Jacob Wester jagad av sluff i Sverige

Jacob Wester är tillbaka med besked efter sin skada vintern 2020. Nouvelles Vues heter han och Sofias nya film, och det är en rejält brant och hårig film från de mäktiga bergen nära Riksgränsen. 

>> 1/12 Nu är filmen Nouvelles Vues live

Hej Jacob Wester: hur är läget just nu och vad driver du med?
– Tjenare Anders och alla ni som läser Freeride.se, läget är fint. Befinner mig i Åre och försöker få tillbaks skidbenen, vilket inte är det lättaste i kulingvindar och blötsnö. Det krävs ordentligt med motivation för att ta sig ut om dagarna, särskilt när jag precis har börjat snöa in på musikproduktion, så sitter mest framför datorn och lär mig hur man gör techno just nu, haha!

Du åkte ju på en riktig tjottablängare förra vintern i februari 2020: Hur mår kroppen nu?
– Kroppen mår väl helt okej får jag väl ändå säga, har spenderat ganska mycket tid under skivstången den här hösten och känner mig stark. Benet som gick av + diverse delar i knät som blev tilltufsade i den kraschen känns fortfarande lite annorlunda och det verkar som den typ av skada ofta tar några år innan det är helt som vanligt igen. Jag litar på det på berget, men styrkan är inte helt tillbaks. Det känns som att jag får hålla tillbaks lite på hoppandet även denna säsong men det har jag egentligen inte så mycket emot, det finns så många fina åk jag vill göra!

Förra vintern blev ju väldigt svensk för många av oss: Var höll du hus?
– Jag var som de flesta andra svenska skidåkare på hemmaplan, och säsongade i Åre. Det var roligt dels för att jag inte har gjort en ordentlig Åresäsong någonsin, men också för att vi fick en väldigt bra vinter, så vissa veckor kändes det knappt som en nedgradering. Särskilt januari och halva februari var en helt fenomenal period och jag har nog aldrig åkt så bra snö i Sverige. Men man började ju sakna fallhöjden i Alperna efter ett tag.

Nu har du och Sofia Wester Sjöberg fixat ihop en ny skidfilm: Vad är det vi får se i den?
– Den här filmen är egentligen något jag velat få till de senaste fem vårarna, men tillfället har inte riktigt uppenbarat sig. Jag har ju spanat på de här åken länge, men inte känt att vare sig snöförhållandena eller min kunskapsnivå har räckt till. I år föll många variabler på plats, och Sofia var faktiskt den som kläckte idén att vi borde göra film den här gången. Hon brukar ju fota men ville testa något nytt. Allt förutom skidåkningen i filmen ska hon ha credit för.

Du åkte några riktigt seriösa branta bjässar kring Riksgränsen, vilket åk var svårast att genomföra?
– Vi filmade nästan allting på det närliggande fjället Vassicohkka, eller kort och gott Vassi som det kallas i folkmun. Där finns ju några mer lättillgängliga åk som man enkelt når på en halvdag, men dalarna omkring är väldigt djupa och ju längre in man går desto mer seriöst blir det. Längst in i Kärkevagge på Vassis östflank finns en snorbrant vägg med spines och grejer som man nästan kan ana från E10:an om man vet vad man tittar efter. Den tog mig ett par försök innan vi fick till det. Den har bara ljus i en timme vid femtiden på morgonen i maj, och den översta biten är med säkerhet det brantaste stället jag varit på. Det var det enda åket jag var tvungen att verkligen hålla ner farten på, så där finns det ju utrymme för förbättring i framtiden!

Vilket av åken njöt du allra mest av?
– Det var nog en samling kortare linjer vi körde när lavinrisken var lite för hög för att ta sig upp på större terräng. Så bra snö har jag nog aldrig sett i alpin miljö i Sverige. Det är sällan man blir jagad av sluff över klippor på hemmaplan!

Vad har du för rutiner när du riskbedömer snöläget när du åker i just Sverige?
– Det är samma som på alla ställen. Hålla koll på prognos-sidorna som ger information om regionen man befinner sig i för att skapa sig en generell uppfattning, sen dyka in på lokal nivå och vara uppmärksam på snön varje dag man är ute. I våras var orosmomentet ett djupt svagt lager på alla östsluttningar, och den informationen är ganska svår att förhålla sig till då det jämt och ständigt ligger där och lurar. Innan jag åker något stort brukar jag alltid försöka hitta nåt liknande med samma aspekt men med ”säker” exponering, och gå in och gräva en snöprofil samt kanske försöka stampa omkring lite för att se hur snön beter sig. Om inget rör på sig så ”måste” jag dra slutsatsen att det är lugnt, men som alla vet så är snö förrädiskt och det är såklart ingen garanti. Finns någon sån generell varning så försöker jag i alla fall begränsa den mest katastrofala exponeringen…

Vet du om du gjorde några first descents på de åken du gjorde kring Riksgränsen?
– Jag har faktiskt inte grävt något i det, och tänker inte claima något, då är det alltid någon gammal skibum som kommer och rättar en. Jag hoppas Gränsen-veteranerna kan gå in och säga vad dom vet, det hade ju varit lite roligt om det är nåt förstaåk med!

Hur ser planerna för vintern ut, åker ni ner till Chamonix eller var händer?
– Så länge inget ändrar sig Covid-mässigt så blir det Cham i 2-3 månader efter nyår, sen styr vi vanen norrut för att spendera lite mer tid än vanligt i Nordnorge. Det blir ett till filmprojekt i år med lite annorlunda fokus. Men jag kan inte avslöja för mycket än.

Ok, tack för snacket, och glömt inte att fortsätta med en kalciumrik kost för benstommens skull!
– Tack själv, jag tuggar vidare på grönkålen!


Teaser Nouvelles Vues

Aptitretare på paret Sjöberg Westers nya film, hela filmen släpps onsdag 1 december 2021.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera