Jag & lavinen: Jacob Wester

Freeride möter fem kända svenska friåkare och pratar om deras förhållande och erfarenheter av laviner. Här träffar vi Jacob Wester som var med om en stor lavin i Val d’Isere.

Jacob Wester är 31 år gammal och uppvuxen i Stockholm. Idag bor han i Chamonix på vintern där han åker skidor och på Bali i Indonesien på sommaren där han vågsurfar, däremellan är han också på Gotland.

Jacob Wester har varit inom världseliten inom parkåkning skidor, men har på senare år sadlat om till friåkning med film och foto. Jacob Wester driver idag sin egen YouTube-kanal där han gör ”Jacob Wester Adventures” som är episoder med skidåkning eller vågsurfing. 

 Vad har du för egen erfarenheter av laviner?
Jag har faktiskt väldigt begränsad erfarenhet av laviner (ta i trä)! Jag har filmat och fotat i offpist-terräng i över 10 år och aldrig varit med om en allvarligare lavinsituation, vilket jag nästan känner är unikt i den här branschen. Ingen aning vad det beror på men förhoppningsvis inte enbart tur.


Jacob Wester i Freeridepodden


Har du åkt med en lavin själv?
– Det beror på hur man definierar ”åka med”. När jag filmade med MSP i St.Moritz säsongen 2009 så landade jag lite kort på ett hopp, och tomahawkade nerför landningen i mjuk snö. När jag hade stannat i botten av den kanske 30m långa landningen hör jag hur det låter lite ovanligt mycket, och sekunden efter fylls det på med snö bakifrån som ganska fort täcker mig hela vägen upp till axlarna, vilket verkligen var lite obehagligt. Dock var omständigheterna ganska milda med dels en helikopter i luften som filmade allting, och åkare på toppen av in-åket som var snabba på plats för att se att allt var okej.

Oj, inga andra erfarenheter av laviner?
– Däremot utlöste jag faktiskt en större lavin i Val d’Isere så länge sen som 2004, på min första offpist-resa någonsin med Free Radicals. Det var på vägen hem från berget jag och en filmare åkte ner genom den klassiska lärkskogen ovanför byn, och i terrängen ovanför skogen sprack hela snötäcket upp mitt i en högersväng, för att sedan hamna flera hundra meter längre ner i skogen och över klippor. Jag kommer ihåg hur min första impuls var att använda min styrfart så gott det gick till att åka ur lavinen åt sidan innan den hade fått upp fart. Jag har tänkt tillbaks på det ögonblicket många gånger och tänkt på hur nära det faktiskt var. Min filmare stod bakom en kulle och såg inte om jag kom ur eller inte, så det blev ganska dramatiskt innan jag kom runt hörnet med hjärtat i halsgropen.

Har du sett kompisar åka med i en lavin?
– Nej, aldrig.

Har ditt beteende och riskmedvetenhet ökat efter incidenterna som du har varit med om?
– Incidenten i Val d’Isere la nog grunden för mitt risktagande, medvetenhet och säkerhetstänk. Jag hade bara hört om laviner och knappt sett dom på film innan det hände, så mitt femtonåriga jag fick sig nog en ordentlig tankeställare där. Nu för tiden är det alltid säkra ställen att stanna på eller ”plan-B-vägar” som jag brukar kalla det, som är det första jag tänker på innan jag droppar in på ett åk.

Vad har du för erfarenhet av lavinsäkerhet? Har du gått någon utbildning?
Inte mer än de vanliga genomgångarna av lavinsäkerhet vi ofta gör första dagen med guider på film och foto-resor, dvs någon timmes genomgång av de vanligaste scenarierna, sökning efter ryggsäckar, multipla begravningar och så vidare. 

”Full circle” är en dokumentär om Jacob Wester från hösten 2018

Har du upplevt problem och när du har åkt i grupp offpist? Att fel beslut fattas? Att gruppen inte tar beslut på rätt sätt eller liknande?
– Nej, det har jag aldrig känt. Jag har haft turen att alltid åka med proffsigt folk med mycket erfarenhet och beslut tas alltid på gruppnivå, om en i gruppen inte känner 100% för ett beslut så gör man något annat.

Har du fått något gott råd angående laviner som du brukar använda själv?
– Att alltid reflektera över situationen, hela tiden. När man sitter i liften eller går i turspåret kan man tänka på hur mycket snö som kommit, varifrån det blåst och vilken temperatur som varit de senaste dagarna. Med den informationen så är det inte alltför svårt att skapa sig en bra bild av var snön egentligen lagt sig, var den kan ha blivit extra lastad, var den är skyddad från vind osv. Självklart är det svårt att få ett ordentligt kvitto på att man tänkt rätt, men de gångerna man ser spontana släpp på de platser man funderat över, eller själv löser ut små fickor av snö där man förväntat sig instabilitet så lär man sig ju något varje gång. Men mitt bästa råd är ändå alltid att farten är ens vän, och det bästa sättet att ta sig ur en situation när det väl släpper är att ha gott om fart mot den plats man redan innan markerat i bakhuvudet att det är lugnt att stanna på.

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer