Alperna just nu: vad är öppet och vad sker? [UPPDATERAD 12 feb]

I Schweiz och Österrike rullar skidliftarna, men inresande svenskar ska sitta 10 dagar i karantän. Skidliftarna i Frankrike är stängda. En del skidorter i Italien öppnar måndag 15 februari, där finns ej krav på karantän. Åka som svensk till Alperna på sportlovet? Det blir nog svårt.
Artikeln publicerades 11 januari , uppdaterad 12 februari 2021.

>> 23 september 2021 har vi skrivit en ny artikel som tar upp vad som gäller kring corona, Alperna och skidresor till Norge

Coronapandemin påverkar fortfarande både Sverige och Europa. Det svenska utrikesdepartementet (UD) har ingen avrådan från resor till något av de stora Alpländerna Frankrike, Italien, Schweiz eller Österrike.

Om man som svensk väljer att resa till Alperna så är det dock så att man kan behöva sitta i karantän, detta gäller för både Schweiz och Österrike. Nästa vecka börjar sportloven i Sverige, men att åka skidor i Alperna blir nog verklighet för ett litet fåtal svenskar.

Den korta versionen: Är skidåkning för inresande svenskar i Alperna i närtid möjlig?

Det är tämligen svårt att åka skidor som inresande svensk i Alperna i närtid.
Den egentliga möjligheten, för de som vill och finner det lämpligt, är Italien. Flyg till Milano och att man håller sig i Lombardiet tex skidorterna Livigno eller Bormio som öppnar på måndag 15 februari.
Frankrike är stängt vad gäller skidliftar.
Schweiz och Österrike har båda 10 dagars karantän för inresande svenskar.

Vi har sammanställt information och rådande förutsättningar för att resa till och visats i de mest populära länderna i Alperna för skidåkning: Italien, Österrike, Frankrike och Schweiz. Antalet bekräftade coronafall i Alpländerna per 100 000 invånare den senaste veckan är 106 i Österrike, 208 i Frankrike, 139 i Italien och 122 i Schweiz, enligt planet ski. 

Italien

Status just nu för skidorter i landet:
Från och med måndag 15 februari kan de flesta av Italiens skidorter öppna formellt sett.

Detta efter beslut från en nationell expertkommitté förra veckan. Det gäller regioner som har låg risk för smitta (gulmarkerade på kartan), vilket är samtliga Alpregioner i landet förutom Sydtyrolens provins Bolzano (Trentino kan dock öppna).

Det är dock upp till regionerna att sedan bestämma om skidorterna får öppna eller ej.

I nuläget är det bara Lombardiet som har tagit beslut om att öppna from måndag, vilket innebär grönt ljus för tex Livigno, Bormio, Passo del Tonale. Antalet skidåkare begränsas till max 30 procent av respektive skidorts liftkapacitet per timme.

Smittkartan över regionerna i Italien berättar inte heller hela bilden om corona-situationen. Det finns enskilda städer och provinser som har en kraftig smittspridning. Dessutom är fortfarande icke nödvändig resor förbjudna mellan regionerna, åtminstone tom 15 februari då nytt beslut ska fattas.

Status just nu för inresa som svensk:
Sedan 15 januari kan man som svenska resa in i Italien, givet att man de senaste två veckorna vistats i Sverige (eller annat land som är klassat som C på Italiens lista, vilket är hela EU, Norge och Island), med ett negativt covidtest som inte är mer än 48 timmar gammalt.
Kravet på karantän är alltså borta för dessa svenskar.
Alla som reser in måste fylla i en självförsäkran och meddela att man befinner sig i regionen.  Har man inget negativt coronatest så ligger kravet på obligatorisk självisolering och hälsoövervakning i 14 dagar kvar.
Än så länge är det dock inte aktuellt att resa mellan regioner, vilket kan försvåra om man ska åka ner som svensk, nytt beslut kring detta fattas på måndag.

Exempel på nationella restriktioner som gäller i Italien:

 • fram till den 15 februari 2021 är det förbjudet att förflytta sig mellan olika regioner om inte av arbetsskäl, hälsoskäl eller andra absolut nödvändiga skäl som går att styrka;
 • krav på att bära munskydd som täcker mun och näsa i offentligheten. Kravet gäller såväl inomhus som utomhus, med undantag för privata hem;
 • förbjudet att förflytta sig utanför hemmet mellan klockan 22.00 och 05.00 om inte på grund av arbets- och hälsoskäl eller andra absolut nödvändiga skäl;
 • skidanläggningar kommer att hållas stängda, för närvarande, fram till den 15 februari 2021;
 • kollektivtrafiken får fyllas endast till 50% av sin kapacitet;

Vad vet vi om framtiden:
Smittspridningen i Italien har minskat sedan vi skrev artikeln 11 januari, och från och med 15 januari har en del restriktioner lättat. Från och med måndag 15 februari öppnar skidorter i Lombardiet.
Det är inte klart ännu om flera regioner öppnar sina skidorter, nationellt finns inget hinder.
Reseförbud mellan regioner gäller dock tom 15 februari.

Österrike

Status just nu för skidorter i landet:
Sedan den 24 december är skidåkning tillåtet i motionssyfte, för lokala skidåkare.
Hotell är stängda.

Status just nu för inresa som svensk:
Sverige räknas sedan den 10 februari under nuvarande bestämmelser som ett riskland, vilket innebär att huvudregeln vid inresa till Österrike är både negativt covid-test samt karantän 10 dagar. Vid inresa till Österrike krävs även registrering.

Särskilda restriktioner i Tyrolen 12 feb – (åtminstone) 21 feb 

 • Från och med den 12 februari 2021 kommer delstaten Tyrolen, där skidorter som St Anton, Saalbach, Kitzbühel, Ischgl, Sölden, Zillertal, Mayerhofen mfl, att spärras av med anledning av utbredningen av de nya virusmutationerna. Detta gäller åtminstone tom 21 februari. Bakgrunden är att Tyrolen har mer än 400 fall av den sydafrikanska varianten av coronaviruset. Skidorterna är dock fortsatt öppna för lokala åkare i Tyrolen.

Några av de nationella restriktioner sedan 8 februari

 • Utegångsförbud mellan 20.00-06.00 (med undantag för bland annat  hjälp till närstående, motion/rekreation eller ta sig till arbete eller utbildning).
 • Skidåkning är möjligt i motionssyfte, men det är upp till varje delstat att besluta om skidanläggningarna ska hålla öppet. Mun- och nässkydd av typen FFP2 måste bäras i bland annat liftköer och kabinliftar..
 • Restauranger och barer är stängda, men det är möjligt att hämta mat från restauranger.
 • Hotell är stängda för vanlig turism och får endast bokas i undantagsfall, såsom exempelvis vid arbetsresa.

Vad vet vi om framtiden:
Hotell är stängda åtminstone februari ut, varför det i princip bara är aktuellt att åka skidor för dagsbesökare i Österrike.

Frankrike

Status just nu för skidorter i landet:
Skidorter är öppna samt hotell, men skidliftarna är stängda.

Status just nu för inresa som svensk:
Alla över 11 år måste ha ett negativt corona-test som är högst 72 timmar gammalt. För närvarande är också rekommendationen att isolera sig i 7 dagar efter ankomst.

Exempel på lokala restriktioner som gäller i Frankrike:

 • Utegångsförbud från kl. 18:00 -06:00 gäller i hela landet från och med 16 januari.

Vad vet vi om framtiden:
Franska regeringen har meddelat att inga skidliftar får köras under åtminstone februari ut.
Det finns inget datum när skidliftarna kan börja köras igen.

Schweiz

Status just nu för skidorter i landet:
Alla skidorter är öppna. Ansiktsmask ska bäras på alla skidanläggningar, inklusive sittliftar och släpliftar. Ansiktsmask måste också bäras i slutna väntrum och vid kö utanför.

Status just nu för inresa som svensk:
Schweiz har infört ett krav på tio dagars karantän för resande från Sverige sedan med 28 december 2020. Ett negativt testresultat för Covid-19 undantar dig inte från det obligatoriska karantänkravet eller förkortar karantänperioden.

Exempel på lokala restriktioner som gäller i Schweiz:

 • Schweiziska skidorter kräver att ansiktsmasker ska bäras på alla skidanläggningar, inklusive stolliftar och släpliftar. Ansiktsmasker måste också bäras i slutna väntrum och vid kö utanför.
 • Förbud mot evenemang och sammankomster. Högst 5 personer i kretsen av vänner och familj.Fysisk avstånd på minst 1,5 meter krävs (om detta inte är möjligt: Stark rekommendation att bära en ansiktsmask).

De som inte följer lokala restriktioner riskerar böter.

Vad vet vi om framtiden: 
Nuvarande beslut gäller hela februari ut.

Mer information och källor:

Text: Petter Elfsberg & Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.