Head e-RACE [2024]: ”Som att åka ett höghastighetståg i Schweiz”

Vi har teståkt Head e-RACE som enligt våra teståkare är väldigt bra på det den är bra på, det vill säga stora carvingsvängar. En skida för dig som gillar att piska pisten i hög fart helt enkelt.

Head e-RACE är en pistskida som kommer i tre olika skärningar och det här är mittenvarianten. Det finns också e-RACE Pro och skillnaden mellan dem är at Pro skidan har en raceplatta och fenolkanter.

Både fram och baktill sitter det plattor, eller chip, som omvandlar rörelseenergi i form av vibrationer till elektrisk energi. Det gör att micro-vibrationerna försvinner. Vi pratade med Thin Boman från Head som berättade tanken bakom det här chippet.

— Upplevelsen är att det är en lugnare och stabilare skida. Tanken är att man ska kunna fokusera mer på sin åkning och inte så mycket på hur skidan känns, utan det ska bara flyta på, säger Thin Boman.

Stora carvingsvängar var skidan bäst på, och det var den också riktigt bra på enligt våra teståkare.

Omdömen och betyg

—Den var ganska enformig, men den passar mig som har tävlat lite tidigare. Det går inte att göra så mycket annat än stora carving svängar, men den är bra till det! Den får en trea i betyg, säger Selina Wallin.

—Det var som att åka ett höghastighetståg i Schweiz, det var otroligt trevligt. Skidan satt fast, var otroligt stabil och jag kunde verkligen lita på grejerna och det var riktigt roligt. Men de är väldigt tunga och inte så smidiga. I betyg får den en svag fyra eftersom den är ganska enformig, men det den är bra på det är den väldigt bra på, säger Erik Hammarsten.

—Det här är en skida som trivs i höga farter och det gör jag med, så vi har en god symbios där. Jag tycker inte jag känner av det inbyggda chipet i skidan som ska hjälpa till att stabilisera skidan och styva till fibrerna så den flexar ut. Däremot tycker jag att den är fartstabil, ligger bra i sväng och har bra markkontakt. Jag saknar att den ”poppar” ut ur sväng. I betyg får den en stabil tre och en halv poäng, säger Jesper Hayland.

Head e-race (2024)

Typ av skida: Pist
Längder: 160, 165, 170, 175, 180 cm
Radie: 14,8 m (@170 cm)
Mått: 117-68-102 (@170 cm)
Teknologi/konstruktion: Trä och titanal kära. Skidan använder HEADs EMC-teknik, vilken tar bort oönskade vibrationer samtidigt som returenergin bibehålls.
Vikt: 1960 g (@170 cm)

BETYG: 3,5

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.