Alperna just nu: vad är öppet och vad sker?

I Österrike har skidorterna öppet men hotellen är stängda och för att resa till Schweiz krävs tio dagar i karantän. Italien planerar att öppna 18 januari, men får vi åka dit? Vad gäller egentligen för resor till Alperna just nu, vi reder ut informationen.

Coronapandemin står dessvärre fortfarande i full blom i Europa. I dagsläget avråder UD inte till resor till Alperna, men vi måste fortfarande sitta i karantän i många länder. Frågorna är många när det kommer till skidåkning i Alperna denna vinter. I vilka länder håller skidorterna öppet, vad gäller när vi ska resa dit och vilka lokala restriktioner råder egentligen?

Vi har sammanställt information och rådande förutsättningar för att resa till och visats i de mest populära länderna i Alperna för skidåkning, Italien, Österrike, Frankrike och Schweiz.

Italien

Status just nu för skidorter i landet:
Samtliga skidorter är stängda.

Status just nu för inresa som svensk:
Fram till och med den 15 januari, vid inresa i Italien, råder krav på obligatorisk självisolering och hälsoövervakning i 14 dagar. Karantänkravet ersätter kravet på att uppvisa negativt Covid-test. Den behöriga lokala hälsovårdsmyndigheten måste alltid utfärda ett intyg för att perioden för självisolering ska kunna avslutas.

Exempel på lokala restriktioner som gäller i Italien:

 • krav på att bära munskydd som täcker mun och näsa i offentligheten. Kravet gäller såväl inomhus som utomhus, med undantag för privata hem.
 • efter klockan 18.00 är det förbjudet att förtära både mat och dryck på allmänna platser.
 • förbjudet att skapa folksamlingar;
 • biografer, teatrar, konserthus, museum, mässor, danslokaler, diskotek, gym, badhus, nöjesparker och spa är stängda.

Vad vet vi om framtiden:
Det var tänkt att skidorterna skulle öppna den 7 januari. Men i takt med att smittspridningen ökat igen så har italienska myndigheter meddelat att de inte tar emot skidturister förrän tidigast 18 januari.

Österrike

Status just nu för skidorter i landet:
Sedan den 24 december är skidåkning tillåtet i motionssyfte, men det blir upp till varje delstat att besluta om skidanläggningarna ska hålla öppet. Mun- och nässkydd av typen FFP2 måste bäras i bland annat liftköer och kabinliftar.

I dagsläget håller de flesta orterna öppet, exempelvis Bad Gastein, St Anton och Mayrhofen. Men hotellen är fortfarande stängda, de österrikiska myndigheterna har meddelat att hotellen i Österrike kommer att öppna 25 januari.

Status just nu för inresa som svensk:
Personer som reser från Sverige måste tillbringa 10 dagar i karantän efter ankomst i Österrike. Ett  test för Covid-19 får göras tidigast efter 5 dagar i karantän. Karantänen kan avbrytas om testet är negativt.

Exempel på lokala restriktioner som gäller i Österrike:

 • utegångsförbud dygnet runt (med undantag för bland annat nödvändiga inköp, hjälp till närstående, motion/rekreation, ta sig till arbete eller utbildning, uträtta ärende vid myndighet).
 • stängda butiker och serviceinrättningar (förutom livsmedelsbutiker, apotek, post och banker).
 • restauranger och barer är stängda, men det är möjligt att hämta mat från restauranger.
 • hotell är stängda för vanlig turism och får endast bokas i undantagsfall, såsom exempelvis vid arbetsresa.
 • muséer, kultur- och inomhussportanläggningar håller stängt.
 • masktvång gäller i alla butiker, vårdinrättningar och kollektivtrafik samt taxi.

Vad vet vi om framtiden:
Den 24 januari är det tänkt att samhället gradvis kan återöppna igen.

Frankrike

Status just nu för skidorter i landet:
Samtliga skidorter är stängda.

Status just nu för inresa som svensk:
Frankrikes gränser är öppna för resanden från Sverige och det finns varken krav på karantän i Frankrike eller krav på Covid-test för svenska resenärer. Vid flygning är det obligatoriskt att bära munskydd på flygplatserna och ombord på planet och temperaturen tas innan ombordstigning. Den får max vara 38 grader.

Du kan resa till och från Frankrike med bil. Observera dock att utegångsförbud gäller mellan kl. 20:00-06:00, samt från kl. 18:00 i vissa regioner. Tillåtna förflyttningar anges nedan under lokala restriktioner.

Exempel på lokala restriktioner som gäller i Frankrike:

 • Det är obligatoriskt att bära munskydd utomhus och inomhus på offentliga platser samt i kollektivtrafiken.
 • Anställda uppmanas fortsatt att arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.
 • Offentliga platser som parker, trädgårdar och stränder är öppna medan museer, teatrar, biografer, barer etc är fortsatt stängda. Vissa restauranger erbjuder avhämtning.
 • Grundskolor och gymnasier är öppna medan universiteten endast bedriver distansundervisning.

Vad vet vi om framtiden:
Franska regeringen fattar nytt beslut 20 januari kring skidorterna, enligt bland andra Reuters.

Schweiz

Status just nu för skidorter i landet:
Alla skidorter är öppna. Ansiktsmask ska bäras på alla skidanläggningar, inklusive stolliftar och släpliftar. Ansiktsmask måste också bäras i slutna väntrum och vid kö utanför.

Status just nu för inresa som svensk:
Schweiz har infört ett krav på tio dagars karantän för resande från Sverige sedan med 28 december 2020. Ett negativt testresultat för Covid-19 undantar dig inte från det obligatoriska karantänkravet eller förkortar karantänperioden. Schweiz har inte stängt gränserna för resenärer från Schengen-länderna (inklusive Sverige) och vissa andra länder.

Exempel på lokala restriktioner som gäller i Schweiz:

 • Personer över 12 år måste bära mask på kollektivtrafiken, inklusive järnvägsstationer, plattformar, flygplatser och andra allmänt tillgängliga kollektivtrafikområden. Masker är också obligatoriska i alla allmänt tillgängliga inomhusutrymmen som butiker, kaféer, restauranger, museer och offentligt tillgängliga områden i administrativa byggnader.
 • Ansiktsmasker måste bäras på arbetsplatser och gymnasieskolor.
 •  Sammankomster bör undvikas där så är möjligt. Privata sammankomster är begränsade till 10 personer. Offentliga sammankomster är begränsade till 15 personer. Anordnade utomhusevenemang som demonstrationer är tillåtna förutsatt att försiktighetsåtgärder vidtas
 • Förbud mot evenemang och sammankomster. Högst 10 personer i kretsen av vänner och familj.
 • På restauranger, barer och kaféer får mat och dryck endast konsumeras under sittande, både inomhus och utomhus. Ansiktsmasker krävs. Högst 4 personer kan sitta vid ett bord (utom små barn). Alla anläggningar måste stänga kl. 19.00.
 • Restauranger i kantonerna som har bibehållit sin R-kurs under 1 kommer att tillåtas att hålla öppet till 23:00.

De som inte följer lokala restriktioner riskerar böter.

Vad vet vi om framtiden: 
Lokala restriktionerna gäller fram till och med 22 januari.

Mer information på swedenabroad.se

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.