Från och med idag får vissa svenskar åka skidor i Norge

I förra veckan meddelade den norska regeringen att de öppnar upp landet för större delen av Europa utan karantänskrav. De nya reglerna gäller från och med idag, 15 juli, och fram till den 20 augusti. I Sverige tillåts invånare från Skåne, Blekinge och Kronoberg att passera den norska gränsen, då regionerna uppfyller de krav och riktlinjer som det norska Folkehelseinstituttet satt med anledning av Covid-19.

Från och med idag, onsdag 15 juli, får svenskar från Skåne, Blekinge och Kronoberg åka till Norge och kan därmed njuta av sommarskidåkning i exempelvis Stryn och Folgefonna utan att behöva sitta i karantän tio dagar. Resterande delar av Sverige är ännu inte välkomna av den norska regeringen.

Norges krav för att välkomna resenärer från andra länder är att landet i fråga (i Sveriges fall, en region) är att statistiken ska visa mindre än 20 nya smittotillfällen per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. Dessutom ska mindre än 5 procent av de tester som gjorts under samma tid vara positiva.

Med det underlaget till grund så är det tillsvidare bara Skåne, Blekinge och Kronoberg som släpps in i vårt vackra grannland. Tidigare har även gotlänningar tillåtits passera gränsen, något som inte gäller längre.

Så för våra söderlänningar som kommer med takboxen proppad med skidor så gäller det att kunna bevisa varifrån de kommer kommer vid gränsen, för att få passera. Dock är det tillåtet att passera andra regioner på vägen mot Norge. De nya reglerna som den norska regeringen kommit med gäller från och med idag och fram till 20 augusti och utvärderas löpande.

Sveriges anses enligt Norges smittskyddsdirektör, Frode Forland, vara det land i Europa med högst smittspridning. Tidigare hårt drabbade länder som Spanien och Italien tillåts resa in i Norge, men större delen av Sverige får vänta ett tag till. Men tillsvidare, grattis Skåne, Blekinge och Kronoberg för att ni har en låg smittspridning och tillåts plöja slasksnö på lagg under resten av sommaren!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.