i landningen. Trots oförlåtande före bjöds ändå publiken på många spektakulära luftfärder.

Först ut att flyga rätt nedför Långflyget var William Larsson som innan dess kört en snygg 360 över den, åtminstone idag, så kallade Klusterlimpan. På samma hopp, langades dagens första backflip av en annan William. William Fjällström, bjöd därefter på ett snyggt och kontrollerat drop snett över Långflyget och möttes av applåder och busvisslingar från publiken. Både belönades med varsin finalplats av domarna.

Att puckelåkare kan åka skidor vet nog många sedan innan, men Nils Wersén påminner oss om detta när han med full fart går riktigt, riktigt stort på Långflyget. Ett spektakulärt hopp följt av en elva raka vägen ned mot målområdet med näven i luften i sann puckelanda.

En annan puckelåkare som fick publiken att tappa hakan är 17-åringen Albin Holmgren, som var den enda deltagaren som fick in två bakåtvolter i samma åk. Åskådarna i botten av Nordalsfjäll fick först se Albin upp och ner i hoppet högst upp på Sadeln, numera kallad Klusterlimpan, och skickade därefter en gigantisk raggare utför sidan av Långflyget. Dessa herrar knep en fjärde respektive femte plats inför finalen imorgon. 

Den fyrfaldige NM-vinnaren (2013, 2014, 2016 och 2017) Kristoffer Turdell såg länge ut att fortsätta hålla fanan högt när han inledde sitt åk med en stabil backflip och därefter dundrade ut i full fart för Långflyget. Kristoffer flög riktigt stort och såg samlad ut i luften men orkade inte riktigt hålla emot den tunga landningen 30 meter senare och föll. Skidorna hämtades för egen hand och en besviken Turdell gled ned mot målområdet.

Carl Regnér showade och körde en Lincoln Japan Grab i början av sitt åk, trots lite problem i landningen på denna luftfärd så tog han sig ned för branten mot Långflyget där han tog av en bit ned vilket var ett klokt val. Carl stompade landningen och tog sig vidare till final. Det gick dessvärre sämre för storebrorsan, Olle Regnér som fick transporteras bort av skoter, efter en otäck krasch på Långflyget där båda skidorna löste ut i landningen.

David Deliv, bronsmedaljör från förra året och även han, tack vare duktiga filmskapande radarparet från Dalarna, Fabian Omne och Marcus Ahlström känd från Hungry Swedes, skickade på en fet backflip i översta hoppet och cruisade lekande lätt ned till avsatsen till Långflyget där han lika lätt flög ned likt en fjällripa, imponerande. Han gick hem med 8,03 poäng och en sjätteplats.

Sist ut av giganterna är rutinerade Reine Barkered som gör sitt 16:e NM (!). Trots att han inte fick till höjden på sin bakåtvolt i början av sitt åk och höll på att sätta skidspetsarna i snön, så höll han ihop det bra och gjorde ett riktigt stabilt och väl avvägt drop nedför Långflyget vilket tog honom raka vägen till finalen. En gruvlig revansch för Mayor of Stomptown efter förra årets krasch på samma flyg.

Ståsäkra Edvin Olsson åkte fort och flög långt och bjöd publiken på en riktigt stor bakåtvolt. Det var åkare som gick större på Långflyget, men få har den beundransvärda kontrollen som Edvin besitter och han belönades med en första plats och 8,27 poäng.

På en andra plats, tätt efter på 8,17 poäng hittar vi hamburger-flipparen Hugo Scharl som bjöd på två riktigt snygga 360´s i sitt åk. André Björk körde med bra aggressivitet och valde en spännande variant vid Kvalklippan och fick till ett dubbeldropp som även Axel Flygare, 18-åringen från Kiruna, körde till åskådarnas förtjusning. Elias Henderson valde Långflyget via några stenar i mitten och lyckades mirakulöst hålla sig på fötterna och såg lika förvånad och lättad ut som publiken gjorde när han gled ned den sista biten mot mål. Christian Björk med startnummer 114 gorde ett minnesvärt åk med tre dropp inom loppet av några sekunder. På lookers left hoppade han nedför Ögat, landade i en sväng och körde sedan ett dubbeldropp på Kvalklippan, mycket imponerande. Douglas Nordqvist stod för dagens snabbaste åk när han i överljudsfart lyckades besegra Sadeln:
– Lätt dagens snabbaste!! Ropar en entusiastisk åskådare.
Samtliga av dessa åkare knep en finalplats inför morgondagen.

Louie Magnusson Ekepil stod för dagens överlägset jibbigaste åk bestående av en Underflip till revert i början av branten, följt av en backflip utför Långflyget och avslutade precis som han startade, switch! Ett åk som tog honom till final och en delad nionde plats på 7,90 poäng, inte illa för Louie som ställde upp i NM för första gången.

Det var fler som åkte riktigt fort men som inte orkade stå emot den tunga kompressionen som uppstod i slutet av åket när branten flackade ut och många fina åk tog hastigt slut i detta område. Men det var inte bara i kompressionen som krascherna avlöste varandra. Långflyget var obarmhärtigt idag, och skotrarna med sjukvården körde skytteltrafik samtidigt som personalen som hämtade upp tappade skidor fick slita hårt. Vi fick tyvärr se många riktigt läskiga krascher och vi håller tummarna att de åkare som fått transport till sjukhus återhämtar sig och mår bra efter omständigheterna.

Snowboard

I snowboardklassen höll sig de flesta till lookers left som speakern Felix ”Felkan” Lundin snabbt döpte till ”Lilla Japan” tack vare den nysnö som fortfarande hållit sig kvar på vänsterkanten. I damklassen ställde Julia Örtengren ned ett stabilt och kontrollerat åk i detta område som gav henne en andra plats i kvalet. Första platsen tog Eva Hegnar från vårt grannland i väst hem efter ett annorlunda åk på lookers right och en spännande variant på Kvalklippan. Av herrarna var det Rickard Croy som imponerade mest när även han tog sig ned på högersidan och bjöd på ett stabilt drop strax ovanför Kvalklippan.

Telemark

Bland telemarksåkarna dominerade den regerande mästaren Erik Nordin:
– Detta är världens bästa telemarksåkare! Ropar Felkan ut i högtalarna.
– Skandinaviens bästa. Är Julius snabb med att rätta.
Oavsett status så imponerar Erik med tekniska telemarkssvängar följt av hopp nedför Ögat och Kvalklippan.

Publiken började packa ihop efter sista åkaren, solbrända och med ett leende på läpparna efter en underhållande dag på fjället. Imorgon väntar den första finaldagen på NM 2019 som går på Ravinen, Nordalsfjäll. Stay tuned. 

Resultat listor kvalet NM 2019

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.