Henrik Harlaut har chans att slå Tanner Halls rekord på X Games

Inatt drar den 19:e upplagan av X-Games i Aspen igång, en av årets absoluta höjdpunkter. Henrik Harlaut har där chansen att slå Tanner Halls rekord med 11 X games medaljer. 

Henrik Harlaut som har elva X- Games medaljer i bagaget varav fem guld i Big Air och ett guld i slopestyle är riktigt peppad på årets tävlingar:
– Det känns bra inför slopestylen. Nu har vi bara tränat en dag, men det är tre railsektioner följt av fyra hopp. Railsen fungerade riktigt bra för mig, jag hittade olika linjer att köra så nu handlar det mest om att hitta vilken linje och tricks jag trivs bäst med.

Hoppen är tre ”vanliga hopp” men det sista hoppet är ett lite annorlunda:
– Det är två pipe-hopp till en landning, och jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra där, men jag har en god idé. På dagens träning kommer jag lägga lite mer fokus på den, säger Henrik Harlaut.

Du är på delad plats med Tanner Hall med flest X-Games medaljer. Hur känns det att du kan slå honom nu i helgen och bli den skidåkare som har mest X-Games medaljer?
– Det är egentligen ingenting jag tänker på så mycket. Det har dels att göra med att jag känner att min karriär är långt ifrån slut, så det här är inte min sista chans så att säga. Tanner är en riktigt stor förebild för mig, och han tog faktiskt samtliga av sina medaljer här i Aspen, så jag har ju haft det lite lättare än vad han hade. Det är ändå kul att få dela platsen med honom eftersom han har haft en stor påverkan på mig och min skidkarriär.

Vad är dina mål inför helgen?
Det är att jag sätter ner åk som jag är nöjd med. Jag känner mig mer redo i år än förra året, eftersom jag har spenderar lite mer tid hemma och har kunnat träna på lite nya tricks.

I år är rekordmånga svenskar inbjuda till det spektakulära eventet. ​Till X-Games blir alla åkare personligt inbjudna, och i år är det tio svenska atleter som får äran att delta. Skidåkarna är fem: Henrik Harlaut, ​Oscar Wester, Jesper Tjäder, Oliwer Magnusson, Pär Hägglund och Magnus Graner. På Snowboard är Sven Thorgren och Niklas Mattsson inbjudna, medan de tre herrarna ​Daniel Bodin, Marcus Ohlsson och Rasmus Johansson tävlar i skoter.

Tyvärr ser vi inte några kvinnor på start, närmast att bli inbjuden var så klart Jennie-Lee Burmansson som precis är tillbaka efter knärehabilitering, men hon är inte med i Aspen denna gång.

Teknisk och krävande course

Sven Thorgren tog brons i Big Air i Aspen förra året och har sammanlagt fyra X-Games medaljer på meritlistan, som han hoppas kunna öka på i helgen:
– Jag gillar verkligen coursen här. Den är teknisk och krävande och det tycker jag om. Vi har inte haft bästa väderförutsättningarna på träningsdagarna, så alla har fått kämpa, men det ser lite bättre ut inför kvaldagen, så det ska nog bli funka tror jag.

– Eftersom jag var på pallen på Big Air:en förra året är jag direktkvalificerad till finalen i år, så det kommer även göra att jag kan hushålla lite mer med energin i år och kunna vara bäst när det gäller. Sedan avslutas ju allt med ett railjam för min del och det blir som en bonustävling. Det är riktigt kul att Niklas är här i år också även om han är reserv, men förhoppningsvis får han en plats till knucklehuck-tävlingen i alla fall, säger Sven Thorgren.

Tävlingsschema och mer information:
X GAMES I ASPEN 2020 BANKAR PÅ DÖRREN

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.