Henrik Harlaut drar ner på tävlandet, satsar på OS 2026

Att tävla i världscupen på både big air och slopestyle år efter år tar på kroppen. Nu tar 30 år fyllda Henrik Harlaut en paus från världscupen under två år för att storsatsa på OS 2026. Inspirationen kommer från Shaun White.

– Det är svårt att utveckla sin åkning när det går från tävling till tävling. Jag har pratat länge med Niklas Eriksson, vår coach om det här. Jag vill få lite tid att jobba fram ännu häftigare och vassare trick, men ändå köra några tävlingar för att hålla igång. Jag kommer inte sluta, men definitivt dra ner på tävlandet, säger Harlaut till SVT Sport.

Henrik Harlaut fyller 31 år nu i sommar och har haft en lång och framgångsrik karriär som freeskiåkare. Stockholmsfödde ”E-dollo” är en progressiv och glad urkraft inom sporten allt sedan han tog hem Kungsträdgårdens rail jam 2007 och ja, långt före dess sågs han sväva stiligt bland kickar och rails i Bräcke, Åre dit familjen flyttade när Henrik var 9 år gammal.

Harlaut tog sitt åttonde guld på X Games i vintras, och har därmed tretton medaljer från X Games. Åtta guld och fem silver. Wow. På OS i Peking tog Harlaut sin första olympiska medalj, brons i big air och det var första gången som big air fanns på OS-programmet. Det var Harlauts tredje vinter-OS, där de två första bara innehåll slopestyle.

Men när svenska freeskilandslaget för nästa vinter 2022/2023 i dagarna presenterades lyste Henrik Harlaut med sin frånvaro. E-dollo har en plan, och den stavas v-i-n-t-e-r-O-S-i-I-t-a-l-i-e-n-2-0-2-6.

Freeskiing Team Sweden presentation åkare i A-landslaget säsongen 2022/2023.

Hugo Burvall, Sundsvalls SLK
Isak Davidsson, Bjursås IK
Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK
Melvin Morén, Sälens IF
Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK
Oscar Wester, Freestyleåkarens förening

Henrik Harlaut siktar mot Milano och OS 2026

Nästa säsong kommer Henrik Harlaut alltså helt sonika ta en paus från världscupscenen, något som har varit en del av planen sedan länge. Tanken är att tävla mindre för att kunna optimera träningsförutsättningarna med siktet inställt på OS i Milano/Cortina 2026.

– Tanken är att få lite mer tid till att förhoppningsvis kunna bli ännu bättre på att åka skidor. Det är inte för att jag på något sätt vill sakta ner, nästan tvärt om, att jag vill öka svårigheten och försöka bli ännu bättre. När man tävlar mycket är det svårt att få tid att verkligen utveckla sin åkning under säsongen och de senaste 20 åren har jag tävlat väldigt mycket, nu vill jag ändra lite på mitt upplägg, säger Henrik Harlaut.

Även om Henrik Harlaut inte kommer tävla på världscupen nästa säsong kommer han finnas med när freeskilandslaget tränar på bland annat airbagen i Kläppen:
– Henrik kommer inte vara en del av landslaget nästa säsong men han kommer fortfarande träna med landslaget för att underhålla och utveckla sin skidåkning, säger Niklas Eriksson.

Att tävla mycket i en fysiskt påfrestande sport sliter på kroppen och för att hålla högsta nivå under många år är planen nu att minska på tävlandet mellan OS-säsongerna, ett koncept som även den amerikanska snowboardikonen Shaun White kört på. Efter det historiska OS-bronset i big air är Henrik Harlaut nu på jakt efter ett fjärde OS-deltagande.

– Just nu är planen att tävla lite mindre i två säsonger för att sen när kvalet inför nästa OS börjar känna mig i form och försöka ta mig till OS 2026, säger han.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.