iPhone skickar falska nödsamtal när du ramlar i skidbacken

Det har visat sig att vissa modeller från Apple automatiskt skickar falska larmsamtal när användare ramlar i skidbacken.

Apples Iphone 14-modeller (samt Apple Watch från 2022) kommer med en ny funktion där telefonen automatiskt ska kunna detektera ett fall eller en krasch med påföljande nödsamtal vid behov. Funktionen ska vara användbar exempelvis vid en bilolycka eller liknande.

I praktiken innebär det att mobilen eller klockan larmar om användaren inte svarar på ett meddelande inom tio sekunder i samband med något typ av krasch. Denna funktion fungerar dock uppenbarligen inte helt optimalt, åtminstone inte på andra sidan Atlanten, vilket New York Post rapporterar om.

Det är när skid- eller snowboardåkare ramlar i backen som telefonerna och klockorna inte kan skilja på ett allvarligt fall och en enklare vurpa i pisten. Användarna uppfattar ofta inte meddelandet, som de ska svara på för att bekräfta att de mår bra, i samband med fallet i skidbacken och därför larmar Apples produkter.

Larmoperatören Upstate New Yorks Greene County 911-center – som tar emot samtal från populära skiddestinationer så som Windham och Hunter Mountains – såg en ökning med hela 22 procent av felaktiga larmsamtal i december 2022 i jämförelse med december 2021.
– Vi har fortfarande en ökning på 15 till 25 procent av samtal jämfört med förra året, som mycket väl skulle kunna genereras av dessa Apple-genererade och automatiserade kraschmeddelanden, säger länets 911 kommunikationsdirektör, Jim DiPerna.

Det finns också rapporter om ett ökat antal falska larmsamtal i området kring Colorado som också ska vara grundade på att skid- och brädåkare ramlar i backen. Apple har bekräftat att man är i kontakt med larmoperatörer för att samla in feedback om ökningen i falska samtal. Det finns (oss veterligen) inga rapporter om liknande problem i Sverige just nu.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.