Hög tid att söka säsongsjobb

Sugen på att åka skidor, tjäna pengar och flytta hemifrån? Det börjar bli dags för de som vill göra säsong att skicka in sina ansökningar till företag i fjällen och alperna. Freeride presenterar en kort introduktionsguide för dig som vill söka säsongsjobb.


Ski Lodge Engelberg en snöig novemberdag i väntat på de första gästerna
Foto: Eric Spongberg

Varje år flyttar tusentals unga svenskar från sin hemort till ett berg för att göra säsong. Vissa har sparade pengar sedan tidigare, andra arbetar vid sidan av för att få ekonomin att gå ihop. Flera bolag söker nu extraanställda, det betyder att det är hög tid att skicka in din ansökan.

Skidanläggningar i Sverige och i alperna är ofta i behov av ett stort antal anställda som inte planerar att bo kvar i byn efter att snön har smält. Ett enkelt sätt för många unga att få komma nära bergen och få kombinera ett jobb med möjligheten att åka skidor eller bräda, är därför att flytta under en kortare tid. Att göra säsong, eller ”säsonga” som de flesta säger, innebär ofta nytt jobb, nya vänner, fest och en massa skidåkning. Om detta lockar är det nu dags att skicka in sin ansökan till dessa arbetsgivare.

Exempel på arbeten man kan göra under en säsong är liftskötare, pistör, diskare, bartender, städare eller butiksbiträde. Olika jobb kräver olika utbildning och har olika förutsättning för hur mycket ledig tid på berget man kan få. Det kan därför vara klokt att fundera på vad man vill göra med sin lediga tid efter jobbet .

Freeride pratade med Eric Spongberg på Ski Lodge i Engelberg för att få lyssna på vad för tips de har för en person som vill säsonga.


Hej Eric! Vad är det viktigaste att tänka på om man vill arbeta säsong?

– Mitt första tips är att ta tag i det på en gång, helst igår. Maila arbetsgivare i alla de orter du kan tänka dig att åka till. Ju tidigare du är ute, desto större chans är det att hitta exakt det jobb du vill ha. Och om du faktiskt hittar något du brinner för kommer du trivas mycket bättre, du kommer lära dig ett nytt yrke och du kanske kan välja dina arbetstider bättre.

Hur skall man göra för att söka arbete hos er?

–Till att börja med – skicka ett personligt brev och ett CV. Det är inte alla som kommer ihåg de två sakerna. Sedan är det alltid bra att läsa på lite om vad Ski Lodge är och varför vi valde att starta det här stället för 5 år sedan, då har du kommit en bit längre på vägen. Sedan måste du också ha arbetat med och brinna för service och gästfrihet, annars kommer du inte att ha roligt på jobbet hos oss. Så låt det skina igenom!

När ska man söka hos er?

–Så snart som möjligt, vi sitter just nu och läser ansökningar och kommer spika teamet innan sista september.

Hinner man åka mycket skidor om man arbetar på Ski Lodge?

–Det beror på vilken tjänst du har så klart, men vi vill att alla som arbetar hos oss ska kunna åka minst 2-3 dagar per vecka. Inte minst för att det är viktigt för våra gäster att personalen kan berget och tipsa om bra ställen.

Några sista tips till de personer som vill arbeta på en skidort i vinter?

–Skicka din ansökan tidigt, var tydlig med vad du kan och vad du har jobbat med tidigare – skriv inte att ”jag skulle kunna tänka mig att jobba med lite vad som helst”. Tänk också på att det inte kommer att vara nysnö och sol bara för att du har en ledig dag, så hitta bra människor att åka tillsammans med som alltid är peppade på att sticka upp på berget. Det går att ha riktigt kul även vid horisontellt snöfall i flatljus med rätt folk. Lycka till!

Stora arbetsgivare i de svenska fjällen är Skistar, Stadium och Sportstyle

Freeride har också en egen tjänst där vissa lediga säsongsjobb kommer upp. Klicka här för att se dem.

Text: Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.