Inför NM: Henrik Windstedt

Med sju segrar i bagaget är Henrik Windstedt den åkaren som stått överst på pallen i Riksgränsen flest gånger bland skidåkarna. Henke berättar här om segrarna, sin ryggskada och eldar på pingiskriget med Johan Jonsson.


Foto: J.Bernard

Det har blivit sju segrar för dig uppe i Riksgränsen under NM och den senaste segern kom förra året. Vad är det som driver dig?
Riksgränsen och NM har alltid varit en del av min vinter så länge jag kan minnas. Jag har varit där varje år sen 1996 och de första åren åkte jag bara med familjen men jag hade ju läst om NM i skidtidningar och kollat ut vart tävlingen kördes och så vidare. Hade man tur tajmade man in vistelsen samtidigt som Jeppe Rönnbäck och Acke och resten av Free Radicals-gänget.

2000 körde jag mitt första NM, vilket var riktigt stort. Det var kul att köra mot mina friåkningsidoler i Sverige och jag gick ju för mig att slå dem men slutade femma, neddömd förstås, haha.

Robban Olsson vann det året och vi delade rum vilket var coolt. Sen vann jag året efter och då förstod jag väl min potential och sen dess har jag gått för det. Det var kul att köra NM på den tiden och med mina vinster har ju pressen kommit och det har ju inte gjort saken mindre seriös. Men NM-veckan är främst en skön avslutning på säsongen, jag lägger inte ner för mycket nerver på NM men väl på start taggar man till och vill prestera sitt yttersta.

Den här säsongen förstördes delvis på grund av ryggproblem och den 19 januari meddelade du att valde att hoppa av världstouren. Hur kändes det att ta det beslutet?
Det var såklart jäkligt tråkigt men jag hade ju inget val. Ryggen höll inte att köra på högsta nivån och då har jag inget där att göra.

Vad har drivit och inspirerat dig när världstouren var ute ur bilden? Hur har du resonerat och prioriterat?
Jag hade smått panik under den första perioden för jag gjorde en magnetröntgen av ryggen men läkarna hittade ingenting. Jag hade fortfarande ont och försökte köra på framför kameran, till exempel gjorde vi ett stort reportage för Powder i Österrrike. När det inte blev bättre men heller inte sämre så var det jobbigt. Det går inte att koncentrera sig på åkninigen när nåt gör ont hela tiden så det var riktigt segt.

Att bara få åka bra snö i skön terräng var det som drev mig. Att åka skidor är det bästa jag vet så jag försökte göra allt för att få till det. Samtidigt gick jag till olika läkare och försökte få bukt på ryggen med det var svårt att sätta en diagnos.


Henrik Windstedt
Foto: Freeride World Tour

Hur har de senaste månaderna sett ut?
Mycket åkning och jag har försökt att öka takten. Jag var runt fem veckor i Alperna med fotografen Mattias Fredriksson för diverse repotage sen drog jag en vecka med Peak Performance till Italien och fotade. Efter det körde vi en produkttestvecka med Salomon vilket var mycket intressant.

I april var det bra åkning i Åre så vi fotade en del här och drog även en vecka till Stranda i Norge. Skandinavien är rikitgt fint när det är fint. Ett par dagar innan stängning gjorde jag illa ryggen igen och nu kunde man se på resultatet från magnetröntgen att jag har en liten buktning på en disk. Den kommer självläka på cirka 3-6 månader och jag rehabtränar för fullt.

Hur pass återställd skulle du vilja säga att du är just nu?
25%.


Henrik Windstedt
Foto: Freeride World Tour

Tillbaka till Gränsen och NM. Johan Jonsson berättade i vår intervju med honom inför NM om en viss pingisturnering. Han sa bland annat  ”jag dängde Henke senast, och att han såg rätt sur ut. Handsken är kastad!” Någon respons på det?
Haha, det där har jag inget minne av. Att Jonsson är i final brukar inte vara vanligt. Jag  hade kanske fem-sex finalplatser på rad och spelade med vänstran.

Vilka var dina svagheter förra året? Pingismässigt alltså.
Koncentrationen. Det är så mycket nytt folk i pingisrummet nu för tiden och ingen tar ju med sig eget spelverktyg.

Och dalmasens (läs; Johan Jonsson) styrka? Även detta pingismässigt…
Han ser ju för bra ut i bar über.

Har du hunnit med att träna någon pingis?
Inte en boll är smashad den här vintern men racket är tvättat och peppet på max inför Gränsen.


Henrik Windstedt tar luft
Foto: Ola Melin
Nog pratat om pingisen. Vilket är ditt bästa NM-minne?
Alltså, jag har ju varit där på tolv NM och bara missat ett, år 2006. Det går inte att ta ut ett minne då alla år har bjudit på nåt riktigt gott. Några banketter har ju varit makalösa. Som snöbollskriget inne och utanför Lappis och efterfesten i skotergaraget och massa fler.

De första åren då allt var nytt och spännande, typ när man sneakade in på Grönan som underårig och när man satt i repan och kollade in i solen tre på morgonen.

Och ditt sämsta?
2004 gick det inte så bra för mig. 2006 missade jag på grund av skada och 2010 var inte heller mitt år tävlingsmässigt. Men man har ju fortfarande haft sjukt kul över lag.

Kommer vi få se dig på pallen i årets tävling?
Nej, det kan jag lova.

Vilka tror du kommer stå på pallen?
Jag tror på Hargin, Reine och Wille i år. Men det kommer alltid nån som lite oanat spexar till sig en pallplats så det blir trångt där framme.

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.