Malou Petersson: ”Att vara en duktig skidåkare innebär inte automatisk att man har koll på lavinterräng”

Freeride möter kända svenska friåkare och pratar om deras förhållande och erfarenheter av laviner. Här träffar vi 26-åringen Malou Petersson som älskar puderåkningen i Kanada och är en av Sveriges bästa kvinnliga friåkare. Malou har skidåkningen i sitt blod efter uppväxten i Åre och tävlande i alpint, puckel, big air och ski cross.  

Malou Peterson är född 1995 i Sundsvall, familjen flyttade till Åre när hon var 8 år och hon tränade och tävlade alpint fram till tonåren, sedermera puckelpist och freeski där hon tog SM guld i Big Air 2009. Malou gick sedan vidare till skicross och knep som 17-åring SM guld i både junior och senior-klassen 2012 vilket gav henne en landslagsplats och tävlingar ute på Europacupen. Men efter två allvarliga hjärnskakningar efter krascher i ski cross lade Malou tävlingskarriären på hyllan och blev borta från skidåkningen en period.

Numera är hon känd som ett energiknippe till skidåkare som gärna åker puder i Kanada, kring sitt kära Revelstoke där hon har sin vintriga bas sedan 2016. 2019 släppte hon den snöiga och sköna kortfilmen ”Just Powder” och följde upp denna i vintras med ”Land of Powder”. Skidåkare som av Malous filmer inte blir sugna på att ta första bästa flyg till Nordamerika och åka puder kan nog sälja sin offpist-utrustning pronto. Malou Petersson är en av få kvinnliga svenska åkares som släpper egna skidfilmer.

Malou är tillsammans med Kajsa Larsson den som står bakom webbserien ”KM Days”. Malou Petersson är summa summarum en av Sveriges bästa kvinnliga friåkare, och därtill framgångsrik på sociala medier, ja till och med vrålstor med svenska mått mätt med drygt 95 000 följare på Instagram.

Vad har du för egen erfarenheter av laviner? 

– Jag har aldrig själv varit med i en lavin. Men har många runtom mig som har, och många vänners vänner där det har varit allvarliga konsekvenser. Men det är något som jag tänker på varje dag jag är på berget, varje gång jag åker utanför skidortens gränser. Från morgonen när jag läser lavinrapporten tills jag tar sista åket ner. Alltid i bakhuvudet.

Har du åkt med en lavin själv?

– Jag har aldrig åkt med en lavin själv (peppar peppar ta i trä) – men jag har sett personer åka med i en. Jag turade uppe på en bergskam och på bergssidan, facet, till vänster rakt fram från där jag var, så utlöste tre snowboardåkare en stor lavin över ett klippband. Det var första gången jag såg något sådant hända. Det var som om allt stod stilla och gick i slow motion. Vi var en bit ifrån men hade bra uppsikt över facet och kunde lokalisera alla åkare – som lyckligt nog hade klarat sig oskadda allesammans.

Har du sett kompisar åka med i en lavin? 

– Aldrig live – men jag har sett flera videoklipp när både större och mindre laviner har utlöst där kompisar åkt, återigen lyckligt nog har de åkt förbi lavinen.

Om du har varit med om lavin: Har ditt beteende och riskmedvetenhet ökat efter det? 

– Jag har aldrig varit med om en, men jag har sett på nära håll. Det har 100% ändrat min riskmedvetenhet till det bättre. Man kan aldrig förstå vad det innebär förän man ser det på riktigt. Det ger en sjukt stor respekt.

Vad har du för erfarenhet av lavinsäkerhet? Har du gått någon utbildning? 

– Jag har gått två avy one utbildningar i Kanada. Hade egentligen ingen större erfarenhet innan jag åkte dit för 6 år sen. Tycker det är helt sjukt att grundlavinutbildningar inte är obligatoriskt på skidgymnasium, och högstadier här uppe (Åre – och andra orter där fritidsaktiviteter oftast innebär skidåkning). Jag upplever överlag att säkerhetstänket i Kanada är på en högre nivå och att lavinprognoserna är extremt informativa och detaljrika, vilket man lär sig väldigt mycket från. Men det jag har lärt mig absolut mest från är vänner med mer erfarenhet av lavinterräng än jag har när vi har åkt tillsammans. Även när jag åker med guider tar jag chansen att fråga så mycket som möjligt.

Har du upplevt problem och när du har åkt i grupp offpist? Att fel beslut fattas? Att gruppen inte tar beslut på rätt sätt eller liknande? 

– Ja flera gånger. Min första säsong i Kanada var det en kompis som turade med stora noice cancelling hörlurar och lyssnade på musik haha, inget som någon reflekterade över. Det hade man nog inte gjort idag.

–Jag har själv tagit idiotiska beslut i grupp som att ge mig ut i stora berg i Chamonix utan att ens gått någon lavinutbildning eller kollat på prognosen innan – samma med mina kompisar jag åkte med. Vi bara körde på. Något de flesta förstagångssäsongare nog har gjort sig skyldiga till. Vara en bra skidåkare innebär inte automatisk att man har koll på lavinterräng. Även om man många gånger tror det.

– I början när jag inte hade jättemycket erfarenhet så var jag  inte självsäker nog att säga ifrån eller ifrågasätta. Man vill inte vara den jobbiga så man hakar bara på, även om det inte känns helt rätt i magen. Men hellre fråga för mycket, än för lite.

Har du fått något gott råd angående laviner som du brukar använda själv? 

– Oavsett vilken skala lavinprognoser är – så är vi i lavinterräng när vi är i backcountry och åker skidor. Det går inte att undvika – ha alltid en ”runaway” plan för alla åk du gör. Dvs, skulle det mot förmodan gå en lavin – ha en planerad escape route.  Lokalisera safespot och terrängen innan du droppar in. Även om det är en dag med 1 på skalan.

Fritt fram för övriga tillägg på temat laviner och lavinsäkerhet! 

– En grej som jag tror förhindrar många att bredda sin kunskap och erfarenhet är att lavinsäkerhet har en sån elitiskt vibe ibland. Jag har många gånger känt mig dum när jag frågar grejer – som det inte finns utrymme för att inte kunna exakt precis allt – och då ställer man inte frågorna alls till slut och lär sig inte. Vi har alla varit nybörjare på det och jag tror det är superviktigt att vara välkomnande för att öppna till diskussion och mer kunskap – oavsett vilken nivå man startar på.

Fler svenska skidprofiler som Carl Regnér, Evelina Nilsson, Kaj Zackrisson, Jacob Wester, Sanne Mona och deras erfarenheter av snö och säkerhet läser du i artikelserien Jag & lavinen.

Om du själv vill lära dig om laviner och säkert vid skidåkning så är det Sveriges Lavinutbildningar (Svelav) som håller i det nationella utbildningsprogrammet med kurser på olika nivåer, från nybörjare till professionell. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera