Flera stora skidevent inställda på grund av corona

I onsdags beslutades det att alla planerade evenemang med fler än 500 personer ska stoppas. Ett efter ett kommer nu beskeden om inställda events i skidvärlden, där bland Red Bull Homerun i Åre och ett flertal tävlingar på Freeride World Qualifier.

Än så länge verkar det som att finalen i FWT Verbier kommer att bli av, dock utan publik. Så här sa arrangörerna bakom FWT om finalen i Verbier i ett pressmeddelande så sent som igår:

”I enlighet med de kantonala och kommunala myndigheterna, är tävlingen Xtreme Verbier 2020, samt tillhörande livesändning bekräftad. Däremot så kommer inga publika events eller festligheter att äga rum som eventby i stan, åskådarzon på berget, officiellt party. Tävlingsorganisatörerna är i regelbunden kontakt med myndigheterna för att bedöma situationen fortlöpande.”

I sammanhanget kan man nästa säga att världstouren sticker ut som planerar att anordna sin tävling, likaså gör de stora svenska cykeltävlingarna Vätternrundan och Cykelvasan än så länge, men läget kan givetvis ändras snabbt.

ETT FLERTAL SKIDEVENEMANG STÄLLER IN

För att undvika att Coronaviruset, COVID-19, ska spridas ytterligare har nu alla folksamlingar med över 500 personer ställts in i Sverige och runt om i Europa sker liknande regleringar. Den 12 april skulle populära Red Bull Homerun gå av stapeln för 11:e året i rad, men vid 14.00 igår postade de i sin Facebookgrupp att kalaset är avblåst. Samma gäller för den Alpina Världscupen i Åre, 12-14 mars, där världselitens damer skulle göra upp i parallellstorslalom, storslalom och slalom. De inställda tävlingarna innebär nu att damernas säsong är över för i år.

Den 28 mars skulle världens längsta längdlopp, Nordenskiöldsloppet, avgöras i Jokkmokk men även det eventet är nu inställt. Freeride World Qualifier har ett flertal inställda tävlingar med bland annat X OVER RIDE 3*** i Kitzsteinhorn 28 mars , Jasna Adrenalin 13-15 mars och Bansko 3*** 20 – 22 mars. Freeskiing Sweden har gått ut med ett pressmeddelande där de meddelar att alla nationella evenemang ställs in, där bland veckan och helgens SM tävlingar.

Just nu är läget osäkert och troligtvis kommer ytterligare ett stort antal evenemang att behöva ställas in. Vi uppmanar er återigen att vara källkritiska kring den information ni tar del av, samt att fortsätta att tvätta händerna noggrant.

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.