Inför NM: Johan Jonsson

På tisdag inleds NM i Riksgränsen och här berättar Johan Jonsson om sina tankar inför tävlingen. Hör Jonsson berätta om allt från Eddie Meduza, fiske och känslan att slå Henrik Windstedt i pingis till hur planen ser ut för att hamna på pallen.


Per Jonsson och Johan i Riksgränsen
Foto: Johan Jonsson

Förra året fick du ställa in NM-deltagandet på grund av skada, efter ett försök på en dubbel bakåtvolt. Är du revanschsugen i år?
På dubbel bakåt eller NM? Haha. Närå, jag antar att du menar tävlingen? Jag känner väl att det ska bli roligt, som vanligt. Jag tävlar ju inte annars så man vet aldrig riktigt hur det ska gå men om man lyckas lura någon av storfräsarna att berätta vart man ska köra för att få mycket poäng, så kanske man kan skrälla. Jag var sexa sist, så borde väl försöka vara bättre än det kanske. Mest sugen är jag dock på att piska Henke (Windstedt, reds anm) i pingis. Det ska väl visserligen inte bli så svårt…

Haha. Ja, vad är grejen med den mytomspunna pingisturneringen? Jag såg att du hade dammat av pingisracket häromveckan.
Vet inte om den är så sjukt mytomspunnen men jag vet att jag dängde Henke senast och att han såg rätt sur ut. Handsken är kastad!


Foto: Johan Jonsson

Du är på plats i Gränsen och har inlett det obligatoriska gänghänget. Vilka är där just nu och hur trivsamt är det?
Jag är här med Adam Falk och Nicke Jacobsson från Winter Project, fotografen Daniel Rönnbäck, och campingens stolthet – Per Jonsson. Vi är här för att filma ihop en del till det nya filmprojektet J.O.B. (Junkies On a Budget, reds anm), som är ett europeiskt projekt som faktiskt verkar ha kommit på ett nyskapande skidfilmsprojekt. Så Falken och Nicke är så kreativa att de skelar av trötthet på kvällarna. Kan vara för att deras RED är så jävla tung visserligen…

Stämningen har, om möjligt, varit ännu bättre än den brukar. Anledningen är att vi har fått uppleva det här localsen alltid pratar om, men som man inte riktigt trott på; episka puderförhållanden i Riksgränsen. Igår var det en 14-timmar skiddag, och varje sekund var värd som fan. Idag är det dock flatljus, storm och snö. Men vilodagen var ändå välkommen.

Går det att jämföra med fiske?
Åh, äntligen lite fiskesnack… Ha ha. Ja, en del går att jämföra med fiske. Igår till exempel var vi ute och hikade till solen gick ner. Och när jag, den lokala hjälten Jon Nilsson och och Adam stod där i det oranga ljuset på toppen, reda att droppa in, då var det lite samma känsla som att vara ute på fisketur med ett par goda vänner. Man har gått långt för att komma fram till någonting man längtat efter. Och det ser precis lika bra ut när man kommit dit som man hade hoppats på. Sen vet man ju aldrig, när man lägger första svängen kan det ju vara shitfuck, precis på samma sätt som en episk å kan vara tom på fisk.

Om tävlingen skulle vara en sång, vilken sång skulle det vara?
Torsten hällde brännvin i ett glas åt Karin Söder. Folk kommer upp till Riksgränsen efter en lång säsong som ibland innehållit en hel del besvärlig nykterhet och olika krav. Men väl här, så kan man slappna av och ta sig nån. Jag tror det var det som Torsten och Karin ville också, egentligen.

Vilka saker ser du mest fram emot med NM i Gränsen?
– Gängshreddet dagarna innan. Jag tror de flesta är här lika mycket för det, som för själva tävlingen. Dagarna innan tävlingen innehåller oftast årets roligaste åkning.

– Banketten. Man har sällan tråkigt på detta sjöslag. Är det inte skidproffsbrottning så är det kundvagnskastning, däckningar, slagsmål och portningar. Bra fest helt enkelt!

– Tävlingen. Alltid skoj att se gamla rävar battla med nya förmågor. Se gamla linjer köras på annorlunda sätt, eller nya linjer uppfinnas. Nivån på NM är sjukt hög, och det är jäkligt skoj att se på!

Vilka tre personer ser du mest fram emot under NM i Gränsen?
– Henrik Windstedt. Alltid favorit.

– Reine Barkered. Jag undrar om han känner: ”Jaha, om jag vann världstouren, så borde jag väl sopa hem NM hur lätt som helst.” Ska bli kul att se vad han hittar på för att göra det.

– Kristoffer Turdell och Alexander Björk. De har shreddat ihop i Andermatt hela vintern, och jag tror båda är segeraspiranter faktiskt.

Villket är ditt bästa NM-minne?
Ifjol åkte jag knappt skidor för jag var paj i en fot hela vintern men här uppe hade jag en sjukt kul vecka dagarna innan tävlingen. Sen slammade jag tyvärr ur mig och kunde inte vara med på själva NM men det spelade ingen större roll, för det var så jäkla kul dagarna innan. Sen är Kajs åk från ravinen 2007 en bubblare. Sjukt bra och kreativt.

Och ditt värsta?
Vet inte om jag har så många dåliga minnen här. 2004 blev jag och typ halva startfältet knall dagen innan finalen för att det var så konstig bedömning det året, och det var isigt som satan. Sen sket vi i sista åket. Det var ju visserligen ett bra minne… Äsch, NM är bara bra helt enkelt!

Får vi se dig på pallen?
På banketten eller tävlingen? Ha ha. Det är sjukt svårt att komma på pallen på NM men vi får väl se. Med lite tur, lite tillfälligheter och lite mer tur kanske.

Hur tror du topp tre i herrklassen kommer se ut?
Pjuh… Man skulle behöva gå igenom anmälningslistan för att se alla som är med. Säger man tre, så har man säkert glömt tre andra som är precis lika bra. Men kanske:
Henrik Windstedt
Reine Barkered
Mattias Hargin

Och hur tror du topp tre i damklassen kommer se ut?
Hmmm… Ännu svårare.
Christine Hargin
Matilda Rapaport
Janette Hargin.

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.