Gondollift i Kanada saboterad – vajern kapad och skadorna är enorma

En gondollift i Squamish, Brittish Columbia har med största sannolikhet utsatts för sabotage genom att vajern kapats. Skadorna beräknas uppgå till över en miljon kanadensiska dollar (motsvarar drygt 7 miljoner svenska kronor) och i medier runt om i världen spekuleras det om ekoterrorism.

Kanadensisk polis rapporterade i helgen att någon med största sannolikhet kapat vajern på gondolen Sea to Sky Gondola i Squamish, British Columbia, i närheten av Whistler under natten till lördag. Vajern och 30 tillhörande gondoler föll till marken och beräknas ha orsakat skador för över en miljon kanadensiska dollar, inga människor rapporteras skadade.

Incidenten inträffade under natten när gondolen stod stilla. Vajern till gondolen är 5,5 centimeter i diameter och ska ha varit i gott skick vilket talar emot att händelsen ska ha orsakats av naturligt slitage. Vajern undersöks för närvarande tekniskt av liftbolaget Doppelmayr samt av lokala säkerhetstekniker. Den kanadensiska polisen misstänker sabotage och i medier runt om i världen spekuleras det nu om begreppet ekoterrorism.

Det står klart att det fanns personer som bestigit berget under morgonen, och campare i närområdet ska ha hört en kraftig smäll och skrapande ljud samtidigt som händelsen inträffade. Polisen söker nu vittnen.

I nuläget är det troligaste att någon klättrat upp för en av stolparna som håller gondolen uppe och därifrån kapat vajern. Hastigheten och oförutsägbarheten som skapas när en spänd vajer kapas i kombination med utsattheten och höjden på platsen för det eventuella brottet, gör detta till en livsfarlig handling vilket konstaterats av kanadensisk polis.

Gondolen kommer förstås vara stängd under en lång tid men planeras att öppna åter.

Gondolliften Sea to Sky ger en fallhöjd på 850 meter och är öppen året runt, vintertid kan den användas för att komma åt topptursterräng. Det finns inga pister eller någon skidort knuten till gondolen. Karta över olika toppturer i området finns på deras webb, här.

Så här lyder den kanadensiska polisens, Royal Canadian Mounted Police (RCMP) pressmeddelande:

Under morgonen kring 07.00 (lokal tid) hittade personal till Sea to Sky Gondola vajer och gondoler på marken. Efter en första bedömning tillkallades RCMP (kanadensisk polis).

RCMP kom till platsen strax efter 08.45 och började arbetet med att fastställa vad som orsakat incidenten. Fram tills dess att händelsen är utredd behandlas detta som ett brott och polisen utesluter inte att handlingen är avsiktlig.

”Vi är medvetna om hur allvarligt skador detta potentiellt skulle kunna orsaka och är därför tacksamma att inga personer blivit skadad. Vi undersöker materiella skador just nu och vår nuvarande bedömning är att vajern kapats. Vi kommer fortsätta vårt arbete och uppdaterar er så fort som möjligt.” säger Cs.t Ashley Mackay, Media Relations Officer, Squamish RCMP.

RCMP arbetar för nuvarande tillsammans med Technical Safety BC och Doppelmayr för en grundläggande inspektion av vajern.

Just nu söker RCMP information från de som vistades i området under tidpunkten för det inträffade för att komma vidare i utredningen. Det inkluderarr vandrare, klättrare och campare som befann sig i området kring Sea to Sky Gondola samt Stawamus Chief Provincial Park mellan 04.00-09.00 (lokal tid) denna morgon.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.