Historisk svensk vinst i parrallellpuckel – första guldet på över 20 år

Sverige har tagit sitt första guld i parallellpuckelpist på över 20 år. 1998 knep Jesper Rönnbäck segern i denna spektakulära gren och i helgen var det Ludvig Fjällströms tur att kliva högst upp på prispallen under världscupen i Idre, tillsammans med en australiensare?

Igår tog Sverige ett historiskt guld i parallellpuckelpist under världscupen i Idre Fjäll. Svenska Ludvig Fjällström fick kliva högst upp på pallen tillsammans med Matt Graham från Australien. Kraftig dimma gjorde att finalåket fick ställas in och därmed togs beslutet att finalisterna delar på guldet, något som aldrig hänt tidigare.

Ludvig Fjällström körde stabilt och snabbt under de åk som tog honom till final, som aldrig åktes. Efter tävlingen är Ludvig glad men något förvirrad.
– Hela dagen har varit upp och ner. Först är jag så glad när jag inser att jag kommer vara topp två och göra personbästa, sen stoppas tävlingen och besvikelsen för att jag kanske skulle missa det ändå. Men sen löstes det så här och det känns ändå bra. Lite konstigt så klart, men jag är ändå glad. Det är en vinst, även om jag inte sett framför mig att min första vinst skulle se ut på det här sättet. Det känns bra att dela på det med Matt, vi är bra polare.

Guldet är historiskt på flera sätt, senast Sverige tog hem en första plats i parallelpuckelpist var 1998, då i Hundfjället i Sälen. Och det var inte vem som helst som la beslag på den medaljen, utan nämligen legendariska friåkaren Jesper Rönnbäck. Och vem vet, kanske blir Ludvig Fjällström vår tids nästa stora friåkare?

KORT FAKTA PUCKELPIST

Som tävlingsgren har puckelpist nästan 40 år på nacken, men det var först vid OS i Albertville, 1992, som sporten fick officiell OS-status. I dag tävlar man i två grenar. Singel- och parallellpuckelpist.

I parallellpuckelpist delas backen upp i två banor så att åkarna kan mötas sida vid sida.Tävlingen avgörs enligt ett turneringssystem. Den som förlorar blir utslagen. Den som vinner går vidare till nästa omgång. Bedömningen sker ungefär på samma sätt som i singelpuckelpist, men formatet gör att åkarna pressar varandra att åka ännu lite fortare.

  • Läs mer om sporten på skidor.com som är svenska skidförbundets sajt.
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera