Glaciär kollapsade i Italien: minst 20 personer uppges döda

Minst 20 personer uppges ha omkommit när en del av en glaciär lossande och orsakade ett kraftfullt ras i Italienska Alperna i söndags. Orsaken till raset tros vara klimatförändringar och ovanligt höga temperaturer.

I söndags inträffade en fruktansvärd olycka på berget Marmolada som är den högsta toppen i östra Dolomiterna. Ett gigantiskt block bestående av snö, is och sten lossnade från glaciären Punta Rocca på 3300 meters höjd och startade något som kan liknas vid en enormt kraftfull lavin.

Glaciärblocket föll rakt ned mot en populär vandringsled där flera klättrare och vandrare befann sig. Dessa människor tros ha dragits med i raset eller ned i någon av glaciärsprickor på sluttningen.

Minst 20 omkomna

I nuläget uppger SVT att minst 20 personer har omkommit samt 9 personer skadats i raset. Dödssiffran förväntas dessvärre bli större då det fortfarande saknas personer och enligt uppgift tror man inte det är möjligt att hitta några överlevande i nuläget. På parkeringen nedanför berget står fortfarande 16 bilar kvar som ingen hämtat efter olyckan.

Blocket som lossnade kom upp i en hastighet av cirka 300 kilometer i timmen och skapade enorma krafter vilket innebär hårt åtgångna offer som sannolikt måste identifieras med dna. Räddningstjänsten räknar endast med att hitta enskilda kvarlevor och bland annat så används drönare för att hitta saknade personer.

Av de omkomna som lyckats identifierats är tre från Italien samt en person från Tjeckien. Enligt den italienska dagstidningen Corriere della Sera fanns också ett nioårigt barn bland de omkomna.

Smältande glaciär

Anledningen till raset lär vara klimatförändringarna och fenomenet kallas sérac, vilket är ett slags torn av is som bildas till följd av sprickor i glaciären. Under söndagen var temperaturen ovanligt hög och mätte omkring 10 plusgrader på 3000 meters höjd, något som kan ha bidragit till olyckan.

De höga temperaturerna gjorde också att sökinsatsen fick avbrytas under måndagen och flera varningar och evakueringar för nya glaciärras har föranletts till följd av oväder.

– Det är extrem värme. Det är klart att det är något onormalt, säger Walter Milan, talesperson för räddningstjänsten, till italiensk statlig tv.

Under måndagen reste Italiens premiärminister Mario Draghi till området och slog då fast att olyckan är direkt kopplad till den globala uppvärmningen.

– Åtgärder måste vidtas så att det som har hänt på Marmolada aldrig händer i Italien igen, sade han enligt nyhetsbyrån Ansa.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.