Iskall surfkollektion

Till hösten kommer surfkollektionen ”Unstad”. Produkterna är framtagna för arktiska förhållanden.

Till hösten 2017 lanserar Norrøna en ny linje av produkter för arktisk surf. Namnet Unstad kommer från den välkäna surfstranden på Lofoten. Kollektionen är framtagen för att klara av alla väder och vattenförhållande som norr kan tänkas bjuda på. Kollektionen är totalt åtta saker och består av våtdräkter (en 6/5 med luva och en 4/3), våtskor 8 mm, handskar 3 mm, ull och hoodie i ull, shorts, samt en 120-litersväska. Bilder och prislappar på dessa iskalla produkter kommer i mitten av maj, men är du köpsugen får du som sagt hålla dig till de mörkare och kallare tiderna då sommarens varma vågor har slutat rulla in.

Det är först gången som det familjeägda norska företaget lämnar land och plaskar ut i böljan den blå:
– Eftersom 71 % av jordens yta består av vatten så kände vi att det var dags att utnyttja vår expertis utanför det bergen har att erbjuda. Då 95 % av våra produkter tillverkas inhouse så lär vi oss väldigt mycket om konstruktionen av varje produkt. Vi är en blandning av surfare, skidåkare och bergsbestigare och tillsammans besitter vi en kunskap för att göra alla dessa utomhusaktiviteterihop, säger Brad Boren som ansvarar för innovation och hållbarhet på Norrøna.

Miljöfokus. Unstads våtdräkter är tillverkade av naturaprene som utvinns av naturligt skumgummi. Materialet har lite miljöpåverkan och utvinns ur träd i Asien där neoprenet även tas fram. Naturaprenet är, runt ansiktet och på ryggen, laminerat med återvunnen polyester som har fästs med ett vattenbaserat lim som är fritt från lösningsmedel. Men en del nyproducerat material har man behövt använda. Brad Boren förklarar:
– Det enda undantaget är de förstärkta områdena på dräkten som kräver nyproducerat material för att ge ökad hållbarhet. Just nu är våtskorna samt handskarna gjorda av vanligt neopren men målet i framtiden är att även dessa ska vara gjorda av naturapren.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.