Hugo Burvall belönas med stipendium på 50 000 kr

Freeskilandslagets Hugo Burvall får ett litet kassaklirr genom ett stipendium. Tillsammans med fem andra elitidrottare som kombinerar olika former av skidåkning och studier har han tilldelats Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium på 50 000 kronor.

22-åringen Hugo Burvall från Sundsvall blev i somras föga förvånande återigen uttagen till det svenska freeskilandslaget tillsammans med Henrik Harlaut, Jennie-Lee Burmansson, Jesper Tjäder, Oliwer Magnusson och Oscar Wester. Hugo körde sin allra första internationella världscuptävling med FIS i Mammoth Mountain USA i januari 2016 i slopestyle. Hugo har därefter lyckats bäst internationellt på världscupen i Big Air och kom trea i den totala världscupen 2018.

Hugo har funnits med på den svenska skidscenen sedan lilla genombrottet med Young Gunz 2012. Då, 15 år gammal, banade Hugos videoansökan vägen till sponsorkontrakt med olika skidmärken.

Och igår blev det återigen lite klirr i kassan, då Hugo tillsammans med fem andra elitidrottare som kombinerar olika former av skidåkning och studier tilldelades Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium på 50 000 kronor. Det är Svenska Skidförbundet som fått välja ut stipendiaterna inom sitt fält:
– Det är viktigt att våra aktiva har en utbildning att falla tillbaka på efter att deras elitsatsning är över. Så vi är väldigt stolta över våra sex utvalda idrottare som visar att det går utmärkt att aktivera både hjärna och kropp, genom att satsa både på sin utbildning och elitkarriär, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

Elitidrottsstipendiet kan sökas av elitidrottare på landslagsnivå som studerar minst halvfart vid universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. I år var det totalt 391 som sökte stipendiet och av dessa tilldelades stipendiet till 75 idrottare. Inom skidor var det alltså sex personer som fick stipendium i år. Förutom Hugo Burvall från Freeski, fick också alpina åkaren Felix Monsén också ett stipendium, resterande fyra är längdåkarna: Johan Häggström, Johanna Hagström, Lisa Vinsa, och Martin Bergström.

Stipendiet kommer som vanligt att delas ut i samband med Idrottsgalan, som denna gång arrangeras den 27 januari 2020.

Och freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson är peppad på en ny tävlingssäsong med Hugo och de andra:
 –Vi är i ett läge där vi har en bra mix av äldre erfarna åkare och unga talanger som är på väg att befästa sig i världstoppen vilket gör att vi har ett hungrigt gäng att jobba med och det är väldigt inspirerande att se hur de yngre pushar de äldre och vice versa. Förhoppningsvis får vi även ordentligt välkomna Jennie-Lee Burmansson tillbaka på tävlingsscenen i början av vintern och det är något vi alla ser fram emot, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Nästa världscuptävling i Big Air går i italienska Modena i början av november. Denna säsong är det inga stora evenemang som OS eller VM på programmet utan gammal hederlig världscup, X Games för inbjudna och självklart SM på hemmaplan i Sverige.

En världscuptävling i Big Air kommer dock att köras i Beijing för första gången, vilket kan ses som uppvärmning inför OS i Kina 2022 då Big Air är med på det olympiska programmet för första gången. Får vi där se den nyblivne stipendiaten Hugo Burvall dropa in?

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer