Fortsatt stängt i Italiens skidorter

Italienska skidorter som exempelvis Livigno hade förberett sig på att öppna idag. Men folkhälsominister Roberto Speranza och den italienska regeringen bestämde igår att man förlänger förbudet mot rekreationsskidåkning till och med åtminstone den 5 mars. 

De flesta av Italiens alpregioner har på senare tid haft en såpass låg smittspridning att skidorterna förberedde sig på att kunna öppna. Framförallt i Lombardiet, skulle flera orter öppna redan idag.

Nya data visar att nära 18 procent av de nya coronafallen i Italien nu utgörs av den brittiska virusmutationen, vilket fick Italiens regering att tänka om kring den alpina skidåkningen i rekreationssyfte:
– Oro för spridning av den brittiska varianten, och andra nya mutationer av corona har lett oss till detta beslut. Liknande beslut har också fattats i Frankrike och Tyskland, sade hälsominstern Roberto Speranza i ett uttalande rapporterar planetski

Besvikelsen i Livigno och Bormio var stor där man förberett liftar, pister, hotell, restauranger och allt annat. Skidorterna menar att tajmingen för regeringens beslut kom synnerligen olägligt och plötsligt, en dag före deras planerade öppning.

Sestriere och de andra systemen i Vialattea planerade att öppna på lördag. Borgmästaren i Sestriere, Gianni Poncet var missnöjd med regeringens beslut:
– För bara några dagar sedan bekräftade regeringen att vi kunde öppna. Den alpina skidåkningen har nu stått still sedan mars 2020 och det är snart ett år av paralysering av den huvudsakliga inkomstkällan och levebrödet för massivs av företag och familjer här i de italienska Alperna. Samtidigt ser vi storstäder i landet där shoppingcenter är fulla, det är folk på gator och torg och samtidigt så hör vi att skidåkning är farligt?

De italienska nationella myndigheterna berättade också att kompensation för skidlifts operatörerna ska börja utgå så snart som möjligt.

En snabb summering av Alpernas stora länder med skidåkning ger alltså nu följande giv: i Schweiz rullar skidorternas liftar men inresande svenskar måste sitta i karantän i tio dagar, i Österrike rullar liftarna för lokala skidåkare och inresande svenskar ska dessutom sitta i karantän i 10 dagar, i Frankrike är liftarna stängda och så även i Italien alltså. Men lugn bara lugn, Alperna står kvar X antal miljoner år till, så du behöver inte oro dig, du kommer att hinna åka mer skidor i världens bästa bergsskedja för skidåkare.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.