Premiär för Fabian Omnes serie om de hungriga unga svenska skidåkarna

Energiknippet från Dalarna Fabian Omne är tillbaka med en ny videoserie om morgondagens potentiella svenska skidåkare på Freeride World Tour. Vi får möta fem unga svenska skidåkare som kämpar på kvaltouren nere i Alperna. Först ut är Hugo Scharl. 

Fabian Omne är anno vintern 2019 är en precis lika hårt rockande skidåkare som han var förra säsongen. Den 24-årige dalmasen har dock denna vinter blivit fullt försörjd som kringresande skidreporter och skribent. Inte nog med att det Årebaserade energiknipppet rapporterat med videinslag från de högklassiga kvaltourstävlingarna från både Les Arcs  och Silvretta-Montafon, han har nu dessutom gjort en djupdykning och porträtterat fem, unga och lovande svenska friåkare på Freeride World Qualifier. Detta projektet har fått namnet ”Hungry Swedes” och kommer i fyra delar med Hugo Scharl, Edvin Olssom, dubbelepisod med Sofie Gidlund & Moa Wärvik, samt slutligen David Deliv.

Hej, Fabian Omne vad är det nu för filmprojekt du har hittat på?
– Hej! Ja, säg det. Jag har jagat hungriga svennar nere i alperna som sticker ut lite från mängden och gett dom möjligheten att få medverka i produktion av större skala än Instagram-klipp. Det är ju svårt att slå sig in bland proffsen, och det är många som inte har energi eller ork till att pusha sitt namn i sociala medier utan mest nöjer sig med en backflip ut på Instagram. Men vad händer om man placerar dom i en professionell produktion, med programledare och inspelningsverktyg av högsta kvalitet? Har dom redan vad som krävs åkmässigt, men saknar enbart publik? Hungry Swedes ger underdogsen chansen att visa sin skidåkning och personlighet inför en större publik utan att behöva lägga en halvtid på att sponsra sina inlägg på sociala medier.

Vilka åkare kommer vi att få se i serien?
– I det första avsnittet kommer Hugo Scharl att gå lös på, vad han kallar, sitt hemmaberg, Verbier. Polaren Dante Prtic är med, och dessa två killar flippar klippor som såväl hamburgare då dom inte bara är tighta vänner utan även tighta kollegor. Varning för hård attityd, men fan – det är så jäkla skönt med folk som vågar sticka ut och inte vara så jäkla släta inför en kamera!

Vilka får vi mer se förutom Hugo Scharl?
– Avsnitt två handlar om Edvin Olsson. En ung talang som inte verkar behöva göra så värst mycket för att få publicitet. Han har något magnetiskt om sig, så fort han gör något blir det värsta grejen. Varför? Antagligen för att han gör det så jäkla snyggt.

Och efter Edvin Olsson då?
– Det tredje avsnittet handlar om Moa Wärvik och Sofie Gidlund. Två hårt åkande damer som knappt har fått av sig fartdräkten då dom nyligen lämnade den alpina scenen. Vad märker dom för skillnad mellan de olika klimaten inom alpint och friåkning? Hur skiljer sig damernas attityd till skidåkningen och tävlandet gentemot de testosteron-laddade grabbarna? Moa och Sofie har många vassa spekulationer, men ännu vassare åkning.

Vem ser vi i sista episoden?
– Det fjärde avsnittet handlar om David Deliv och hans rövarband som huserar i utkanten av St Anton. Dom kör stort, dom kör snabbt, dom kraschar mycket. På håll kan det verka som ett jäkla grupptryck att åka med det här gänget, men verkligheten är långt ifrån. Dom vill bara ha kul, utveckla sina förmågor och pusha sina egna gränser. Men det finns en djupt nedgrävd beef mellan skidåkarna och brädåkarna i gänget, David Deliv och Cody Bramwell har dagliga kraftmätningar för att se vem som kan gå störst, först eller vem som vågar göra tricks. Med glimten i ögat, såklart.

När och var har ni spelat in serien?
– Avsnitten med Hugo och Edvin är inspelade i Verbier, tredje avsnittet med Moa och Sofie sköt vi i Silvretta Montafon, Vorarlberg och den sista episoden med David Deliv är från St Anton. Allihop är inspelade under februari nu 2019, så det är färska grejer!  

Vem har skött kamera och klipp?
– Marcus Ahlström har skött kamera, och till viss del även jag. Klippning och finishing touches är gjorda av Åre Media Network, och regin står jag för.

Det finns ju hur många duktiga svenska åkare som helst på kvaltouren, men att verkligen resultatmässigt få till det verkar svårt. Om vi ska vara lite kritiska: Vad tror du ”saknas” hos åkarna för att ta de där sista kliven upp på världstouren som exempelvis Carl Regnér lyckats med?
– Det är sån jäkla svår fråga. Som du säger så är alla duktiga, alla har vad som krävs och alla är villiga att skicka det. På något vis så kan jag inte undkomma känslan av att det helt enkelt, precis som i längdåkning, handlar om flyt och dagsform. På vilken given dag som helst kan ju alla köra samma linje, men alla kommer att krascha den någon gång. Nu kanske det låter väldigt förenklat och förminskat, men i slutändan så skulle ju alla platsa på touren om man uteslöt den faktorn. För det är inte fel på deras dedikering, deras rekningsförmågor eller deras fysiska form. Dom har hela paketet om du frågar mig. Det enda jag kan säga egentligen är detta: Kristofer Turdell kommer inte alltid etta på tävlingar, men han står alla sina åk, nu ligger han rankad två inför finalen och har ett bälte i bagaget redan. Den stabiliteten är helt unik.

Vi byter tema: Ryktet går på byn i Åre att du och sambon Lif är i färd med att snickra ihop en ny camperbil för äventyr i sommar. Är detta korrekt?
– Jag trodde aldrig du skulle fråga. Ja! Vi har fått mersmak, och kommer att köpa in en större bil som fungerar för att skida och surfa samtidigt. Planen är att dokumentera lite mer om projektet den här gången, det kanske dyker upp någonting här på Freeride under sommaren? Tills dess kan ni följa oss på @tintsofdrifters

Ett annat rykte är att vi på Freeride kommer att få se dig i en lärarroll inom en snar framtid, utan att avslöja alltför mycket, vad tror du om det filmprojektet?
– Det tror jag kommer bli dunderbra! Att spruta bajs ur kakhålet mixat med att daska puder från laggen är ett koncept som faller mig i smaken. Jag tror också att det kommer vara uppskattat av åkare som behöver några pointers, men inte har haft ekonomi eller ork att hyra in en bergsguide för att lära sig.

Ok, Fabian! Tack så mycket och lycka till nu med videoserien ”Hungry Swedes”!
– Tackar för det! Och ps till dig som läser: Känner du en Hungry Swede inom skidåkning, surf eller liknande, hör av er! Det kan bli kul!

Här ser du första episoden av Hungry Swedes med Hugo Scharl

.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.