Ja-POW: Den stora Japanguiden – Del 1

Solens rike lockar varje år pudertörstande skid- och brädåkare för att uppleva vad som kan vara jordens bästa lössnöskidåkning. Vi bad vår Japan-expert Oscar Frick att sätta ihop en guide för er som går i tankebanorna att söka er mot fjärran öster, fisk och riktigt torr snö i vinter.

Under åttio- och nittiotalet var de flesta nordeuropeiska säsongares våta dröm att dra västerut. Kanada och USA lockade med löften om djupt puder, fantastisk skogsåkning och fräsch kultur. Sedan kom millennieskiftet, något som skulle få västländernas tidigare ohotade ställning som skibummens mecka att ställas på ända. Många av dagens inbitna snömissbrukare vänder kosan 180 grader jämfört med sina förfäder och det är numera ett faktum att Japan har klivit in på den internationella skidscenen med bullar och buljong. Allt tyder på att Japan är här för att stanna.

Men hur gör du då för att åka till Japan? Freeride.se bjuder här, som del ett av tre i en artikelserie om skidåkning på österländska ögrupper, på lite trix och tips för att underlätta planerandet av din resa till landet där du antingen är begraven i kallt puder eller i en varm källa.

Det första du gör vid resor utanför Europa är att ta reda på hur det förhåller sig med visum-bestämmelser. Här är Japan mycket tacksamt för svenskar, vi behöver inte ansöka om visum över huvud taget utan får ett 90 dagars turistvisum vid ankomst. Jag passar dock på att nämna att svenskar inte kan förlänga sitt turistvisum ytterligare på plats i Japan, något som det kan förekomma missvisande information om. Jag har själv erfarenhet av den något stressade situation som uppstår om denna information kommer en tillhanda drygt två veckor innan ens nuvarande turistvisum passerar bäst före-datum.

”I januari har basen lagt sig ordentligt, men snöfallen fortsätter. Januari brukar därför vara ansett som “peak powder”

Räds dock icke om du vill stanna i Japan längre än 90 dagar! Vill du få ett nytt 90-dagars turistvisum är det så simpelt som att du måste lämna landet i minst 24 timmar innan du kan få komma tillbaka. Att göra så kallade “visa-runs” är inget ovanligt vid vistelser i Japan och det finns gott om andra länder i närheten som är lämpade för det. Tre viktiga egenskaper ett land bör ha för att göra en snabbvisit till är att de ska själva ge ut turistvisum vid ankomst, det ska vara rimligt att ta sig till dem tids- och prismässigt och landet ska gärna vara värt ett besök i sig. I Japan-sammanhang är Sydkorea ultraklassikern, men andra alternativ är Taiwan, Hong Kong eller Macau beroende lite på hur långt du vill åka, hur varmt du vill ha det och hur mycket pengar du vill lägga. Om du sätter din tillit till denna taktik måste du dock komma ihåg att du som svensk max får stanna 180 dagar som “temporary visitor” per 12-månadersperiod. Nyttjar du samtliga 180 dagar, glöm då inte heller att ta detta i beaktande inför ett eventuellt återbesök säsongen efter!

Med den byråkratiska biten (relativt smärtfritt) avklarad är du välförtjänt av att drömma lite, vilket naturligtvis osökt leder dig in på var i Japan du vill åka! Japan består av ett flertal öar där skidåkningen sker på två av dem. Dels den, i skidåkarkretsar mycket kända, nordligaste ön Hokkaido och dels på norra delen av huvudön Honshu. De två mest kända Japanska skidorterna är utan tvekan Niseko på Hokkaido och Hakuba på Honshu, men det finns åtskilliga fler orter utöver dessa.

Var nånstans du väljer att åka beror lite på vilka prioriteringar du har. Att försöka göra någon slags genomgång av samtliga skidorter i Japan skulle bli material nog för en egen artikelserie, men kom ihåg att det finns fler orter att se sig om efter än Hakuba och Niseko, alla med olika egenskaper. I grova drag kan dock sägas att om du vill ha tillgång till “vuxen” storbergsåkning à la alperna är det området kring Hakuba du bör satsa på, men vill du ha maximalt puder blir det till att rikta blicken längre norröver. Jämfört med alperna är japansk skidåkning generellt nämligen betydligt mindre, och påminner topografiskt mer om svenska fjäll än om centraleuropeiska alper. Undantaget är i området kring Hakuba, där Kitai-alperna sträcker sina toppar upp mot 3000 meter längst med en lång och spetsig rygg. Utbytet du måste göra för att få tillgång till stora berg är lite mindre snöfall och regnfall i ett tidigare skede under säsongen.

Apropå väder skulle jag också rekommendera att, grovt hugget, om du stannar två veckor eller kortare och åker senare på säsongen än januari –  så är det bättre att satsa på nordön. Detta då väderleken längre söder över senare under säsongen kan spela dig ett spratt. Att åka 8 tidszoner bort bara för att förlora hälften av skiddagarna i ett regnfall som går över till högtryck är det nog få skidåkare som skulle kalla en lyckad resa.

När du nu har tittat ut din absoluta favoritort (eller kombination av orter för den delen) är det nästan dags att boka flygbiljetter! Tyvärr brukar inte flygbolag vara helt med på noterna när “billig biljett” och “jag vill flyga om två dagar för att mitt puderlarm ringde” kombineras i samma mening, så se till att komma på när du vill resa!

”Fett är rätt i Japan…”

Den japanska vintersäsongen sträcker sig från ungefär mitten av december till mitten/slutet av mars. Hur länge den efterföljande vårsäsongen sträcker sig är, som vanligt, väldigt beroende av väder och vem som tillfrågas. Ska det göras en generell indelning per månad kan sägas att i december är det ofta mycket bra snöfall, men då det är tidigt på säsongen är basen tunn, vilket kan vara ett stort problem för mycket av skogsåkningen. Mycket av skogsåkningen går ovanpå en veritabel djungel av buskage och växter, där åkets åkbarhet står och faller med att det ska finnas ett nog rejält snötäcke för att höja dina fetlagg över vegetationen. I januari har basen lagt sig ordentligt, men snöfallen fortsätter. Januari brukar därför vara ansett som “peak powder” och det är också högsäsong för utländska besökare i de japanska orterna. I februari ökar sannolikheten för högtryck och snöfallet avtar generellt sett något. I de sydligare orterna på huvudön Honshu, framförallt lite senare under februari, finns en risk för regnskurar. Mars månad bjuder vanligtvis på en hel del riktigt sinnessjuka dump, men det märks också att det är ett vädermässigt limbo mellan vinter- och våråkning. Under mars kan du räkna med att ha dagar utan åkning utanför pisterna då det kan vara för varmt för att kunna åka något säkert, men utan att basen fryst tillräckligt för att kunna åka vårslush på förmiddagarna.

Med flygresan fixad kan någonstans att bo vara bra att ha också. Här ser situationen lite annorlunda ut än andra typiska länder att åka till som svensk. Att få tag på en lägenhet eller stuga någon hyr ut privat, oavsett om du tänkte stanna en kortare stund eller hela säsongen, förekommer det ytterst lite av, och när det gör det är det dagstaxor som gäller. Som billigt alternativ hänvisas du istället till de “lodges” som finns tillgängliga. Dessa lodges varierar i hur lyxiga de är, men generellt kan sägas att de är som lyxigare vandrarhem. För kortare resor (eller väldigt välbärgade åkare) finns naturligtvis hotell också, i vilket fall det fungerar som på hemmaplan.

“Men…” – tänker du kanske nu – “…jag tänkte ju stanna hela säsongen! Jag behöver en inkomst under tiden jag är borta!”. Den dåliga nyheten är att säsongsarbete är en punkt som är knepigare i Japan jämfört med många andra av de typiska säsongsländerna på norra halvklotet. Att få arbetsvisum i Japan är krångligt, och går i princip ut på att en arbetsgivare måste ställa upp som “sponsor” till dig, vilket i enkelhet innebär att arbetsgivaren är ekonomiskt ansvarig för dig. Några “working holiday visas” utfärdas heller inte till svenskar, så den vägen är också stängd. Räkna alltså inte med att få ett arbetsvisum.

Den goda nyheten i kråksången är att finns gott om jobb kring skidorterna som inte kräver att du kan någon japanska! Om du vill hitta jobb som utlänning är tipset att söka dig till barer/restauranger eller lodges/boenden som drivs av icke-japaner. Se också till att jobbet är fixat innan du åker, att åka dit och hitta jobb på plats är mycket svårt.

Och så till din sista stora förberedelse innan det är dags att åka, packningen. Egentligen är det inte mycket som behövs jämfört med en packning till t.ex. alperna, några små detaljer finns det däremot som kan vara bra att vara medveten om!

Är du en av dem som absolut måste ha havregrynsgröt till frukost får du ta med eget, att hitta grötvänligt havregryn i Japan är en omöjlighet. När du ska laga din gröt på morgonen är dock min erfarenhet att köken i boendena generellt sett är välutrustade, så du behöver inte ta med dig några speciella köksattiraljer. Om det skulle te sig som så att du, under din vistelse, dyker ner i ett projekt som kräver någon specialutrustning du inte har med dig (eller äger), alternativt har kvaddat något så att du behöver reservdelar går det att hitta i princip allting. Till och med telemarksprylar för dig som kör med lös häl, så du slipper ta med reservdelar! Det mest otippade i den här kategorin kanske är tandkräm. Det går att köpa på plats, men japansk tandkräm innehåller inget fluor, så stannar du hela säsongen får du i så fall räkna med att få en helt ny smak för din munflora ifall du vill slippa släpa en tub på flyget.

I övrigt är det inga direkta konstigheter med packningen, men passa på att nyttja ursäkten att biffa till ditt quiver lite. Fett är rätt i Japan. De flesta lokala förmågor som är lika frälsta som du tycker att 110-115 mm midja är lagom för dedikerade långtur-lagg, med vardagsskidor som sträcker sig upp till 135 mm i midjan.

Sammanfattning

  1. Oroa dig inte för visum, du får 90 dagar på plats.
  2. Stora berg finns kring Hakuba, vid Kitai-alperna, orter längre norr över får mer snö och är vädersäkrare senare på säsongen.
  3. Vintern sträcker sig från mitten av december till slutet av mars, med “peak powder” i januari.
  4. Bo gör du i lodges (lyxiga vandrarhem) eller hotell.
  5. Det är knepigt med jobb, behöver du ett så kolla med boenden och barer som drivs av icke-japaner.
  6. Packningen är ingenting konstigt, men passa på att nyttja ursäkten att köpa riktigt feta skidor!
Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.