Idag startar lavinprognoserna i Sverige

Idag 20 december publicerar Lavinprognoser.se de första prognoserna för vintern 2018/2019. Först ut med dagliga lavinprognoser är södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen samt västra Vindelfjällen där bland annat destinationerna Åre, Funäsfjällen och Hemavan ingår. I år utökas också servicen med ett nytt område som är Södra Lapplandsfjällen.

Fyra dagar för dopparedagen kickar Naturvårdsverket igång sin sajt Lavinprognoser.se för vintern. Där hittar du aktuella lavinprognoser för sex områden i den svenska fjällvärlden, en tjänst som fler och fler svenska skidåkare använder för att göra sin skidåkning bättre och öka medvetandet vad gäller snöförhållanden. I år utökas antalet områden från fem till sex. Det nya området är Södra Lapplandsfjällen. Inget område har tagits bort sedan starten vintern 2015/2016.

Inom de svenska fjällområden som lavinprognoser publicerades för observerades över 800 laviner under den senaste vintern.”

En ny enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet, som Naturvårdsverket samordnar, visar att hälften av offpist-skidåkarna använder lavinprognoser.se som ett verktyg för säkrare offpiståkning:
− Lavinprognoser.se har på kort tid blivit ett viktigt verktyg för säkerhetsarbetet i fjällen, och bidrar i hög grad arbetet för ökad kunskap om laviner och minskat antal olyckor, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd.

Lavinprognoser.se ger en detaljerad bedömning av lavinfaran utanför skidanläggningarna för två dagar framåt. Tillsammans med bedömningen ges även råd om hur man kan åka offpist eller på annat sätt färdas i brant terräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Lavinexperter vid Naturvårdsverkets lavinkontor i Östersund analyserar informationen som kommer in från lokala observatörer eller väderstationer och tar sedan fram prognoserna baserat på en sammanvägning av information från fältet och detaljerade lokala väderprognoser från SMHI.

I slutet av vintern 2017 genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning där 1208 offpist-skidåkare deltog. Det var er initierade skidåkare på Freeride.se som fick chansen att tycka till och dela med er av era erfarenheter och attityder kring laviner. Undersökningen publicerades för tio dagar sedan. Den visade att hälften av de som svarade använde Lavinprognoser.se i sitt beslutsfattande. Nästan hälften svarade också att det är lätt att få tag på bra information om lavinfara och lavinterräng när de ska åka offpist. När en liknande undersökning genomfördes 2013 var motsvarande andel knappt två av tio. En rejäl utveckling således från 20 procent till 50 procent.

”Sedan år 2001 har totalt 35 svenska skid- och snowboardåkare omkommit, varav 30 utomlands där 25 dödsfall har varit i Alperna.”

Inom de områden som lavinprognoser publicerades för observerades över 800 laviner under den senaste vintern. Det var en vinter med växlande väder och tidvis komplicerade lavinförhållanden. Under två veckor i slutet av mars och början av april registrerades drygt 300 laviner. Två tragiska dödsfall inträffade i Sverige under 2018 varav en var en 45-årig snöskoterförare i Ljungdalen och en var 60-årig skidåkare från Norge som omkom i Nallo vid Kebnekaismassivet i samband med heliskiing. Utomlands omkom en svensk man som var 25 år i indiska Gulmarg.

Sedan år 2001 har totalt 35 svenska skid- och snowboardåkare omkommit, varav 30 utomlands där 25 dödsfall har varit i Alperna. I dessa olycksfall har 30 av 35 varit män. Det senaste svenska dödsfallet för skidåkare i Sverige var år 2013 då en 32-årig man omkom i Åre.

Den allra första prognosen kommer idag klockan 17.30 och gäller för de tre områdena: Västra Härjedalsfjällen, Södra Jämtlandsfjällen och Västra Vindelfjällen. Prognoserna uppdateras klockan 17.30 varje kväll fram till och med den 1 maj 2019. Prognosperioderna för Södra Lapplandsfjällen är 17 januari till 1 maj, Abisko- Riksgränsenfjällen: 17 januari till 14 maj och Kebnekaisefjällen 1 mars till 1 maj.

Under vintern 2018/2019 kommer Lavinprognoser.se att löpande publicera lavinprognoser för sex välbesökta områden i de svenska fjällen. Dessa är

  • Södra Jämtlandsfjällen (20 december – 1 maj)
  • Västra Härjedalsfjällen (20 december – 1 maj)
  • Västra Vindelfjällen (20 december – 1 maj)
  • Abisko/Riksgränsfjällen ( 17 januari till 14 maj)
  • Kebnekaisefjällen (1 mars – 1 maj)
  • Södra Lapplandsfjällen (17 januari – 1 maj) NYTT område för i år

Här läser du lavinprognoserna: www.lavinprognoser.se

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.